La secretària general d’Esquerra Republicana i portaveu de Junts pel Sí al parlament, Marta Rovira, ha garantit que ni el govern ni el parlament no encarregaran als funcionaris feines relacionades amb el procés d’independència que els comprometin. En una entrevista a TV3, parlant dels lletrats del parlament, ha acusat l’estat espanyol de voler utilitzar els funcionaris, fent-los declarar davant els jutges pels informes sobre algunes decisions de la cambra. ‘Ells fan la seva feina i els responsables polítics hem d’assumir les nostres responsabilitats polítiques. Som els qui hem de decidir. No demanarem a cap funcionari ni lletrat que facin feina política’, ha dit.

D’una altra banda, ha tornat a posar en dubte la viabilitat i la utilitat de la nova operació de l’estat espanyol respecte de Catalunya. ‘Només hi ha paraules amables i segurament una estratègia nova, però per fer una neteja de la façana. Parlen de diàleg, però tenim els mateixos fets, el mateix resultat. Mentre aquí treballem pel canvi, per prendre decisions que pretenen ajudar la gent, allà ens amenacen, hi ha suspensions, impugnacions, decisions contra els avenços del país, i la judicialització constant de la política’, ha dit.

Per Rovira, el diàleg hauria de ser sobre el referèndum, juntament amb més qüestions. No es poden obrir converses entre els govern català i espanyol ‘com si en tres anys no hagués passat res, com si no hi hagués cap manifestació reclamant referèndum o independència’, ha insistit. ‘Encara que l’estat mantingui una actitud’ de no voler parlar del procés, el govern ‘executarà el mandat democràtic emanat de les urnes’, ha afegit. ‘El govern espanyol, si vol actuar amb responsabilitat, no ens pot demanar que hi renunciem; s’haurien d’asseure a la taula i assumir la situació’, ha dit.

Per tot això, Rovira creu que les ofertes de diàleg que fa el govern espanyol són una operació sense resultat i fan riure.

Avançar el referèndum
Rovira també ha confirmat allò que ja va avançar el portaveu del secretariat de la CUP, Quim Arrufat, en una entrevista a l’ACN: que si hi ha inhabilitacions de càrrecs electes per qüestions relacionades amb el procés, el referèndum sobre la independència s’avançaria. ‘D’entrada, la data és el setembre. A partir d’aquí, hi ha moltes possibilitats i hi hem de treballar, perquè ens podem trobar les circumstàncies que poden justificar avançar el referèndum. I la inhabilitació de la presidenta del parlament, Carme Forcadell, és una possibilitat absolutament al límit i ens ha de fer prendre determinades accions polítiques’, ha acabat dient.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]