Els experts alerten d’una epidèmia de miopia infantil: en una dècada en podrien tenir el 70% dels nens

  • Investigadors la Universitat de Navarra avisen que la meitat de la població mundial serà miop el 2050

VilaWeb
Europa Press / Redacció
30.11.2022 - 17:16
Actualització: 01.12.2022 - 16:20

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Entre un 60% i un 70% de la població infantil serà miop en una dècada, i fins a un 10% desenvoluparà miopia magna (més de sis diòptries). És una de les principals conclusions que es deriven de les darreres dades publicades pels investigadors de la Universitat de Navarra, amb la col·laboració de Multiópticas, que alerten que es preveu que la meitat de la població mundial pateixi miopia l’any 2050, un problema que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha titllat “d’epidèmia silenciosa.”

Si bé el problema de la miopia afecta la població en general, resulta especialment preocupant en el cas d’una generació d’infants que destaquen per ser nadius digitals, que estan contínuament hiperconnectats i fan un ús molt prolongat de les pantalles. En aquest sentit, els investigadors expliquen que aquesta dependència del món digital els empeny a estar més reclosos, cosa que fa que tinguin una activitat física diària “escassa i insuficient” i que els seus horaris de somni romanguin perpètuament alterats.

Les dades també evidencien les conseqüències que no tractar la miopia de forma adequada pot tenir sobre la vida quotidiana, atès que pot derivar en problemes de visió més greus a mitjà i llarg termini. I evidencien que la miopia és una condició multifactorial, en què no només intervenen factors genètics i patològics sinó també l’estil de vida i els hàbits de cadascú, que n’exerceixen un rol fonamental en el desenvolupament.

Entre les recomanacions dels experts per a ajudar a prevenir i millorar la miopia es troba augmentar el temps dedicat a activitats a l’aire lliure, augmentar l’exposició a la llum natural i reduir el temps d’ús de les pantalles.

Pels moments en què reduir l’ús de les pantalles sigui impossible (per exemple, a l’hora de treballar o bé estudiar), els experts recomanen descansar la vista amb el mètode 20-20-6: fer, durant vint segons i cada vint minuts, un petit descans de la pantalla tot fixant la vista a un punt més enllà de sis metres. Alhora, els especialistes recomanen de no situar mai les pantalles de dispositius mòbils com ara telèfons, ordinadors i tauletes a menys de trenta centímetres d’un mateix. Es tracta d’una distància que, com a norma general, també s’hauria de mantenir en el cas d’objectes com ara els llibres, a l’hora de llegir, o bé els apunts, a l’hora d’estudiar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes