Masturbació femenina: I tu, et toques?

  • L'autoestimulació de les dones segueix estant estigmatitzada, encara que, a poc a poc, va deixant de ser un tema tabú

Un dissabte qualsevol, nou desconegudes es troben a l’interior d’un pis de sostres altíssims situat al carrer Gran de Gràcia de Barcelona. Es descalcen, se serveixen un got d’aigua i s’asseuen a terra. Podrien estar a punt de fer ioga, però, en canvi, esperen que arribi l’encarregada d’impartir-les un taller sobre masturbació femenina. Els darrers anys, bona part gràcies a l’auge del feminisme, aquesta pràctica ha anat deixant, molt a poc a poc, de ser un tabú. Ja es pot trobar més informació, hi ha canals de Youtube especialitzats en sexualitat femenina que en parlen, i a les converses entre amigues les joguines sexuals surten a la llum.

Desgraciadament, però, la seva normalització està encara a anys llum de la naturalitat amb què es parla sobre la masturbació masculina: quantes adolescents segueixen sense reconèixer que es masturben mentre que la majoria dels seus companys de classe no tenen cap problema en fer-ho?

Què en diuen els estudis?

Encara avui, els estudis demostren que hi ha menys dones que es masturben que no pas homes. Quins motius s’amaguen darrere aquest fet? Algunes d’elles argumenten que no ho fan per una manca de desig sexual. Mireia Muñoz, psicòloga, sexòloga i formadora de Sex Academy afirma que “quan ens pensem que no tenim desig sexual pot ser per dos motius: que aquest estigui bloquejat, però que si n’hi hagi, o que simplement aquesta persona no hagi descobert com «despertar» aquest desig”. Hi ha, però, una petita part de persones que poden ser asexuals o que per diversos motius, com ara prendre una medicació que els hi treu la libido, no tenen apetit.

D’altres investigacions, com la realitzada per Tenga, una companyia japonesa, apunten que els joves espanyols comencen a masturbar-se abans que les noies: ells ho fan amb 13 anys i mig, de mitjana, mentre que elles triguen una mica més, i ho comencen a fer al voltant dels 16’2. En aquest sentit, Mar Puigmartí, psicòloga especialitzada en teràpia sexual i de parella, afirma que les adolescents s’enfronten a tot un seguit de preguntes abans de començar a masturbar-se: “Es demanen si és normal que una noia ho faci, quina és la freqüència adequada, si pot ser perjudicial per elles…”. En aquest sentit, la sexòloga aposta per una “educació sexual que parli de plaer, de consentiment i que expliqui que la masturbació és la manera més segura de tenir relacions sexuals”.

En aquest sentit, també és important sumar-li els prejudicis que avui dia, encara existeixen sobre les dones que són sexualment actives i les seves respectives càrregues morals. A més, els òrgans sexuals femenins no són tan fàcilment accessibles com els masculins i això provoca que algunes triguin més a conèixer el seu propi cos. A continuació, us ensenyem una il·lustració on podreu descobrir quines són les principals parts dels genitals femenins i la seva relació amb la masturbació.

 

Què en diuen les dones?

Les dues expertes coincideixen que autoexplorar-se és la millor manera de conèixer-se i de poder viure la sexualitat amb llibertat i naturalitat. Hem fet una enquesta per preguntar a les dones quina és la seva relació amb la masturbació, tant pel que fa a la freqüència, com per la vergonya a l’hora de parlar del tema. 749 dones han respost la nostra enquesta, i aquest són els resultats:

Del resultat d’aquesta enquesta, una de les dades que més destaquen és que la immensa majoria de les dones creuen que no hi ha prou informació sobre la masturbació femenina. A més, tot i que una part de la nostra mostra no s’ha masturbat mai o ho fa amb poca freqüència, la majoria ho fa, com a mínim, un cop a la setmana. Una altra xifra que resulta interessant és que gairebé la meitat de les dones, tot i que abans li feia vergonya reconèixer que es masturbava, ara, admetre-ho, ja no els hi provoca pudor.

Com ens podem masturbar?

Per la seva part, més de 400 de les dones que van respondre a l’enquesta asseguren masturbar-se més d’un cop a la setmana, i una quarantena d’aquestes un cop al dia. Evidentment, cada dona és un món, com també ho és la seva manera de gaudir de la sexualitat. Com explica Mar Puigmartí “Existeixen moltes maneres de masturbar-se i cap és millor que l’altre. El més important és que cada dona trobi la que més l’excita i la satisfaci”. Tanmateix, dins les infinites possibilitats no hi ha, tampoc, una “tècnica miraculosa” per arribar a l’orgasme. Així tot, les dones trobem alguns mètodes bàsics a l’hora de proporcionar-nos plaer a nosaltres mateixes, i aquestes que us ensenyem al vídeo, en són només una petita mostra.

Segons les dades de la nostra enquesta, un important percentatge de les dones no utilitza joguines sexuals a l’hora de masturbar-se o només ho fa de tant en tant. En canvi, l’estudi, anteriorment esmentat, realitzat per Tenga, assegura que la satisfacció de les dones espanyoles durant la masturbació augmenta fins a un 16% si utilitzen joguines. Això demostra, que, les joguines poden ser una bona opció per a dones que vulguin experimentar noves sensacions en el moment de donar-se plaer, i també ajudar a plaure aquelles que no gaudeixen amb la masturbació manual. Les podeu descobrir a la següent guia interactiva.

Mites i realitats 

A l’enquesta, algunes dones asseguren que no es masturben perquè se senten satisfetes amb la seva vida sexual en parella. Justament, però, un dels mites que perduren sobre la masturbació està relacionat amb aquest fet: masturbar-se tot i estar mantenint una relació sentimental amb algú no vol dir que la nostra parella no ens satisfaci, ni tampoc ens farà perdre les “ganes”, ni el desig que sentim per ella. Mireia Muñoz, explica que “el coneixement del propi cos i la masturbació és fonamental per la vida en parella, ja que d’aquesta manera pots comunicar millor què és el que t’agrada, no només verbalment, també pots agafar-li la mà i ensenyar-li”. De la mateixa manera, apunta que “la manca de coneixement pot impedir arribar a l’orgasme i que els membres de la parella es frustrin”.

Per la seva part, Mar Puigmartí explica que s’ha trobat casos a la seva consulta en els que una part de la parella s’ha pogut sentir traïda per l’altra en el moment que l’ha enganxat masturbant-se. Per això apunta que “és important entendre que la sexualitat pròpia de cada persona, independentment de la situació sentimental, es pot seguir gaudint tan a soles com en parella.

Tot i que manca informació i que la masturbació femenina segueix estant més estigmatitzada que no la masculina, s’han fet algunes passes per aconseguir que la seva situació es normalitzi, com demostra la pèrdua de vergonya a l’hora de parlar-ne. De totes maneres, és important entendre que hi ha dones que per voluntat pròpia decideixen no portar a terme aquesta pràctica. Ambdues decisions són totalment lícites, mentre es mantingui una relació sana amb el cos i la sexualitat. El més important és que cada dona es masturbi, o no, segons el seu desig, sense pensar en què és “el més normal” i en què fan la resta de dones.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor