Miles de marroquins van manifestar-se ahir en diverses ciutats del país després de saber-se la mort de Mouhcine Fikri, el jove peixeter que va morir aixafat dins d’un camió d’escombraries, quan intentava recuperar el peix que li havia confiscat la policia. L’incident va tenir lloc divendres a la ciutat d’Alhucemas i un cop coneguts els fets es van convocar mobilitzacions a través de les xarxes socials per protestar contra aquesta ‘hogra’ (el terme que s’utilitza a la regió per referir-se a un abús o injustícia comesa per les autoritats).

Les mobilitzacions d’ahir van ser convocades pel Moviment 20 de febrer, un col·lectiu que ja va ocupar els carrers l’any 2011 per exigir reformes democràtiques en el marc de la primavera àrab. Arran de les protestes, el rei Mohamed VI ha ordenat al ministre de l’Interior que visiti la familia del jove mort  per presentar el condol de la monarquia. Aquest tipus de manifestacions massives són una excepció al Marroc. Les protestes de l’any 2011 van provocar una sèrie de reformes polítiques limitades, una major despesa pública i una política de seguretat més dura.

 

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]