Més per Menorca fa avui i demà el primer congrés, amb l’objectiu d’esdevenir una nova formació política

S'han presentat quatre esmenes a l’ideari polític i vint-i-una al model d’organització

VilaWeb
Redacció
19.05.2017 - 20:01
Actualització: 19.05.2017 - 21:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Més per Menorca fa avui i demà el primer congrés, una cita en què la coalició menorquinista proposarà als seus adherits la possibilitat de fer canvis per avançar en l’àmbit polític i social de Menorca i les Illes, i també al congrés espanyol i al Parlament Europeu.

El congrés es dividirà en tres grans eixos de debat: l’ideari polític, el model d’organització i el document de Menorca 2025, creat a partir de les aportacions fetes i les meses de treball organitzades en cinc blocs temàtics. Es tracta d’un document que estableix el punt de partida des d’on començar a marcar l’acció política, amb l’horitzó fixat en el 2025.

Quant al document de l’ideari, el congrés debatrà quatre esmenes presentades. Els ponents han establert un marc de debat a partir de la ideologia actual, el qual fixa com a pilars d’identitat els valors de l’esquerra, del menorquinisme i l’ecologisme. En aquest sentit, no es faran gaires canvis respecte de les idees que ja caracteritzen Més per Menorca, sinó que es volen revisar o ajustar alguns conceptes.

Les principals novetats
La qüestió que ha despertat més interès entre els adherits és el sistema d’organització que els dirigents volen donar al partit. En la la ponència d’organització, a la qual s’han presentat vint-i-una esmenes, es proposa una transformació de l’actual coalició electoral en una nova formació política (que serà un partit o una altra fórmula jurídica) amb personalitat política única, regida pels corresponents estatuts, comissions i reglaments.

La proposta d’aquesta nova formació preveu la figura d’un coordinador general, màxim òrgan unipersonal de la formació, una comissió de garanties i una comissió executiva, a més de totes les altres comissions o meses de treball que l’executiva consideri oportú de crear. La comissió executiva tindrà, a més del coordinador general, tres secretaries: la de finances, la d’organització i la d’actes.

També s’incorporarà un representant de cadascun dels tres partits que ara formen la coalició (com a organitzacions fundacionals), juntament amb altres vocals designats per estatuts. La relació de les organitzacions polítiques que ara donen suport a la coalició Més per Menorca (PSM Més per Menorca; Iniciativa-Verds-Equo i Esquerra Republicana-Menorca) s’integraran com a formacions de suport o d’adhesió, sense cap més estatus competencial o decisori. Tanmateix, podran mantenir la seva independència política i jurídica respecte de de Més per Menorca i el seu propi funcionament.

Segons que explica la formació, mentre formin part de Més per Menorca, aquestes organitzacions es comprometen a executar els acords presos en els òrgans competents de la formació. La proposta també preveu el procediment per a les escisions dels partits integrants i la incorporació de noves entitats o formacions polítiques. Finalment, la ponència regula la relació, els drets i els deures dels militants dels partits integrants i dels adherits directament a la formació de Més per Menorca.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes