Els ministres d’Energia de la UE volen limitar els beneficis de les elèctriques

  • Les autoritats europees, en canvi, han refredat la proposta d'imposar un topall sobre el preu del gas rus

VilaWeb
Redacció
09.09.2022 - 16:55
Actualització: 09.09.2022 - 17:20

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els ministres d’Energia de la Unió Europea han instat aquest divendres la Comissió Europea a dur a terme una intervenció temporal i d’emergència en el mercat de l’energia que inclogui un una taxa de solidaritat sobre els beneficis extraordinaris de les elèctriques. En la cimera d’aquest matí a Brussel·les, els vint-i-set han fixat el full de ruta per a reduir la factura de la llum, que inclou les quatre mesures que la Comissió Europea va avançar que proposaria abans-d’ahir: limitar els beneficis extraordinaris de les empreses energètiques que produeixen amb fonts de baix cost, decretar quotes de reducció del consum elèctric, crear mecanismes per assegurar la liquiditat a les empreses del sector i, finalment, limitar el preu del gas rus.

La pilota es troba ara al teulat de la Comissió, que haurà de presentar la setmana una proposta legislativa en què s’especifiquin els mecanismes amb què s’ha d’abaratir la factura de la llum. Una volta l’executiu comunitari posi la proposta sobre la taula, els ministres s’han compromès a treballar per tirar endavant les mesures de pressa.

Acord preliminar

Josef Síkela –el ministre d’Energia de Txèquia, país que ocupa la presidència rotativa del Consell de la UE– ha anunciat a la fi de la reunió que els ministres d’Energia europeus “han estat d’acord en trobar una solució urgent i ferma per a pal·liar els preus alts de l’energia. El debat no ha estat fàcil, però hem donat un missatge clar sobre què hem de fer, i ara sabem el camí que volem seguir.”

La comissària europea d’Energia, Kadri Simson, ha explicat per la seva banda que “Els ministres estan disposats a donar suport a una resposta ràpida i coordinada per a lluitar contra la pujada dels preus de l’energia […] Per això, hem treballat per a dissenyar una sèrie de mesures que ajudaran els consumidors a pagar les seves factures: hem de reduir el consum d’electricitat de manera intel·ligent, sobretot en les hores punta, volem un objectiu obligatori per als estats membres. També necessitem instruments que assegurin una distribució justa dels ingressos dels productors de l’energia, i que puguin ser redirigits per a donar suport a mesures per a baixar les factures de llars, empreses i indústria.”

El topall del gas, encara lluny

Així i tot, tal com ha admès Síkela, el topall de preu sobre el gas rus encara està lluny de ser una realitat. “És la decisió més complexa que haurem de prendre”, ha explicat. I ha afegit: “La majoria dels països diuen que cal fixar un topall, però necessitem una mica més de temps per a examinar on es fixa aquest topall i on s’aplica […] caldrà avaluar-ne l’impacte.”

Simson també ha expressat prudència, admetent que el topall “podria afectar el subministrament en un moment en què volem substituir el gas rus.” És el mateix argument que han esgrimit al llarg d’aquesta setmana alguns dels governs menys entusiastes amb la proposta, com ara Polònia. Un altre escull és l’oposició frontal d’Hongria, que avui ha qualificat la mesura d’absurda.

La resta de propostes, tanmateix, sí que gaudeixen d’un acord més robust. I és que tots els ministres presents a la reunió s’han mostrat favorables a limitar els beneficis extraordinaris de les empreses energètiques que produeixen amb fonts de baix cost, com també a fixar una contribució obligatòria –com ja va proposar la Comissió– en el cas de les de combustibles fòssils.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes