Més llenya al foc!

  • En compte d’admetre la gestió nefasta i revertir les retallades, la Junta de Galícia acaba de receptar, per a la destrossa sanitària, encara més privatització

María Obelleiro
17.02.2023 - 21:40
Actualització: 17.02.2023 - 21:42
VilaWeb
Manifestació a Sant Jaume de Galícia per la sanitat pública (fotografia: Nós Diario).

Les deficiències que pateix la sanitat pública a Galícia, causades per anys de retallades, continuen marcant l’agenda política. El PP sap que és el seu taló d’Aquil·les i mira d’ocultar-ho organitzant protestes a les ciutats contra la llei del “només sí és sí”, sense èxit de convocatòria. Concentracions en què tan sols van els seus –candidats i càrrecs orgànics i institucionals del partit. De la mateixa manera que sap que la interpretació retorçada d’aquesta llei desgasta l’executiu espanyol, és conscient que la situació de col·lapse de la sanitat pública fa mal –i molt– al govern gallec. Però en compte d’admetre la gestió nefasta i revertir les retallades, la Junta de Galícia acaba de receptar, per a la destrossa sanitària, encara més privatització.

Tan sols tres dies després de la mobilització multitudinària que va omplir els carrers de Sant Jaume diumenge passat –la més gran en defensa de la sanitat pública de la història de Galícia–, el govern gallec va anunciar que havia arribat a un acord amb tres col·legis mèdics, el de la Corunya, el d’Ourense i el de Lugo –amb el de Pontevedra, no, perquè l’òrgan col·legiat va trencar les relacions amb la conselleria perquè la responsabilitza de la situació crítica del sistema sanitari–, per a flexibilitzar el règim d’incompatibilitat dels metges del sector públic perquè puguin exercir alhora en centres privats, fins i tot en aquells amb concerts sanitaris finançats per l’administració gallega. Avui dia, hi ha sis-cents trenta facultatius del Servei Gallec de Salut que també treballen a la sanitat privada.

La conselleria es va asseure amb aquests col·legis mèdics –els òrgans de direcció dels quals van ser escollits per menys del 10% de la professió, segons fonts sindicals–, però es va negar a escoltar els sindicats majoritaris i la plataforma SOS Sanitat Pública, convocant de la concentració que va aplegar més de cinquanta mil manifestants a la capital gallega. El col·lectiu, que va presentar una iniciativa legislativa popular a debatre al parlament encaminada a revertir el col·lapse de l’atenció primària, veu en l’acord de la Junta amb els col·legis una resposta a la patronal de la sanitat privada, que va dir que necessitava cent vint metges més per a atendre els concerts que té firmats amb l’administració gallega.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any