Menorca podrà decidir de limitar l’arribada de vehicles a l’illa

  • El Parlament de les Illes ha acabat la tramitació de la llei de reserva de la biosfera de Menorca, que reconeix aquesta competència del Consell Insular

VilaWeb
Fotografia: Prats i Camps
Esperança Camps Barber
18.01.2023 - 14:32
Actualització: 18.01.2023 - 16:16

La Comissió d’Afers Institucionals del Parlament de les Illes Balears ha acabat la tramitació de la llei de reserva de la biosfera de Menorca, que serà aprovada en el ple del 31 de gener.

Entre molts més aspectes, la llei preveu la possibilitat que el ple del Consell pugui limitar l’entrada de cotxes a l’illa. Serà el Consell mateix qui elaborarà un reglament amb els criteris que se seguiran per a decidir d’implantar aquesta possibilitat. La llei inclou una disposició transitòria que permet que fins que aquest reglament no estigui acabat, el ple del Consell podrà decidir de prendre la mesura.

La disposició transitòria explica com es podrà fer, quins informes caldran, quina quantitat de vehicles es pot permetre damunt l’illa i tot d’altres criteris, com ara, l’exclusió dels vehicles elèctrics o aquells que pertanyin als residents a Menorca.

Un pressupost de cinc milions d’euros

Aquesta llei, impulsada pel Consell Insular, ha estat qualificada pel conseller Josep Juaneda de molt més que una llei que preserva ambiental l’illa, de full de ruta per a Menorca. “Ja no es protegeix un espai, sinó que permet de progressar com a societat amb un pla transversal.”

L’aprovació de la llei ve acompanyada d’un pressupost de cinc milions d’euros. 3.750.000 els aportarà el govern de les Illes, i 1.250.000, el Consell Insular.

La gestió la farà l’Agència Menorca Reserva de Biosfera, que ja és en funcionament. A partir de l’aprovació de la llei es podrà executar el pla d’acció dissenyat l’any 2019, que és transversal i que inclou mesures de mobilitat, de protecció de la biodiversitat i de l’enfortiment del sector primari.

La crisi més greu del Consell

La remissió d’aquesta llei al parlament de les Illes va causar la crisi més greu entre els socis del Consell Insular quan el grup socialista va voler modificar-ne l’articulat acordat abans de dur-la a aprovació. Més per Menorca s’hi va oposar perquè hi veia la intenció de descafeïnar-ne el contingut. Els consellers menorquinistes van arribar a dimitir dels càrrecs, però la presidenta, Susana Mora, va rectificar i, després d’una negociació, la llei es va aprovar i es va elevar al parlament.

Quant a les esmenes acceptades durant aquest tràmit, el conseller Juaneda ha dit a VilaWeb que n’està satisfet. “Hem evitat que el parlament li llevi l’essència. Hi ha alguns canvis en el redactat i s’hi han afegit algunes esmenes que milloren la llei.”

Enguany, el 7 d’octubre, es commemoren els trenta anys de la declaració de la UNESCO de Menorca com a reserva de la biosfera.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any