La presidenta alemanya, Angela Merkel, s’ha referit a la crisi de refugiats que viu Europa durant la tradicional conferència de premsa estiuenca a Berlín. En concret, ha alertat que si la Unió Europea no aconseguia de repartir equilibradament els milers de refugiats entre els estats membre, podia perillar l’espai Schengen, que permetia als europeus de viatjar sense controls fronterers entre els països inclosos en aquest acord duaner. ‘Si no hi ha un repartiment equitatiu de refugiats, llavors la qüestió de Schengen tornarà a l’agenda per a alguns, i no ho volem’, ha explicat.

Merkel ha avançat que el repartiment per quotes segons el volum de població de cada estat i el pes econòmic figurava al pla que Alemanya i França pensaven presentar aviat als socis europeus, malgrat que alguns estats de la UE s’oposen a aquest sistema ja proposat per Brussel·les abans de l’estiu.

Ha insistit, finalment, en la necessitat d’aconseguir ‘una política comuna a Europa’ sobre aquesta qüestió i prendre-hi decisions com més aviat millor. De fet, ja hi ha prevista una reunió d’emergència de ministres d’Interior i Justícia de la UE, per al 14 de setembre, sobre la crisi de refugiats.

Per Merkel, ‘això que viu Europa no és una catàstrofe natural, però una situació catastròfica, sí’, i ha instat a aplicar ‘tolerància zero’ tant contra els traficants de persones com contra els atacs racistes que han succeït a Alemanya.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.