mascara

Gairebé un any després –exactament, onze mesos i disset dies–, l’ús de la màscara deixa de ser obligatori a l’aire lliure. Ho va validar la setmana passada el govern espanyol amb un decret llei que estableix els criteris pels quals se suavitza aquesta mesura. Però la retirada de la màscara és parcial. Es manté l’obligació de dur-la en espais tancats públics i en transports públics de més de nou places, incloses les andanes, les parades i els telefèrics, per exemple.

L’ordre també regula l’ús de les màscares en els esdeveniments multitudinaris a l’aire lliure, de manera que serà obligatòria quan els assistents estiguin drets o, si estan asseguts, quan no es pugui mantenir el metre i mig de distància entre persones.

‘No fem servir la màscara tan bé com ens pensem’

Qui haurà de portar màscara?

Igual que fins ara, l’obligació de portar màscara en espais interiors afecta els ciutadans de més de sis anys –tot i que es recomana també entre infants de tres a sis anys– que surtin a la via pública o entrin a qualsevol espai tancat on pugui accedir el públic, com ara una botiga. El Ministeri de Sanitat espanyol recomana que les màscares siguin “preferentment higièniques i quirúrgiques”. I recorda que han de cobrir la boca i el nas.

Quan no serà obligatori portar màscara?

–En espais exteriors, sempre que es pugui mantenir la distància de seguretat. Aquesta excepció no afecta els membres d’una mateixa bombolla.

–En les residències on hi hagi un 80% d’usuaris vaccinats també deixa de ser requerida, excepte per als treballadors o els visitants.

–En el cas dels passatgers de vaixells i embarcacions, no caldrà dur màscara quan es trobin dins la seva cabina, ni als espais exteriors de la nau quan es pugui mantenir la distància de seguretat d’1,5 metres.

–No cal que portin màscara els qui tinguin alguna dificultat respiratòria o els qui ho tinguin contraindicat per motius de salut.

–Tampoc cal que la portin persones amb discapacitat o una alteració de la conducta que faci molt complicat portar la màscara.

–No caldrà portar màscara en activitats que la facin incompatible, com ara ingerir aliments o begudes en una terrassa.

–Aquelles persones que fan exercici físic a l’aire lliure tampoc no cal que portin la màscara, sempre que mantinguin les distàncies de seguretat. Quan aquesta activitat sigui en espais tancats, sí que caldrà posar-se-la. Cal recordar que en el cas de fer esport, les distàncies de seguretat són superiors: entre cinc metres i vint. 

–Els nens menors de sis anys també queden exclosos de l’ús obligatori de la màscara.

–La darrera excepció prevista és la “causa de força major o situació de necessitat”.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.