“El so del 8-M”, una mascletada amb segell de dona

  • La reconeguda pirotècnica Reyes Martí torna a disparar la mascletada del Dia de les Dones

VilaWeb
Laura Escartí
08.03.2024 - 16:01
Actualització: 09.03.2024 - 22:21

A les nou del matí encara hi ha un ambient tranquil a la plaça de l’Ajuntament de València, una plaça que tan sols unes quantes hores més tard aplegarà milers de persones. Les tradicionals paradetes de flors comencen a obrir, avui amb un color que predomina: el morat. Alguns dels coets de la mascletada d’avui també en són, de morats. Els altres són blancs. Dins la gàbia, sembla que es fa una faena de formiguetes. Mentrestant, dos coloms gegants de la falla a mig muntar observen l’escena. De la mateixa manera que se la miren els curiosos, que a poc a poc van acostant-se al recinte.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Aquesta nit, Reyes Martí no ha pogut dormir. A tres quarts de set, ella i el seu equip ja eren a la plaça de l’Ajuntament, i a les set començaven a muntar la mascletada. Una faena que han fet infinitat de voltes. Tot i això, sempre poden haver-hi inconvenients, i avui ha estat un d’aquests dies. Bona part de l’equip no ha pogut entrar dins la gàbia per muntar, i han hagut de fer-ho amb menys personal. Els nervis i la tensió es notaven en l’ambient. Tampoc no hi hem pogut entrar els periodistes, i ens hem hagut de conformar a observar de fora.

La pirotècnica havia citat uns pocs mitjans de bon matí. Tots volíem veure com es prepara una mascletada. VilaWeb hi era a les nou en punt. Però els problemes del muntatge han fet que Reyes Martí no atengués els mitjans fins prop de les dotze. Ja una mica més relaxada, ens explica, orgullosa, que aquesta mascletada l’han muntada tres homes i tres dones. També assenyala que aquesta paritat és igual dins l’empresa. “Jo, del meu equip femení, n’estic supercontenta”, remarca.

Han tardat tres hores a muntar la part terrestre, i una hora i mitja l’aèria. “Perquè érem pocs, si no, a les onze ja ho haguérem tingut tot enllestit”, diu. Tot va digitalitzat, però el treball manual és important. Es corden els coets a terra, i després s’alcen amb barres de ferro perquè resten penjats. Tot i que se les han hagut d’empescar amb el muntatge, tota la resta ja arriba preparada de fàbrica, no hi ha espai per a la improvisació. Tres persones de l’equip han dedicat entre dues setmanes i tres a preparar-ho tot per oferir al públic entre cinc minuts i sis d’emoció. Però tampoc no es descuiden els detalls. Bernardo, l’home i mà dreta de Martí, repassa una per una les cues dels coets, que són el fre del tro, “perquè quede més bonic”.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

“El so del 8-M”

Cent seixanta quilograms de pólvora, dos minuts i mig d’aeris, dos minuts i mig de cos central, i trenta-cinc segons d’apoteosi final. Amb el fum morat, naturalment, al començament, i molt, molt de color durant tota la disparada. “Que es note el toc femení”, apunta Martí. Això ha estat “El so del 8-M”, títol amb què la reconeguda pirotècnica ha batejat aquesta mascletada.

Tornava a disparar en València després de l’absència de l’any passat. Hi ha nervis? “Molts, molts. Com que l’any passat no vaig venir, aquests dies tothom em dóna ànims i em diu que ho done tot. I és clar, tu vols donar-ho tot, però sempre et queda eixa miqueta de nervi per si alguna cosa no ix bé, perquè els coets no sempre van com tu vols”, diu.

D’ençà del 1996 és la responsable de la Pirotècnia Martí, la cinquena generació d’una empresa amb més de cent cinquanta anys d’història –es va fundar el 1868. Va disparar la seua primera mascletada a les Festes de la Magdalena de Castelló de la Plana el 1998, malgrat que ningú se’n va adonar. I va ser la primera dona a fer-ho. A les Falles de València es va estrenar el 2001, i d’ençà del 2004 sempre s’ha encarregat de la mascletada del 8 de març, la del Dia de les Dones, amb poques excepcions. També va ser la primera a fer el triplet de la pólvora: mascletà, nit del foc, i cremà; i va rebre l’alta distinció de la Generalitat pel seu compromís amb la igualtat. A més, d’ençà de fa uns quants anys, és comentarista de les mascletades en la televisió pública, i així contribueix a difondre el seu coneixement del sector i a reconèixer la tasca dels companys de professió.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

“Vinc a reivindicar un any més que sóc pionera, i a dir que endavant. Que les dones no ho demostrem només avui, ho demostrem els 365 dies de l’any”, diu. I a la fi, les abraçades de l’equip, tot ha anat com esperaven, tot i que Reyes Martí no s’ha adonat de la meitat de l’espectacle. Estava massa concentrada i diu que haurà de veure’n la repetició. Avui, dormirà més descansada, però amb la mirada posada en la setmana fallera, perquè també serà l’encarregada de disparar el castell del 16 de març.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any