Més de vint persones s’unixen des de València a la Caravana a Grècia per a denunciar les polítiques migratòries europees

  • Un total de 23 persones partiran divendres que ve des de València per a sumar-se a la iniciativa Caravana a Grècia i recórrer diferents ciutats europees amb l'objectiu de "mostrar el descontentament de la ciutadania cap a les polítiques migratòries europees" i visibilitzar l'"especialment dramàtica" situació de les dones refugiades.

VilaWeb
Redacció
11.07.2016 - 13:37

VALÈNCIA, 11 (EUROPA PRESS)

Un total de 23 persones partiran divendres que ve des de València per a sumar-se a la iniciativa Caravana a Grècia i recórrer diferents ciutats europees amb l’objectiu de “mostrar el descontentament de la ciutadania cap a les polítiques migratòries europees” i visibilitzar l'”especialment dramàtica” situació de les dones refugiades.

Així, representants de diferents col·lectius de defensa dels drets humans i activistes valencians a títol personal es reuniran este divendres a Barcelona amb la resta de caravanes procedents de 19 ciutats espanyoles per a emprendre una ruta que abraçarà França, Itàlia i Grècia, i que tindrà un caràcter internacional en sumar-se en el seu recorregut diferents iniciatives europees.

Així ho han explicat els coordinadors locals de la caravana, que integren la campanya #ObrimFronteres: Irene Cohen, de Casa de la Dóna i Mujeres de Negro; Papa Balla, de Fòrum Alternatiu; i Noemí Seguí, de Passatge Segur, en una roda de premsa que ha tingut lloc a la Plaça de l’Ajuntament de València.

Cohen ha expressat el seu convenciment que la ciutadania “pot fer coses perquè els refugiats puguen arribar segurs” a les seues destinacions i ha ressaltat la preocupació per “repetir la història” referint-se a la crisi humanitària a Europa posterior a la Segona Guerra Mundial.

LES DONES, “EL COL·LECTIU MÉS VULNERABLE”

D’igual forma, Cohen ha denunciat que “si ja és dramàtic el que els passa als refugiats, per a les dones i xiquetes és doblement dramàtic”. “No parlem d’elles, però les dones des que ixen del seu país d’origen són violades pels seus propis companys de viatge, la policia o els passadors. Conten que en els camps no s’atrevixen a anar a les latrines perquè tenen por. Des del més extrem, que són les violacions, fins a les mirades, després a les xiquetes les venen per al tràfic de dones o les pròpies famílies les casen per a traure diners perquè estan desesperades i pensen que igual així van a estar millor”, ha relatat.

L’activista ha expressat la voluntat de la caravana per a insistir en este tema “perquè sempre, com en qualsevol altre context, les dones estan invisibilitzades, es parla de la crisi dels refugiats però mai s’insistix en les dones, i el que no es nomena no existix”.

En esta línia, Noemí Seguí ha descrit la campanya com una iniciativa “amb una forta reivindicació feminista” a causa que, d’entre els refugiats, “dones i xiquetes són el col·lectiu més vulnerable”.

Papa Balla ha invitat a reflexionar en el perquè del drama dels refugiats i en què pot fer la ciutadania. Així, ha indicat que durant la caravana es portarà a terme “un treball de recollida de la realitat” i de visibilització. A més, ha remarcat que esta iniciativa “no és una actuació puntual”. “Volem crear una xarxa estatal per a una resposta eficaç de la ciutadania”, ha assenyalat l’integrant de Fòrum Alternatiu.

La iniciativa va sorgir en el Moviment Feminista de País Basc però ha comptat amb el suport prompte d’un elevat nombre de col·lectius socials de tota la geografia espanyola.

REIVINDICACIONS

La Caravana a Grècia ha elaborat una proposta dirigida als governs europeus i a l’espanyol amb 14 reivindicacions, entre les quals destaca l’anul·lació de l’acord UE-Turquia i derogació del reglament de Dublín; l’elaboració d’un pla urgent de rescat i salvament al Mediterrani; l’exigència de “vies segures per a dones i xiquetes, que les protegisquen de la violència sexual”; el “no al Frontex”; el “final immediat” de les expulsions i devolucions en calent, la retirada de les concertines de Ceuta-Melilla i el tancament dels CIES; l’aprovació “urgent” del reglament de la Llei d’Asil; o el compliment dels compromisos de reubicació i reassentament que ha adquirit Espanya, entre d’altres.

PROGRAMA DE LA CARAVANA

Autobusos de 19 ciutats espanyoles es reuniran divendres a Barcelona per a fer un acte polític i una manifestació en Rambla Poble Nou. A partir de llavors, emprendran un viatge en el qual participaran en jornades “antiracistes” i el dia a dia del qual podrà seguir-se en un videoblog que, segons s’ha anunciat des de l’organització a València de la iniciativa, serà accessible a través del bloc de Caravana a Grècia.

Dissabte, la caravana partirà a una altra concentració a la plaça Duca d’Aosta de Milà, passant per les localitats franceses Argelès-sud-Mer, Aix-en-provence i la italiana San Remo. Diumenge, s’unirà a una assemblea a la ciutat d’Ancona i arribarà dilluns que ve a Tessalònica, a Grècia, on l’endemà visitarà els camps de refugiats. Este dimecres se sumarà a una protesta al camp de detenció de Paranesti i, dijous, es tornaran a visitar camps de refugiats i els activistes participaran en una manifestació al centre de la ciutat.

Així, divendres 22 els autobusos arribaran a Atenes per a, dissabte, portar les seues reivindicacions a l’ambaixada i fer una nova assemblea. Diumenge emprendran el camí de tornada, esta vegada per Marsella, on dilluns la ruta conclourà amb un acte polític.

POSTCARAVANA

Durant tota la ruta reivindicativa, se n’anirà elaborant material fotogràfic i un documental en l’exposició i visualització del qual col·laborarà l’Ajuntament de València, que no ha pogut contribuir en la caravana “per motius de temps”, però sí prendrà part en esta “postcaravana”.

A més, els coordinadors locals han volgut recordar que, després del viatge i durant el mateix, se seguiran celebrant les “cassolades” que porten tenint lloc des de fa setmanes davant de la Delegació de Govern cada divendres de 19.00 a 20.00 hores.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any