La UE proposa de reduir els beneficis de les elèctriques per a combatre la crisi energètica

  • Els vint-i-set debatran sobre la proposta presentada avui per la presidenta Ursula von der Leyen en una reunió extraordinària demà passat

VilaWeb
Redacció
07.09.2022 - 13:35
Actualització: 07.09.2022 - 14:10

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha presentat aquest matí la seva proposta als governs europeus per a contenir l’alça dels preus de l’energia. Les línies mestres del pla, com ja va avançar von der Leyen, impliquen decretar d’un topall al preu del gas rus i imposar una taxa de solidaritat a les grans companyes elèctriques que es redirigirà a les llars i empreses vulnerables.

Taxa de solidaritat, topalls de preu i reduccions obligatòries de consum

Segons que ha explicat von der Leyen, la Comissió “proposarà un topall als ingressos de les empreses que produeixen electricitat a baix cost.” En aquest sentit, la presidenta de l’executiu ha explicat que “les fonts d’energia baixes en carboni estan tenint ingressos inesperats, que no en reflecteixen els costs de producció. Ha arribat el moment que els consumidors es beneficiïn dels costs baixos de les fonts d’energia baixes en carboni, com ara les energies renovables.”

Aquest topall sobre els beneficis, segons que ha afegit von der Leyen, també s’imposarà sobre els productors d’electricitat amb combustibles fòssils. “Les companyies de petroli i gas també han obtingut beneficis massius. Per tant, proposarem una contribució solidària per a les empreses de combustibles fòssils, perquè totes les fonts d’energia han d’ajudar a combatre aquesta crisi. I cal que els estats membres inverteixin aquests ingressos per a donar suport a les llars vulnerables i invertir en fonts d’energia netes.”

Amb tot, von der Leyen ha admès que “les empreses comercialitzadores d’energia han de rebre suport per a fer front a la volatilitat dels mercats, atès que actualment se’ls demana que proporcionin quantitats inesperadament grans de fons. Això n’amenaça la capacitat per a negociar i posa en perill l’estabilitat dels mercats de futurs. Així doncs, ajudarem a impulsar el suport a la liquiditat a les empreses distribuïdores per part dels estats membres.”

La segona proposta clau de la Comissió és la limitació del preu del gas rus. “L’objectiu aquí és molt clar”, ha explicat von der Leyen. “Hem de retallar els ingressos de Rússia, els quals Putin empra per a finançar aquesta guerra atroç contra Ucraïna. Al començament del conflicte, el gas rus transportat a través de gasoductes representava el 40% del gas importat [per la UE]. Avui aquesta xifra s’ha reduït a tan sols un 9%“, ha dit la presidenta de l’executiu.

La tercera de les claus de la proposta de la Comissió Europea és la reducció obligatòria del consum elèctric en hores punta amb l’objectiu de contenir els pics de preu. “Necessitem una estratègia per a aplanar els pics que arrosseguen el preu de l’electricitat en tendència ascendent”, ha dit von der Leyen. Amb aquesta finalitat, l’executiu ha anunciat que proposarà quotes obligatòries de reducció d’electricitat que s’encarregaran d’aplicar els estats membre.

Cimera extraordinària dels ministres d’energia europeus

El pla de la Comissió arriba quaranta-vuit hores abans de la cimera extraordinària dels ministres d’Energia dels vint-i-set, convocada amb l’objectiu de discutir quines mesures cal prendre per a limitar l’alça del preu de l’energia.

“Ens enfrontem a una situació extraordinària, perquè Rússia no és un proveïdor de confiança i manipula els mercats energètics“, ha explicat la cap de l’executiu. I ha reconegut que aquesta manipulació “té un efecte indirecte en el mercat de l’electricitat” que ha dut el continent a “fer front a preus astronòmics de l’electricitat per a llars i empreses.”

Von der Leyen, en aquest sentit, ha insistit que el govern de Vladímir Putin empra l’energia per com a instrument amb què fer xantatge als europeus, i ha defensat que davant la crisi energètica ha de prevaler la unitat i solidaritat entre els estats membre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any