Mazón reescriu els fets del 29 d’octubre en una cursa desesperada per l’exculpació

  • Quatre mesos després de la gota freda diu a la jutgessa que ell no era al CECOPI quan es va enviar l'alarma a la població

Esperança Camps Barber
25.02.2025 - 21:37
Actualització: 25.02.2025 - 22:08
VilaWeb
Carlos Mazón i Susana Camarero en una reunió del Cecopi

Carlos Mazón sent al clatell l’alè de la jutgessa de Catarroja que investiga les 227 morts i els ferits greus a causa de la gota freda del 29 d’octubre. I, per deslliurar-se’n, no ha dubtat a canviar d’estratègia i de relat. Fins i tot s’arrisca políticament a passar com el president que va abandonar els valencians en un dels pitjors dies de la seua història, per a protegir-se judicialment. Així, afirmant que ell no era al CECOPI, s’allunya del centre de decisions i, per tant, de la responsabilitat pel retard en el llançament de l’alerta a la població. Tota la responsabilitat recau en l’ex-consellera Salomé Pradas, titular d’Emergències que, en aquell moment, era la màxima autoritat de la Generalitat, que és la institució competent en emergències. I, com es va entestar a dir la vice-presidenta Susana Camarero, en la delegada del govern espanyol, Pilar Bernabé.

Missatges a la jutgessa de Catarroja: Mazón és innocent

La interlocutòria de la setmana passada de la magistrada Nuria Ruiz Tobarra, en què demanava a la Generalitat que informàs si cap autoritat havia anat al CECOPI entre les 17.00, hora en què es va constituir, i les 20.11, hora en què es va enviar l’alerta en massa als mòbils, fou un punt d’inflexió en l’estratègia i en la política comunicativa de la Presidència de la Generalitat. L’equip del president, com tots els ciutadans, va entendre que la magistrada volia saber si l’alarma s’havia enviat tan tard, massa tard, segons que va escriure ella mateixa, perquè els membres d’emergències esperaven l’arribada del president. Quina persona havia pres la decisió d’enviar l’alarma, vol saber la jutgessa. La diana sobre l’esquena del president començava a dibuixar-se. En una resposta anterior, l’equip de Mazón havia provat de carregar tota la responsabilitat sobre l’ex-consellera Salomé Pradas. També es va saber que durant la vesprada va haver-hi molts dubtes sobre com i quan enviar aquesta alarma.

A partir d’això, l’equip de presidència ha començat una cursa desesperada per a reescriure la història. Encara que això implique entrar en contradiccions amb versions anteriors. D’ençà de dilluns s’ha activat una coreografia dissenyada aparentment per desviar l’atenció de la magistrada del jutjat de primera instància i instrucció de Catarroja.

Primera fase: un dilluns a l’Hotel Ritz de Madrid

La primera fase de la campanya de neteja d’imatge, i d’intent de fixar una veritat jurídica favorable, l’encapçalà dilluns Mazón mateix, en la conferència de l’Hotel Ritz. Enmig d’un relat carregat de bombes de profunditat contra el govern espanyol, va deixar anar que no era cert que la vesprada del 29 d’octubre estigués incomunicat. “Vaig fer quinze o setze telefonades”, va dir. I després les anà enumerant. Per si no havia quedat clar, l’equip de comunicació del president va fer arribar als mitjans una llista amb l’hora i l’interlocutor.

Són converses molt curtes amb unes quantes persones del seu equip. Sobretot, va parlar amb la consellera Salomé Pradas, que era al CECOPI. Recordem que Mazón, segons la versió de Presidència, assaboria un àpat al restaurant El Ventorro de València. La darrera comunicació amb Salomé Pradas, segons la llista facilitada per la Presidència, va ser a les 19.43. Ja es podia deduir, per tant, que a eixa hora, el president no era al CECOPI.

Això entra en contradicció amb allò que Carlos Mazón havia dit a la compareixença a les Corts Valencianes del 15 de novembre, quan va assegurar que havia pres la decisió d’anar al Centre d’Emergències de l’Eliana quan li havien comunicat que hi havia un perill de trencament de la presa de Forata, a Iàtova. Aquest anunci es va fer, aproximadament a les sis de la vesprada. Quan li van retraure com és que va arribar a les 19.30 a l’Eliana, el president va dir que aquell dia feia molt mal oratge i que hi havia molt de trànsit i que el viatge havia estat molt complicat. Entre el Palau de la Generalitat i el centre d’emergència hi ha vint quilòmetres de distància i el trajecte es pot fer en mitja hora en condicions de trànsit normal.

Entrar en aquesta contradicció és un dany col·lateral que políticament pot suportar i esquivar si s’assoleix el bé major de desviar la mirada de la jutgessa.

Segona fase: la col·laboració de Vicent Mompó

El segon pas d’aquest ball per a reescriure els fets l’ha fet avui el president de la Diputació de València, Vicent Mompó. Ell sí que era al CECOPI ja de bon començament. Mompó ha estat subjecte d’uns quants episodis per exculpar totalment Carlos Mazón. Per exemple, quan va dir al programa de televisió Salvados que sí que havia parlat amb Mazón, però que no ho podia demostrar perquè cada dia esborrava la llista de telefonades del mòbil. Dies després, Presidència va dir que la conversa s’havia fet per WhatsApp.

La setmana passada es va saber que Mompó havia protagonitzat un moment de tensió quan havia exclamat: “Envieu l’alarma d’una puta vegada”, a causa de la indecisió de Salomé Pradas. Ell no ho va desmentir i va semblar una filtració interessada del PP per a desviar l’atenció cap al capteniment de l’ex-consellera i exculpar Mazón.

Però la jugada mestra l’ha fet avui, quan, en la primera sessió de la comissió d’investigació de la gota freda de la Diputació de València, Mompó ha deixat anar que el president Mazón no era al CECOPI quan es va enviar el missatge. Preparava el camí per a la bomba que la Presidència de la Generalitat amollaria hores més tard.

Tercera fase: Mazón no hi era

A mitjan vesprada, la Presidència va confirmar allò que Mompó havia dit hores abans: que el president no era a l’Eliana quan es va enviar l’alerta, que, segons la jutgessa, va arribar massa tard per a les víctimes. No hi era. I per a dir-ho van utilitzar una muntanya de paperassa –cosa que la titular del número 3 de Catarroja ja va dir que no volia– i de cintes de vídeo, per a demostrar que Mazón no havia arribat al CECOPI abans de les 20.11.

Segons la informació de la premsa, no diuen a quina hora va arribar, ni tampoc on era el president des que va acabar de dinar fins que va comparèixer davant les càmeres d’À Punt amb el rostre desencaixat, i sense gens d’informació, pocs minuts després de les 21.30.

Quarta fase: atac per terra, mar i aire contra la delegada del govern espanyol

Potser de manera calculada, ahir, dilluns, es va convocar la conferència de premsa de després del Consell per a avui a les vuit del vespre. Després de la tirallonga habitual d’acords i decrets, la vice-presidenta portaveu, Susana Camarero, ha canviat el patracol de papers disposada a disparar trets a dojo contra la delegada del govern espanyol, Pilar Bernabé.

Camarero no ha respost ni a quina hora havia arribat el president Mazón al CECOPI, ni on havia estat tota la vesprada. Tampoc no ha volgut dir si la consellera Salomé Pradas li havia consultat cap detall sobre la tramesa de l’alarma als mòbils. Al contrari, ha dit que amb la resposta de la Presidència a la jutgessa s’acaba “un dels capítols més vergonyosos de la història d’aquesta tragèdia de la dana”. I ha afegit: “Durant mesos, el govern [espanyol] i el Partit Socialista han dit que el president estava incomunicat i que l’havien esperat per a enviar l’alarma. Ara es demostra que és mentida. Ara es demostra que Pilar Bernabé va mentir la setmana passada quan va dir que havia vist Mazón al CECOPI quan es va llançar l’alerta.”

I a partir d’ací ha començat a llegir titulars de premsa amb declaracions de Bernabé sobre la presència de Mazón al CECOPI. Fins i tot ha demanat als periodistes presents si no se sentien enganyats per la delegada, i ha suggerit que li fessen les preguntes a ella.

Susana Camarero ha volgut establir dues veritats tot esperant que la jutgessa de Catarroja en prengués nota: que el missatge s’havia enviat a les 20.11 i que el president no hi era perquè no hi havia de ser, perquè no fa part del CECOPI. I que, per tant, no el van esperar. La coda, també en veu ferma perquè el missatge arribàs alt i clar al jutjat: “Pilar Bernabé sí que hi era.”

A continuació, la portaveu ha fet un sermó que també duia preparat, per insistir en la victimització del president. “Hem viscut quatre mesos en què l’han acusat d’assassí perquè estava incomunicat…”

La vice-presidenta portaveu ha insistit a dir que el president havia arribat, “sens dubte”, després d’enviar el missatge.

Sobre què s’ha de pensar d’un president que no és al lloc de la presa de decisions en un dels pitjors dies de la història del país, no n’ha volgut dir res. Sobre l’afirmació del president en seu parlamentària dient que havia arribat poc després de les set a l’Eliana, tampoc, perquè, com ha dit i repetit, l’única veritat és que no van esperar Mazón per a enviar el missatge, i que ell va arribar després de ser enviat.

Quan li han demanat per què havien tardat quatre mesos a dir-ho, ha dit que això era mentida, que no havien tardat quatre mesos. Tampoc no ha acceptat que fins ahir el president havia refusat de donar la llista de telefonades d’aquella vesprada. Que ho fes a Madrid i no a les Corts o en una compareixença al palau, tampoc no té gens d’importància, a parer de Camarero, que ha reiterat que l’única veritat és que Mazón no hi era, i que Pilar Bernabé sí.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor