Més d’un milió de catalans no podran votar el 14-F perquè no tenen la nacionalitat espanyola

  • La plataforma Casa Nostra, Casa Vostra, amb la col·laboració d'Òmnium Cultural i el Sindicat popular de manters han desplegat una campanya per a denunciar-ho

VilaWeb
ACN
03.02.2021 - 16:24
Actualització: 03.02.2021 - 16:28

La plataforma Casa Nostra, Casa Vostra, amb la col·laboració d’Òmnium Cultural i el Sindicat popular de manters, han posat en marxa la campanya #1MiliódeVots. Denuncien que més d’un milió de catalans migrats no podran votar el 14-F. Les entitats critiquen la “clara vulneració” dels drets fonamentals i l'”incompliment flagrant” de les directrius del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics. Afegeixen que el sufragi actiu no és un privilegi i que, en una democràcia consolidada, no es pot discriminar. La campanya demana als ciutadans amb dret a vot però que no tenen pensat de votar que cedeixin el vot a persones migrades que no el tenen reconegut.

Des de Volem Acollir remarquen que també és un greu problema pel conjunt de la societat ja que “no és sostenible que un 15% de la ciutadania no pugui decidir el futur del país”. El vice-president d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha defensat que Catalunya sigui un país “on votar i decidir el futur democràticament deixi de ser un privilegi per ser un dret fonamental del conjunt de la ciutadania, hagi nascut on hagi nascut”. “Som moltíssimes persones que treballem i aixequem aquest país però que, en canvi, no se’ns reconeix el dret de participació política. És una anomalia que cal resoldre amb urgència”, ha afegit Aziz Fate, portaveu de Top Manta.

Segons aquestes entitats, a Catalunya, el 15% dels ciutadans que haurien de tenir reconegut el dret al sufragi actiu no el poden exercir perquè no disposen de la nacionalitat espanyola. La xifra ascendeix a 1.159.000 persones i té especial incidència a les comarques de Girona o de Lleida, on es calcula que dos de cada deu catalans no podran votar. En aquest sentit, la plataforma Casa Nostra, Casa Vostra recorda que, ara com ara, l’únic que impedeix votar als catalans sense nacionalitat és l’actual legislació espanyola. I reclamen voluntat política per reformar-la. Entre més motius, insisteixen que no existeix en el dret internacional cap prohibició que impedeixi l’exercici del dret a vot per part dels ciutadans sense nacionalitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any