Matemàtiques elementals

«Discutesc que es puga explicar què ha passat amb aquesta moció i el resultat que ha obtingut amagant un detall cabdal: el de la deformació de la voluntat ciutadana que ha fet el poder judicial»

Vicent Partal
Vicent Partal
05.04.2019 - 07:05
Actualització: 04.04.2019 - 20:03
VilaWeb

VilaWeb necessita el vostre suport

Aquest diari existeix perquè més de vint mil lectors han decidit que poden i volen pagar cinc euros al mes perquè tots rebeu tota la informació amb accés obert. Però no n’hi ha prou. En necessitem més. Tu ho vols i pots?

Fes-te’n subscriptor aquí.

El Parlament de Catalunya, en la legislatura actual, té els 135 diputats repartits així: 36 diputats de Ciutadans, 34 de Junts per Catalunya, 32 d’Esquerra Republicana de Catalunya, 17 del Partit Socialista de Catalunya-Units, 8 de Catalunya en Comú, 4 de la CUP i 4 del Partit Popular.

Les matemàtiques són molt elementals. Hi ha 70 diputats independentistes. I 66 diputats dels dos grups que donen suport al govern. Per contra, hi ha 57 diputats del bloc del 155, 65 diputats de formacions que no es declaren independentistes i 69 de forces polítiques que no donen suport al govern.

Ahir el PSC va presentar una moció demanant al president de la Generalitat que convocàs eleccions. Els quatre diputats de la CUP varen decidir de no participar en la votació. De manera que el resultat de la votació havia de ser de 66 vots en contra (els dels dos partits que donen suport al govern) i 65 a favor (els dels diputats que no donen suport al govern, tret dels quatre de la CUP).

Malgrat això el resultat de la votació va ser favorable als partits que no fan costat al govern. I les estranyes matemàtiques que ho expliquen tenen a veure amb el fet que cinc diputats (el president Carles Puigdemont, el conseller Toni Comín, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull) no van poder votar perquè l’instructor del judici de l’1-O, el magistrat Llarena, ho va decidir així.

No seré jo qui discutesca que el PSC té el dret formal d’aprofitar-se de la situació irregular dels seus cinc col·legues parlamentaris –en definitiva si aquesta gent va ser capaç de donar suport al 155 i aprova la presó que han de suportar alguns d’ells és evident que no té cap mena de remordiment moral ni polític.

No seré tampoc jo qui discutesca que la manca d’un acord estratègic entre els partits polítics independentistes té conseqüències molt lamentables, com ara no haver-se posat d’acord sobre com cal resoldre l’agressió del jutge Llarena contra el parlament i la seua sobirania i contra el dret de vot de tots els catalans.

Ni discutiré que aquesta manca de coordinació, i les constants picabaralles i enfrontaments entre els dos partits coalitzats en el govern l’afebleixen greument i en limiten molt la capacitat política, molt reduïda.

Tot això no ho discutiré, però sí que discutesc i discutiré aferrisadament i amb qui calga que el resultat d’aquesta moció es puga explicar –i opinar-ne, prendre-hi posició o fer-ne titulars i informacions– amagant un detall cabdal: el de la deformació de la voluntat ciutadana que ha fet el poder judicial.

Perquè, per dir-ho a la manera de l’inoblidable André Malraux: ‘Una persona no és allò que pensa, és allò que amaga.’

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Adrià Arboix
Adrià Arboix
04.04.2019  ·  22:14

El Sr. Partal amb aquesta frase ho resumeix de forma didàctica i categòrica: “El PSC no te cap de mena de remordiment moral ni polític”.

Josep Usó
Josep Usó
04.04.2019  ·  22:40

El PSC sap que no tindrà mai possibilitats de recuperar una influència que ja ha perdut per a sempre. De manera que ara se s’aprofita de qualsevol possibilitat, per miserable que siga. Perduda la ètica i la estètica només els resta la mala fel. Però més enllà de tot plegat, hi ha un detall que no pot amagar. Van a unes eleccions, que ells mateixos han provocat a l’estat espanyol, i ja es veurà quin resultat obtindrà a Catalunya. Llavors vindran les ganivetades entre ells.

Antoni López
Antoni López
04.04.2019  ·  23:32

I per acabar-ho d’adobar avui he tingut la desgracia de veure la picabaralla del dos vicepresidents (?), i he pensat que hi fan aquests xavalets en aquestes cadires honorables? Amb aquesta munició ens destrossarem els peus. Vicepresidens!… un d’ells, no se quin, ni ganes, no sap ni quan ha de callar.No anem gens bé amb aquesta tropa…

eva salas
eva salas
04.04.2019  ·  23:37

Covardia del Parlament, que liderat per Torrent ens ha dut a colpejar-nos el cap contra la paret. Amb valentia i determinació el Parlament no seria el fangar que és on gent com Arrimadas perd el respecte als nostres un dia si i l’altre també. Tot va junt.
Torrent… no tinc paraules..
Quant el PSC no val la pena ni molestar-se.

Encarnació Parets
Encarnació Parets
04.04.2019  ·  23:38

Home, en Malraux déu n’hi do. La CUP sense enteniment, la misèria. Voleu dir que no hi ha talps per tot arreu?

Pere Vives
Pere Vives
04.04.2019  ·  23:47

Comportament menyspreable dels qui han proposat la moció i dels qui hi han votat a favor.

jordi Rovira
jordi Rovira
05.04.2019  ·  00:37

En aquest moment, el funcionament del nostre parlament autonòmic, no respon pas a allò que és central en l’ideari independentista. Jo diria que fins i tot, i des d’una mirada més ample, a l’independentisme li convé mostrar que el parlament i el govern de l’autonomia pateixen un evident maltractament. Entenc que aquesta seria la tesi de l’editorial d’avui. Una tesi que restaria al darrera de dir que aquest parlament no funciona, perquè hi ha la voluntat de no deixar-lo funcionar; i que aquesta penja directament de l’estat espanyol. Que li és estratègica. I que l’espanyolitat es configura representant l’anvers del que representa Catalunya. Tots recordem les traves posades pel TC, i TS. Y tots recordem el paper dels diferents partits d’estat a nivell espanyol. Aquests partits són allò que amaguen. Aquests partits són les cadenes de transmissió d’un model que fent seva la voluntat de càstig al contrincant; van caient en la trampa de matar morint. Si el resultat és que l’adversari mori, per què no li deixem fer el gest de matar-te una mica?
Només el ressò mediàtic de la performance d’avui, ens explica la necessitat d’alguns per presentar algun gest que pugi la testosterona patriòtica. Un gest com tirar el roc i amagar la mà.
( A tots aquells que piulen criticant la inacció d’un govern a qui tenen segrestada la majoria parlamentaria )

Joan J. ESTOQUERA
Joan J. ESTOQUERA
05.04.2019  ·  01:49

La moció de censura d’avui ha estat guanyada pels partits del 155 i una part de la responsabilitat es troba en l’abstenció de la CUP.
D’acord que tenim cinc diputats que no poden votar per les prohibicions de Llarena, però cal dir que això no era rellevant si la CUP hagués votat unida a l’independentisme.
El meu comentari vol extrapolar aquesta experiència a les eleccions del 28A i deixar constància del fet que l’abstencionisme també ajudarà en aquest cas a que la dreta pugui emportar-se les esmenades eleccions.
OJO AL DATO.

Josep Viñas
Josep Viñas
05.04.2019  ·  02:38

D’entrada podria recriminar a la CUP per no haver votat. No ho faré, però.
És tot l’independentisme que ha de reflexionar i trobar la manera de treballar unit per aconseguir el què volem.
Ens ataquem per tots els cantons i nosaltres no perdem una ocasió de debilitar-nos internament.
Espero que aviat surti un partit o moviment que sàpiga donar veu als més de 2 milions de votants que es mantindran ferms en les seves conviccions.

Pepita Carlos
Pepita Carlos
05.04.2019  ·  05:18

Molt bona reflexió del Sr. Partal, sobre el PSC, però no deixa que la CUP, no l’antenc. Que vol,
Jo estic molt d’acord amb el seu programa i le votat, però ara devant la repressió que tenim de totes bandes, penso que s’hauria d’anar a la una.
M’agradaria que m’ho expliquessin

Alfons Nadal
Alfons Nadal
05.04.2019  ·  06:45

Respecte al PSC només els queda la força de les institucions públiques i privades (consells d’administració) i aquest és el joc.
Respecte a la CUP considero normal que es desentenguin davant la manca d’una acció conjunta de Junts i Esquerra davant de l’agressió de Llarena.

Albert Miret
Albert Miret
05.04.2019  ·  07:26

Per a mi, els del 155 són partits que saben clarament que en una Catalunya independent desapareixerien en dos dies. No esperen gran cosa d’unes eleccions i executen el paper que els marquen els enemics estrangers amb un esperit únicament destructor. O és que tenen cap programa per Catalunya? Algú sap que pretendrien fer socialistes+Peperros+ C’s (ciudadanos+Santander+Sabadell) si guanyessin unes eleccions? No ho sap ningú perquè han estat creats només per a destruir, per a impedir el funcionament del govern que hem votat. Quan a la CUP, em crida l’atenció veure fins on pot arribar la irresponsabilitat i/o la incompetència.

Àngels Folch
Àngels Folch
05.04.2019  ·  08:10

Des del 30 de gener de 2018 que estem venuts. Ens van vendre els que van decidir acatar el 155 i tot allò que li abellís al senyor Llarena, als del 155 i al Rei, i tots els que afirmen sense posar-se vermells que Catalunya serà d’esquerres o no serà i a la vegada diuen que són demòcrates. Ara podríem retreure’ls-ho, però no serviria de res. Són autistes i no atenne a raons. I a més a més la responsabilitat és nostra, no d’ells. Ells ja s’han mostrat tal com són i dit clarament què defensen i què prioritzen. Ara som nosaltres els que no hem de tornar a cometre l’error que hem comès ja massa vegades de voatr amb el cor i no amb el cap. Votar amb el cap significa que si de debò volem la independència hem de votar en conseqüència i hem de saber que ÉS IMPRESCINDIBLE que UNA formació obtingui la MAJORIA. No podem seguir repartint els vots com si fóssim les germanetes de la caritat. Si ells no s’ajunten, ajuntem nosaltres els vots.

Montserrat Puig
Montserrat Puig
05.04.2019  ·  08:41

Tot això passa perquè la Mesa del Parlament va obeir el Llanera en el seu moment. Una cosa més atribuïble al torrent.

En quant a la Cup, com diu Cotarelo, són la quinta columna de l’unionosme:

Dóna un cop d’ull al tuit de: @ramoncotarelo: https://twitter.com/ramoncotarelo/status/1113796184534130688?s=09

Pep Agulló
Pep Agulló
05.04.2019  ·  08:54

POLÍTICA ELEMENTAL

Evidentment que l’estratègia repressora del poder judicial per minvar la majoria independentista al parlament vetant diputats elegits n´és la causa profunda de la derrota de les forces independentistes ahir al parlament.

Si a això hi afegim les quatre abstencions de la CUP, tenim la derrota servida en safata. Aquí no hi havia desavinences entre PDeCat i ERC. És del tot indignant i cal reflexionar.

Però és que ni tan sols eren abstencions, simplement les cupaires no van participar en la votació. Em voleu dir què hi fan al parlament català?

Em sembla que l’editorial eludeix concretar i treure’n lliçons sobre la “manca d’un acord estratègic entre els partits polítics independentistes” quan un d’ells, la CUP, actua afavorint objectivament la maniobra de l’Estat. Tot sigui per esbombar el govern d’en Torra que és l’objectiu tàctic que persegueixen i aquí no tenen cap problema en alinear-se amb les forces del 155 i dels “equidistants”. Un cop més molts ciutadans no aprenen i continuen donant-los el vot a la seva “coherència”, potser fins que enfonsin qualsevol solució rupturista en ara d’una utopia irrealitzable.

L l i b e r t a t p r e s o s p o l í t i c s !!! L l i b e r t a t e x i l i a t s !!!

Blanca Anguera
Blanca Anguera
05.04.2019  ·  09:10

CUP i Catalunya en Comú: Res us JUSTIFICA d’anar amb els del 155.

Josep Albà
Josep Albà
05.04.2019  ·  09:13

Sí, molt bé, España, judicialment altera els resultats de la democràcia. No sé si només sóc jo el que no se sorprèn gens, però gens ni mica.

I crec que a més a més cal dir que en totes aquestes operacions matemàtiques caldria dir que hi ha quatre diputats independentistes que tenen dret a utilitzar l’estratègia que considerin convenient per desgastar, acorralar i si convé tombar el Govern de Torra.

Un Govern, no ho oblidem, de col·laboracionistes que no ha complert ni una sola de les promeses fetes abans del 21D en relació a la Independència i la República i a complir el mandat de l’1 d’Octubre. Un Govern obedient i submís a tot el que ve d’España. El Govern de la BRIMO. El Govern de Buch i del que va prometre que si Buch no prenia mesures, les prendria ell.

Si la CUP vol fer caure aquest Govern, té tot el meu suport i el de molts independentistes que n’estem senzillament, farts.

David Escobedo
David Escobedo
05.04.2019  ·  09:14

Suposar que els 32 d’ERC són indepes és massa suposar.

Josep Salart
Josep Salart
05.04.2019  ·  09:34

La composició del Parlament anirà canviant a millor, vull dir a ser més representativa de lo que Catalunya pensa, vol i necessita. Si miressim una representació de tant sols quinze anys enrera, cauríem de cul.
Del President Torrent i d’ERC en general, així com de la CUP, els comentaris de l’Eva i de l’Albert, ja ho deixen clar. Es necessiten, els necessitem i prou.
Dels partits espanyols? Carai, desapareixeran igual que els boinapitecus que pasturen per casa.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
05.04.2019  ·  10:20

A la CUP li manca pragmatisme polític, li sobra purisme ideològic quan aquest el que fa és ajudar als del 155. Tot això porta a una pèrdua de les prioritats pet a aconseguir la independència.
Per molt que diguin que volen viure al cel, cal comptar amb tothom per a fer la escala que hi arribi. I això no ho entenen.
Volen un país més social, totalment d’acord. Però això passa primer, i sense excusa, per aconseguir ser els amos dels nostres recursos i ara no ho som per tant és un brindis al sol demanar el cel sense col·laborar amb tots els que també ho volen.
Aprecio la seva coherència ideològica, però no és constructiva. Ara, a la votació contra el govern de Torra podien haver votat 2 a favor i els altres abstenir-se o marxar. Així no haurien sigut pràcticament aplaudits pels del 155 com va fer el nefast naZionalista espanyol Coscubiela.

Dit tot lo anterior, una petició de no alineació amb els naZionalistes espanyols, sense ser un xec en blanc al govern de Torra, entrarem al veritable origen del desgavell actual.

No és la CUP, és el rancunios Junqueras, dirigint ERC, que va permetre que C’s fos el partit més votat al 21-D en voler ell anar pel seu compte i no com una llista de País. Va fracassar perquè ni tant sols va ser segon.

No és la CUP, va ser el 31-G el president del Parlament Roger Torrent d’ERC, en contra de lo acordat pels partits independentistes (inclosa la CUP), que es va desmarcar pel seu compte (realment seguint ordres de Junqueras) i va impedir la restitució de Carles Puigdemont com a President. Primer acte d’autoafirmació que hagués pogut fer l’independentisme.

No és la CUP, va ser novament en Roger Torrent d’ERC, seguint directrius de Junqueras, que va fer que el Parlament quedés sotmés als capricis prevaricadors d’un jutge com Llarena i alterés així la majoria donada pels votants catalans.

Hi ha més casos de pals a les rodes contra la unitat de l’independentisme i l’objectiu principal que és marxar cap a la República catalana, que podem trobar en un egoisme de partit que s’estima més gestionar una autonomia si ells no líderen la independència.

Per tant la CUP s’ha equivocat ara, cert, però no són els que boicotegen de debò.

Josep m Uribe-echevarria
Josep m Uribe-echevarria
05.04.2019  ·  10:25

El Parlament es con un teatre,on es representa una tragicomedia,que nosaltres, els electors mirem estorats.Haviem votat perque es representes una obra,i en representen una altre.

Antònia Renau
Antònia Renau
05.04.2019  ·  10:37

Que pretén la CUP ?
Solament em venen preguntes amb respostes negatives per avançar cap s la república.
– No tenen una actitut infantilista de reivindicar principis ideològics enfront de buscar complicitats i estratègies en la política real de repressió?
Volen fer de “Pepito grillo”..per fer-s’ha valdre.sense volar a on estem?
Em recorda els nens que fan rabacaries per fer-se sentir
No crec que els torni a votar.

Sal·lustià Herrero
Sal·lustià Herrero
05.04.2019  ·  12:02

Una miserabilitat parlamentària indigna per banda del front unionista, per l’altra, una miserabilitat divisòria al si de l’independentisme, indignant… S’hauria de pressionar perquè la carta de despús-ahir, de Clara Ponsati, Toni Comín i el MHP Carles Puigdemont, es fera realitat, des d’un imperatiu social que els obligue, sí o sí..

Perquè si no és ara, quan? Esperarem que condemnen a molts anys de presó al TS de Madrid per reaccionar amb una mica de trellat (seny)? Quina irresponsabilitat més gran!!! No ho entenc, ni ho vull entendre: un “patriotisme de partit”, que diu Ramon Cotarelo, que fa molt mal olor; cada vegada la gent està més farta per aquestes tàctiques divisòries dels “nostres”, com si vulgueren enfonsar l’independentisme perquè ens governen des de Madrid, amb l’ajut de les enquestes del CIS i tots els aparells i mitjans de l’estat. Insuportable.

Carles Amela
Carles Amela
05.04.2019  ·  12:09

Volem unitat!!!
ERC+JxC+CUP: què collons esteu cardant tots plegats???
Si el procés se’n va en orris, us ho perdonarem pas mai!!!
Volem unitat!!!

JORDI BALBASTRE
JORDI BALBASTRE
05.04.2019  ·  14:31

Molt ben raonat editorial amic Vicent.
Fa uns mesos personalment era el primer en demanar eleccions anticipades al senyor Torra. Ara ja no, el president Torra té un paper molt difícil que mai ningú li agrairà, al contrari, faci el que faci, ningú li ho reconeixerà.
Pel que fa els sondejos sobre la victoria de ERC, no me’ls crec, els tinc per esbiaixats, dons tothom comenta la negats actuació de la cúpula d’aquest partit. Per a ells va el pollastre!

Roser Caminals
Roser Caminals
05.04.2019  ·  16:05

La CUP i ERC sabotegen el govern i la unitat independentista per raons diferents.

No perdem de vista l’actitud de l’estat espanyol, hostil a la CUP i a JxCat i silenciós i tolerant d’ERC que, sorprenentment, lidera les enquestes. La persecució de Puigdemont és aferrissada, mentre que no piulen contra en Junqueras.
És un detall significatiu.

Victor Serra
Victor Serra
05.04.2019  ·  17:53

Estic d’acord amb el que diu l’Editorial i no em cal insistir en la misèria antidemocràtica dels partits unionistes. Però un Govern ha de ser efectiu i ha de saber sumar suports per governar . Es la millor manera d’avançar cap a la República. Si no en sap, o no ho pot fer, aguantar perdent votacions i sense governar per solucionar poblemes dels ciutadans i endegar projectes de futur, només serveix per anar a una derrota segura. Per tant cal posar-se les piles i unir-nos per arraconar l’unionisme. Els Comuns no sé què hi guanyen donant aire als del 155 i de la CUP val més no parlar-ne. La CUP actual no té res a veure amb la de David Fernández, Quim Arrufat o Antonio Baños. Amb aquest d’ara no hauriem pogut fer mai ni el 9N.

Lluïsa Miret
Lluïsa Miret
05.04.2019  ·  17:57

Mirant el què passa, des de fora, no entenc res ja que penso s’hauria pogut arribar a un altra resultat, com diu en Partal .
El que no m’estranya gens és l’oportunisme dels que les aprofiten totes per fer anar l’aigua al seu molí.

Teresa Pintado
Teresa Pintado
05.04.2019  ·  20:10

I ara q esquerra lidera les enquestes els hauríem d exigir q és comprometessin a que no pactaran amb PSC pq guanyaran i temo q pactaran amb el 155 abans q amb junts com sempre…no hi ha manera q posin la independència per sobre els seus interessos
Els catalans ho tenim clar els partits no

Junts encara podem anar molt més lluny. Amb VilaWeb.

Fes-te’n subscriptor i construeix amb VilaWeb els diari nou que els Països Catalans necessiten ara.
Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ al mes
Ara també ens pots ajudar fent una donació única.
Fer una donació
a partir de 10 €