Mig miler de persones es manifesta a Barcelona contra la precarietat d’universitats i centres de recerca

  • La convocatòria de vaga culmina amb una mobilització del sector pels carrers de la ciutat

VilaWeb
ACN
21.10.2020 - 22:29

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Mig miler de persones s’ha manifestat aquesta tarda pel centre de Barcelona contra la precarietat de les universitats i els centres de recerca. Estudiants i personal investigador, entre altres, s’han unit a plaça Universitat per recórrer els carrers de la ciutat al crit de ‘La universitat, pública i de qualitat’, ‘Treballadors i estudiants, unides i endavant’ o ‘Si la Generalitat no paga: vaga, vaga, vaga’. Durant prop de dues hores, els manifestants han reivindicat amb cartells i clams la universitat pública de qualitat, i han demanat recursos i finançament a més de denunciar les precàries condicions laborals en el sector científic i universitari. La situació, afirmen, s’ha agreujat amb la covid.

La mobilització, que ha culminat la jornada de vaga convocada a tot l’estat espanyol, ha finalitzat davant la Secretaria d’Universitats i Recerca, a Via Laietana.Anna Clua, portaveu del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), ha destacat que el reclam principal és millorar el finançament de les universitats públiques ja que estan ‘totalment infrafinançades’ i sense resoldre això no es pot fer front a la ‘crisi educativa’.

A més, des del SEPC defensen que el millor model és el presencial i ha de ser possible per garantir una qualitat pedagògica. En la mateixa línia, Dana Sánchez, coordinadora nacional de l’Associació Estudiants Progressistes (AEP) ha denunciat que des del semestre passat han patit la vulneració del dret a l’educació i desconfia sobre el fet que les restriccions a les classes presencials durin només quinze dies. Segons Sánchez, el problema de les classes en línia està lligat també a l’infrafinançament. ‘No és que no hi hagi bona voluntat de part del professor, sinó que no se’ls donen recursos i per moltes hores que hi posin no es podrà donar una docència de qualitat’, ha explicat abans de l’inici de la manifestació.

Per la seva banda, Alejandro Ramos, membre de la coordinadora d’universitats i recerca de la CGT, ha assegurat que el sistema universitari fa anys que està apuntalat en la precarietat estructural. Segons Ramos, això es tradueix en jornades de més de 8 hores, sous de 400 o 500 euros per a un professor associat o manca d’estabilització però també taxes ‘abusives’ i la mercantilització del sistema universitari i la recerca. ‘Es ven la universitat a trossets’, ha dit en relació a la subcontractació de serveis com el menjador o la neteja.

En aquest sentit, ha indicat que si bé han augmentat les matriculacions a les universitats catalanes en 7.000 les ràtios a les aules no han disminuït. ‘Si no contractes personal i no obres espais és impossible sense que hi hagi sobrecàrrega dels treballadors’, ha conclòs. Segons la CGT, un dels sindicats convocants, a nivell universitari el seguiment de la vaga ha estat ampli i gran part del personal no ha assistit als seus centres de treball. També han celebrat el seguiment des del SEPC i l’AEP ja que s’ha demostrat el moviment estudiantil continuarà lluitant.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes