La tertúlia proscrita

Més d’1.560.000 alumnes tornen a les aules al Principat

  • El curs comença amb 790 docents més, tot i que encara no s'ha recuperat la plantilla del 2011

VilaWeb
ACN
14.09.2015 - 08:28

Després de Catalunya Nord, el País Valencia i les Illes, més d’1.560.000 alumnes comencen a partir d’avui el curs escolar 2015-2016 al Principat. És el curs més nombrós de la història i per això els centres incorporen 790 docents més a les aules i fins a 1.180 professionals més a tots els centres, tenint en compte els reforços destinats bàsicament als alumnes amb necessitats educatives especials. Les beques menjador, amb dotació per a tothom qui compleixi requisits i l’ampliació a les llars d’infants, el nou àpat que s’oferirà de manera pilot a secundària, la formació per a docents i el nou registre acadèmic que impulsa el departament són les principals novetats del curs que comença amb una escola més complint el 25% d’hores en castellà imposat pel TSJC.

La majoria dels 1.560.469 alumnes, fins a 1.306.508, ho fan en ensenyaments de règim general, en la modalitat presencial, és a dir a educació infantil, primària, especial, secundària, batxillerat i formació professional. Un grup de 137.600 ho fan en ensenyaments artístics, d’esports o d’idiomes, mentre que 42.860 són persones adultes que completen els estudis. A més, 42.860 estudiants començaran el curs a distància.

És el curs amb més alumnes de la història i per fer-hi front el Departament d’Ensenyament torna a augmentar la plantilla dels centres, per segon any consecutiu. Ho farà amb 790 docents més, que permetrà arribar a un cos de 65.577 mestres i professors. Tanmateix, tot i l’augment, encara no s’ha arribat als nivells de 2011, en què la plantilla era de 67.054 docents.

Amb aquesta plantilla es vol garantir la qualitat del sistema. Segons les dades facilitades pel Departament d’Ensenyament, només un 0,1% dels grups que comencen P3 tindrà una ràtio de 28 o més alumnes, mentre que el 7% la tindrà de 26 o 27 i en la gran majoria de grups, gairebé el 93% hi haurà 25 alumnes o menys. A primària les ràtios establertes es mantenen a nivells similars. El 89,2% dels grups tindran 25 alumnes o menys, el 10,2% 26 o 27 i només el 0,6% en tindran més de 28. A l’ESO, el 85,2% de les unitats tindrà 30 alumnes o menys, el 14,5%, entre 31 i 33 i el 0,3% 34 o més.

Les beques menjador arriben a les llars d’infants

Aquest curs, el departament ha previst una dotació de 48 milions per a uns 80.000 ajuts per a beques menjador, tot i que els nous requisits i el nou model de concessió deixen la partida oberta per a més possibles demandes, ja que cap alumne que compleixi les condicions es quedarà sense ajuda, ja sigui del 100% o del 50%.

Com a novetat, enguany s’han planificat 3.300 ajuts per a l’alumnat de les llars d’infants, en una partida de gairebé 3 milions per a evitar que cap família renunciï l’escolarització dels nens i nenes de 0 a 3 anys (que ja arribar al 35% i supera les recomanacions europees) per no poder fer front al menjador.

En fase pilot, el departament engegarà un nou programa per a secundària, a instituts d’alta complexitat de Barcelona, perquè els estudiants puguin fer un àpat al centre abans que acabin les classes, en el cas que facin jornada compactada. Aquest projecte encara està en procés i es preveu que podrà estar en funcionament el mes de gener vinent.

LOMCE i nous currículums

El curs també comença, un any més, amb el desplegament de la LOMCE, que en part, afectarà als alumnes que comencen batxillerat, perquè seran els primers en què, suposadament hauran de fer revàlida, tot i que no tingui efectes acadèmics. Irene Rigau ha assegurat que als centres se’ls han donat orientacions per aquest curs, pel que fa a les matèries comunes i obligatòries amb horaris i distribucions i ha remarcat que són alumnes que acabaran batxillerat i faran les PAU com a porta d’entrada a la universitat, amb la mateixa estructura i el mateix pes a l’expedient com fins ara.

A primària i a l’ESO, els alumnes comencen amb uns currículums nous que, a banda d’augmentar les hores d’anglès i matemàtiques, es fa un canvi metodològic que ha d’encarar els estudis a l’aprenentatge per competències més que per continguts, seguint també, les recomenacions europees.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any