El consum elevat de cafeïna té relació amb el tabaquisme i el consum d’alcohol, segons un estudi

És la conclusió d'un estudi fet pel grup de recerca en evidència, estils de vida i salut de la Universitat de les Illes Balears

VilaWeb
Redacció
09.06.2022 - 20:05
Actualització: 09.06.2022 - 22:31

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La cafeïna és una substància que estimula el sistema nerviós central. La ingerim quan consumim cafè, te, begudes energètiques o de cola. La majoria de guies i recomanacions estableixen que unes dosis baixes i moderades poden ajudar-nos a millorar els nivells d’activació, sense conseqüències negatives. No obstant això, un nou estudi fet pel grup de recerca en Evidència, Estils de Vida i Salut de la Universitat de les Illes Balears (UIB) en conclou que el consum excessiu està relacionat amb la mala qualitat de vida, el tabaquisme i el consum d’alcohol.

Els resultats estan recollits a la revista científica Nutrients. S’han basat en la resposta de 886 estudiants de grau de la UIB d’entre 18 i 25 anys, fruit d’una enquesta del març de 2021 on se’ls demana, entre més qüestions, sobre el consum de cafeïna i l’associació amb l’hàbit de fumar, el consum d’alcohol i cànnabis, l’alimentació i la qualitat de son.

Els investigadors de l’estudi (Foto: A. Costa/UIB)

El 91,1% dels participants declaren que consumeixen algun producte que conté cafeïna. El cafè és el que més destaca, tant per a homes com per a dones –un 48,9% del consum total–. També el te, que és més consumit per a les dones –un 40,3%, enfront del 19,8% d’homes–, mentre que les begudes energètiques ho són més per als homes –un 18% enfront del 7,4%–. Les principals motivacions per al consum són estar en alerta o mantenir-se despert.

S’ha observat que les dones són les que consumeixen més cafeïna i en més quantitat. Segons l’estudi, metabolitzen la substància més ràpidament i, per tant, per tenir els mateixos efectes en necessitarien més abundància. A més, s’ha determinat que els fumadors i consumidors d’alcohol i cànnabis consumeixen més cafeïna, i en el cas dels fumadors de tabac, es veu que la cafeïna “podria accelerar el metabolisme de la cafeïna”.

La qualitat del son, determinada per les begudes amb cafeïna

La ingesta més alta de cafeïna s’ha associat amb el consum d’alcohol. Aquesta atribució es deu a l’augment brusc de la combinació d’alcohol i cafeïna, especialment les begudes de cola. El consum elevat també està relacionat amb el consum de cànnabis, però se’n desconeix el motiu principal de l’associació.

El testimoni dels estudiants reflecteix que el consum de begudes amb cafeïna implica una qualitat més baixa del son. Però aquest no és l’únic factor, ja que l’estrès personal i acadèmic també afecta negativament, com també l’ús de dispositius electrònics, l’activitat física i el menjar ràpid.

Els investigadors fan èmfasi en el fet que les universitats han de plantejar la implementació de campanyes de salut i programes educatius sobre els riscos del consum elevat de cafeïna i la mala qualitat del son per a la salut física i el rendiment acadèmic.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes