37.349 ciutadans bascs han participat en les consultes sobre la independència que s’han organitzat en trenta-quatre municipis del país. Segons que han informat en un comunicat els responsables de la iniciativa, Gure esku Dago, s’han fet votacions en un total de 23 localitats de la comarca de Goierri, vuit de Debagoiena, i també a Aramaio, Azpeitia i Ispaster. El cens total de possibles votants era de 125.000, de manera que la participació ha estat d’un 30%.

Les preguntes eren diferents segons la comarca. A Goierri i Ipaster era aquesta: ‘Voleu ser ciutadans/ciutadanes d’un estat basc sobirà?’, mentre que a la resta de poblacions es demanava si volien formar part d’un estat independent.

‘Avui hem demostrat que és possible de decidir entre tots i que es pot fer amb total normalitat, que no va contra ningú, sinó a favor de tots. Avui hem pogut tocar amb les nostres mans que som un poble, que tenim el dret de decidir i que és el moment de la ciutadania. Ho hem fet quan hem ficat a l’urna la nostra papereta plena d’il·lusió’, ha dit Zelai Nikolas, membre de Gure esku Dago.

‘Això em recorda molt les consultes que vam fer nosaltres’, ha declarat Ferran Civit, un dels fundadors de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i ara diputat de Junts pel Sí, que s’ha desplaçat al País Basc com a observador.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]