Reyes Martí fa esclatar el sostre de vidre dins el món de la pirotècnia

  • Semblança de la dona que ha obert camí en un terreny que semblava exclusiu dels homes: la pirotècnia

VilaWeb
Txell Partal
07.03.2020 - 21:50
Actualització: 08.03.2020 - 02:03

Senyora pirotècnica ja pot començar la mascletà.‘ Aquesta frase no s’hi havia sentit mai, a la plaça de l’Ajuntament de València. Durant anys, això era un privilegi d’homes i prou. Però el 2001 les coses van començar a canviar. L’ajuntament va encarregar una mascletà a la Pirotècnia Martí, encapçalada per Reyes Martí. I ella de seguida va veure clar que havia d’aprofitar l’oportunitat. Podria complir un dels seus somnis. En canvi, el seu pare no les tenia totes: ‘Què dirà la gent?’

La plaça va saltar d’alegria quan va sentir que, per primera vegada, una dona seria l’encarregada de disparar la mascletà. Hi va haver una gran ovació. Segurament, la gent no se n’hauria assabentat si no hagués estat perquè Reyes Martí va fer una petició. ‘Em feia il·lusió que em digueren “senyora pirotècnica”, jo de senyor no en tinc res.’ I tal dit tal fet, les falleres majors de València van canviar per primera vegada la frase tradicional de la festa i obriren una nova etapa de la història fallera.

Però Reyes Martí, lluny de conformar-s’hi, no ha cessat de tombar barreres i ha continuat aconseguint grans fites històriques per a les dones del País Valencià. El 2018 es va convertir en la primera dona a protagonitzar la Nit del Foc. També aquell any va ser la primera dona responsable de la pirotècnia dels focs disparats durant la cremà de les Falles de València. La seva última gran conquesta va ser el juny del 2019, quan es convertí en la primera dona a llançar la palmera de les fogueres d’Alacant.

En un sector majoritàriament dirigit per homes, Martí ha aconseguit el reconeixement empresarial i artístic. Però no ha estat sempre fàcil: ha hagut de lluitar per demostrar la seva vàlua en cada tret. Fins i tot, s’ha hagut de sentir dir què hi feia, a la plaça, una dona. Encara ara recorda que un home li va dir que el que havia de fer era anar-se’n a casa a encarregar-se dels fills. Però amb el temps ha aconseguit tapar boques. I confessa: ‘Per sort ara la gent ja ho veu com una cosa normal, però l’any 2001 no era així.’

De ben petita, Reyes Martí ja es va endinsar en el món de la pirotècnia. És la cinquena generació de pirotècnics de la seva família, perquè el seu rebesavi va fundar l’empresa familiar, fa més de cent cinquanta anys. Tanmateix, fins que ella no s’ha posat al capdavant l’empresa no ha fet un salt qualitatiu i s’ha fet coneguda arreu. Ara, amb el suport del seu fill, l’empresa fa passos ferms cap a la internacionalització.

Quan era petita li agradava molt més ajudar el seu pare a fer carasses que no jugar amb les nines. Si li ho deixaven fer, el cap de setmana se n’anava amb el pare a tirar coets per tots els pobles del voltant. Una tradició que ha mantingut amb els fills. El gran li ha seguit els passos i ja treballa al seu costat, per continuar aquesta nissaga tan estimada al País Valencià, que aquests darrers anys ha aplegat molts reconeixements.

Natural de Borriana, Reyes Martí va deixar l’escola de molt jove. A tercer de BUP va avisar als seus pares que volia plegar i posar-se a treballar amb ells. Durant molt de temps va ser la mà dreta del pare, que Reyes considera el seu gran mestre. I quan ell es va jubilar va decidir de continuar el negoci i comandar-lo. Actualment, confessa que es dedica més a la part empresarial que no a la productiva, però quan té un moment de saturació sempre entra al taller. És la seva millor solució per a esvair els problemes. ‘Allà sóc la dona més feliç del món.’

El 8 de març és un dia molt especial per a Reyes Martí. D’ençà del 2004 és el seu gran dia. El té adjudicat dins el cicle de mascletaes de les Falles de València. Només ha deixat de tirar-la dues vegades: el 2017 i el 2018, quan va tenir l’orgull de disparar a la setmana gran de les Falles. D’aquesta manera, va permetre que el 8 de març fossin protagonistes unes altres dones pirotècniques.

Reyes mArti

Enguany no és cap excepció i Reyes Martí tornarà a ser l’encarregada de la mascletà d’avui. Un any més demostrarà que els petards també són art. Un castell de foc es pot convertir en una pintura de grans dimensions i una mascletà, en una gran sonata. Encara més: es poden arribar a explicar històries. Fa un any, ho va tornar a demostrar a la plaça de l’Ajuntament de València oferint un espectacle amb cada detall ben pensat. El lila va ser el color predominant, en homenatge de totes les dones i homes que lluiten per la igualtat. Però també hi van ser presents els trons i el negre en record de totes aquelles dones que ja no són entre nosaltres per culpa de la violència masclista. Fou el seu homenatge reivindicatiu.

Malgrat reconèixer que és pionera en moltes coses, Reyes Martí sempre ha volgut deixar clar que el seu cas no és pas excepcional i que les dones sempre han estat presents en el món de la pirotècnia. Però passa que durant molts anys es quedaven a la fàbrica produint els coets i no anaven a muntar els espectacles. Sempre s’havia dit que aquesta era la part més dura i que calia deixar-la als homes. Però Reyes Martí ho ha fet miques, tot això. I ha demostrat que aquí també hi ha lloc per a les senyores pirotècniques.

Gràcies a això, Reyes Martí ja no està tan sola en aquest món d’homes. Ja no és l’única. Enguany, María José Lora serà l’encarregada de disparar els tres grans espectacles pirotècnics de les Falles de València. No serà la primera: serà una de les moltes que van obrint camí darrere Reyes Martí.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any