El Memorial Democràtic posa a l’abast dels ciutadans 20.000 registres de memòria entre 1931 i 1980

  • És una recopilació de mapes, línies cronològiques, testimonis i espais de memòria

VilaWeb
ACN
17.01.2020 - 16:50

El Memorial Democràtic ha fet públic el Banc de la Memòria Democràtica, un cercador web que recull i posa a l’abast de la ciutadania 20.000 registres de fons i col·leccions del Memorial i que recuperen la memòria històrica a Catalunya de 1931 a 1980. El Banc ofereix informació detallada sobre víctimes, testimonis, fets històrics i espais físics relatius a la Segona República espanyola, la guerra del 1936-1939 i les víctimes per motius ideològics, de consciència, religiosos o socials, així com la repressió a persones i col·lectius per part de la dictadura franquista, l’exili i la deportació, la lluita antifranquista i la transició a la democràcia. L’adreça web és banc.memoria.gencat.cat i memoria.gencat.cat.

El cercador del Banc de la Memòria Democràtica, gestionat pel Centre d’Informació i Documentació del Memorial Democràtic, està integrat per sis fons i col·leccions que donen accés a gairebé vint mil registres: el Banc Audiovisual de Testimonis, la Biblioteca del Memorial Democràtic, el Cens de Simbologia Franquista, la base de dades d’ex-presos polítics, la base de dades de l’Spanish Refugee Aid (organització nord-americana creada per ajudar als refugiats espanyols l’any 1953) i la Xarxa d’Espais de Memòria.

El cercador permet creuar la informació de les diverses bases de dades i recuperar-la fent una cerca integrada. A més, els continguts s’ofereixen amb una visualització didàctica i atractiva, a partir de mapes específics que permeten navegar sobre els llocs d’exili, municipis, presons i camps de concentració franquistes, espais de memòria i localització de simbologia franquista, entre d’altres, o línies cronològiques que permeten localitzar informació i testimonis sobre un fet o una etapa determinada.

S’integraran altres bases de dades

S’està treballant per a la integració d’altres bases de dades de la Generalitat que actualment només són consultables de forma individual. Està previst que al maig de 2020, coincidint amb l’alliberament del camp de concentració de Mauthausen, s’hi incorpori la base de deportats als camps nazis, elaborada pel Memorial Democràtic amb la col·laboració de l’Amical de Mauthausen i la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Amb aquesta incorporació, el Banc de la Memòria Democràtica contindrà la base de dades de deportats catalans i també espanyols.

També s’hi incorporaran tres bases de dades més de la Direcció General de Memòria Democràtica: indemnitzacions a ex-presos polítics amb privació de llibertat inferior als tres anys; el cens de desapareguts durant la guerra del 1936-1939 i la dictadura franquista, i el mapa de fosses de Catalunya. Amb la integració d’aquestes bases de dades, el cercador permetrà als ciutadans accedir a prop de 55.200 registres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor