Mireia Boya es dóna de baixa de la CUP per la gestió del seu cas d’assetjament: “Vaig sentir que passava per mentidera”

  • La CUP fa valer el protocol i la feina feta per la Comissió d'Abordatge d'Agressions Masclistes nacional

VilaWeb
Redacció
15.06.2022 - 21:18
Actualització: 16.06.2022 - 12:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-diputada Mireia Boya ha anunciat aquest vespre que es dóna de baixa de la CUP arran de la gestió que la formació va fer del cas d’assetjament per part d’un company de formació, una gestió que considera decebedora. Ho ha anunciat en un comunicat contundent publicat en un piulet a Twitter.

“Des del primer moment, la meva voluntat ha estat seguir el protocol intern per la gestió del cas, posant en valor l’eina col·lectiva amb què totes les dones de l’organització ens vam dotar –diu el comunicat–. La gestió inicial de la denúncia que es va fer des de l’organització no em va posar al centre, malgrat que era un compromís de la CUP i un principi bàsic del feminisme fer-ho.”

El text és particularment contundent amb la formació: “Es va dubtar de mi i es va voler amagar allò que havia passat. Vaig sentir que passava per mentidera, per exagerada, per interessada. Aquest és el discurs que es va difondre i que part de la militància es va creure. Es va arribar a parlar amb la premsa d’esquena a mi, amb una versió de tot plegat que potser permetia rentar la roba bruta a casa, però que no només estava allunyada de les cures a la dona víctima, sinó que tergiversava els fets, m’apartava i em revictimitzava enormement.” I afegeix: “La comissió d’agressions masclistes de l’organització […] es va caracteritzar primer per la seva parcialitat, després per la seva absència.”

El gener passat, explica el comunicat, l’organització va comunicar-li que el seu cas es tancava “després d’un any i mig de silenci.” Boya celebra que l’assetjador hagi reconegut els fets en una carta privada: “Llegir-la ha fet incontestable que els fets van passar tal com ho vaig explicar. No mentia, no exagerava, no era per interès polític.”

També lamenta que de resultes de l’agressió hagi hagut de cercar assistència psicològica, “sense la qual avui segurament no estaria fent aquest balanç ni prenent aquesta decisió”, diu. “De les seqüeles psicològiques i emocionals del mal causat –afegeix– encara no m’he desempallegat del tot de l’ansietat, de la por de parlar en actes públics o de la inseguretat de militar en algun espai de l’esquerra independentista i anticapitalista.”

Fa aquest reconeixement: “La comissió de gestió de les agressions masclistes actual ha estat receptiva a la meva demanda i ha volgut posar per davant el meu benestar i acompanyament”; però alhora s’exclama: “A la direcció de l’organització no s’ha volgut anar més enllà en la reparació, s’ha volgut tancar el cas sense més.”

A tall de conclusió, diu: “Vull tancar aquesta etapa de la meva vida i seguir endavant, sense mirar enrere. […] És quan una deixa de sentir-se sola que pot empoderar-se per trencar el silenci i, simplement, sobreviure en aquest món patriarcal.”

La CUP fa valer el protocol i la feina de la comissió

La CUP, arran de l’anunci de Boya, ha emès un comunicat en què declara: “Com a organització feminista, seguirem revisant-nos i treballant per l’eradicació de qualsevol actitud masclista en els nostres espais i en el conjunt de la societat.”

Així mateix, l’organització diu que el protocol ha estat i és una eina útil i valora bé la feina feta per la Comissió d’Abordatge d’Agressions Masclistes nacional. A més, lamenten la decisió de Mireia Boya i acaben dient: “Volem agrair tota la tasca feta per la companya i ex-diputada durant tots aquests anys.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes