Més dificultats per a obtenir finançament

  • L'enquesta del BCE situa les empreses de l'estat espanyol en segon lloc per la cua, darrere les italianes, en l'empitjorament de les expectatives per a obtenir crèdits en uns moments d'emergència total

Jordi Goula
08.05.2020 - 21:50
VilaWeb

Aquest matí, el BCE ha fet públics els resultats de la darrera enquesta sobre l’accés de les empreses al finançament, i les pimes de la zona euro assenyalen una reducció de la xifra de negocis (en termes nets, d’un -2%, davant un +20% els sis mesos anteriors). És la primera vegada que s’informa d’un descens de les vendes des de començament del 2014. També indica un retrocés acusat dels beneficis del -15% –en comparació amb el -1% de l’enquesta anterior–, que ha estat generalitzat en tots els països i sectors. L’enquesta es refereix al període comprès entre l’octubre del 2019 i el març del 2020.

Cal dir que les respostes de les pimes en relació amb les expectatives de disponibilitat de finançament extern són útils per a calibrar l’impacte de la pandèmia del coronavirus en el futur immediat. En conjunt, arreu mostren un deteriorament significatiu de les expectatives de disponibilitat de préstecs bancaris a la zona euro (-11%, davant el +4%), però amb diferents graus de deteriorament entre països. Com a reflex de la gravetat de la pandèmia del coronavirus en diferents països, el deteriorament més gran, en termes nets, ve assenyalat per les pimes italianes (-13%, des del +9%), seguides de les franceses i espanyoles (-9% i -12%, davant el +8% i el -1%, respectivament).

És oportú assenyalar que l’objectiu de l’enquesta del BCE sobre l’accés de les empreses al finançament és proporcionar informació sobre els canvis registrats en la situació financera de les empreses i documentar les tendències observades en relació amb la necessitat i disponibilitat de finançament extern. El BCE diu que l’enquesta es va fer entre el 2 de març i el 8 d’abril de 2020. I afegeix que, malgrat les dificultats per a fer-la, a causa de la propagació del coronavirus a tot Europa i la disrupció associada de l’activitat de moltes empreses de la zona euro, l’enquesta es va fer amb èxit.

Vet aquí, doncs, que l’estat espanyol és el segon estat on les pimes tnen més dificultats per a aconseguir finançament, cosa que s’aparta del que diuen les autoritats espanyoles, que presenten una situació gairebé inversa de la que reflecteix l’enquesta del BCE. Molt més a prop d’aquesta enquesta internacional es col·loquen les xifres que la Pimec ha fet públiques aquest matí com a resultat de l”Enquesta empresarial sobre els crèdits ICO avalats. Condicions de finançament de la línia de crèdits Covid-19′, feta entre pimes i autònoms catalans entre els dies 21 i 27 d’abril. La dada més esfereïdora de l’informe és que, en relació amb una de les mesures específiques més importants pel govern estatal, com és la línia d’avals ICO per un import de fins a 100.000 milions d’euros, constata que un 36,6% del finançament a pimes i autònoms s’ha destinat a renovar operacions i no pas a aportar nova liquiditat.

Particularment, això em sembla una barbaritat. Veient la situació real del finançament de les pimes, reflectida en l’informe, el president de Pimec, Josep González, ha anunciat que havia demanat en una carta a la ministra d’Afers Econòmics i Transformació Digital espanyola, Nadia Calviño, d’introduir un tram de la línia d’avals especial per a pimes amb facturació inferior a 10 milions d’euros que prevegi un termini a sis anys, una garantia del 90% i un interès fix de l’1,5% sense comissions ni contrapartides, entre altres qüestions, en forma de préstec amb 12-18 mesos de carència, destinat íntegrament a nou finançament, i amb termini d’abonament màxim de tres dies des de la data de signatura per a les operacions en general i immediat per a operacions fins a 100.000 euros.

Un altre aspecte que m’ha cridat l’atenció sobre els crèdits ICO és que l’aplicació de l’esquema de garanties presenta distorsions centrades en formes i terminis no adequats per a pimes i autònoms i en aplicacions a renovacions de préstecs en percentatges excessius. ‘Les condicions en termes de tipus d’interès i comissions no reflecteixen en tots els casos la disponibilitat de garantia per a l’entitat’, ha comentat el directiu de la patronal catalana, Pere Cots. Tenint en compte que la Unió Europea, dins el marc temporal d’ajuts, marca l’objectiu d’assegurar liquiditat i accés al finançament als beneficiaris, especialment pimes, l’informe destaca que les microempreses, les petites i les mitjanes i els autònoms han sol·licitat finançament per un import mitjà de 195.000 euros, xifra que representa un 9,3% del volum total de la seva facturació mitjana. Sobre la modalitat d’aquest finançament, la més formalitzada ha estat el préstec a cinc anys, sol·licitada en un 73,0% de les operacions realitzades.

Per altra banda, veient els resultats obtinguts a l’enquesta, González ha lamentat que un 15,9% de les operacions tancades de les pimes i autònoms hagi servit per a compensar altres productes financers que ja tenien concedits amb anterioritat, la qual cosa ha fet que un 36,6% del finançament contractat s’hagi destinat a renovacions i no pas a nova liquiditat, com acabo de comentar. D’altra banda, també s’ha mostrat molt crític que a un 88,8% de les pimes i autònoms se’ls hagi aplicat comissió d’obertura en el finançament subscrit –d’una mitjana d’un 0,37%– i a un 80,5% una comissió d’amortització anticipada, d’una mitjana d’un 1,00%. A més, ha emfatitzat que les entitats financeres ha obligat un 11,5% de pimes i autònoms a contractar productes accessoris a l’hora de formalitzar les operacions, entre els quals destaquen les assegurances de vida.

Per últim, l’enquesta assenyala que els bancs tarden massa a fer efectius els crèdits una vegada està tot signat i aprovat. ‘Les pimes i els autònoms tarden dotze dies, de mitjana, a rebre l’abonament dels préstecs des de la signatura dels contractes’, diu l’informe.

No anem bé. Parlem d’urgència i de la necessitat de no trencar la cadena de pagaments per no empitjorar les coses i anem a pas de tortuga. Si ja em sembla impresentable que el 36,6% de les operacions siguin de refinançament, no m’ho sembla menys el cobrament de comissions i el retard en la posada a disposició del crèdit a uns clients –pimes i autònoms– que són amb l’aigua al coll i la majoria dels quals no pot treballar per motius de força major. O aquí algú es pren seriosament aquest fet o prendrem més mal que no ens tocaria. Sembla que les autoritats no donin importància a això que fa setmanes que pimes i autònoms denuncien i que no es tingui en compte el mal irreparable que es pot fer al teixit empresarial català.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any