El primer ministre del Marroc, Saadeddine el-Othmani

El primer ministre del Marroc, Saadeddine el-Othmani, ha anunciat que es formaria un govern de coalició en el qual participaran quatre partits a més del seu, l’islamista Partit de la Justícia i el Desenvolupament (PJD.)

Amb el PJD, hi haurà també la Unió Nacional d’Independents (RNI), la Unió Constitucional (UC), el Moviment Popular (MP), la Unió Socialista de Forces Populars (USFP) i el Partit del Progrés i el Socialisme (PPS), segons recull l’agència de notícies oficial marroquina, MAP. Així doncs, queden fora de l’executiu el Partit Autenticitat i Modernitat i el Partit de la Independència o Istiqlal. Els altres partits amb representació parlamentària estaran al govern.

El-Othmani ha comparegut davant la premsa acompanyat dels líders dels altres partits participants en el pacte de govern i ha explicat que aquesta decisió responia ‘a la ferma determinació de superar els obstacles que han dificultat en els últims mesos la formació de govern’.

A més, ha explicat que avui es crearia una comissió per a negociar el programa de govern en paral·lel al procés de formació del govern mateix, és a dir, de repartiment de les carteres.

Tots els partits participants estan decidits ‘a accelerar la formació d’un govern capaç d’afrontar els desafiaments’ que es presenten. ‘Volem obrir un horitzó d’esperança i volem que aquest govern sigui un govern d’acció i que els resultats arribin als ciutadans i ciutadanes’, ha dit.

El PJD va ser el partit més votat en les eleccions legislatives del passat 7 d’octubre, amb un 27,88% dels vots. Es va imposar en els comicis amb majoria simple, la qual cosa li permetria de poder continuar governant en coalició, com en la legislatura anterior.

El-Othmani va ser nomenat primer ministre quan el monarca alauí, Mohammed VI, va haver cessat Abdelilah Benkiran com a primer ministre pel seu fracàs a l’hora de configurar l’executiu. El-Othmani ha estat ministre d’Afers Estrangers i presideix el partit PJD.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]