Marlaska defensa l’actuació policíaca a la matança de Melilla i qualifica el salt a la tanca de “violent”

  • El ministre d'Interior espanyol ha remarcat que l'actuació policial va ser proporcionada davant un "atac violent, organitzat i intolerable"

VilaWeb
Redacció
21.09.2022 - 17:31
Actualització: 21.09.2022 - 22:54

Prop de tres mesos després de la matança de migrants a la frontera de Melilla amb Nador, amb 23 morts pel cap baix, el ministre d’Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska, ha remarcat que l’actuació policial va ser proporcionada davant “l’atac violent, organitzat i intolerable d’unes 1.700 persones”. En la seva compareixença, Marlaska ha rebut per part de tot l’arc parlamentari, tret del seu soci de govern Unides Podem, que s’ha limitat a sol·licitar un protocol pels demandants d’asil en la mateixa frontera.

“És evident que estem parlant d’un episodi d’intent violent d’entrada irregular que és injustificable”, ha reiterat Marlaska. El ministre espanyol ha dit que cap país democràtic pot acceptar que agredeixin els agents que custodien la frontera “amb llançament de pedres, pals i fins i tot artefactes incendiaris casolans”. Ha subratllat que l’actuació de les forces policials espanyoles va ser amb oportuna i proporcionada, amb el material que tenien a la seva disposició.

Tanmateix, les explicacions de Marlaska no han servit per a minorar les crítiques. Les més punyents les han protagonitzat Maria Dantas (ERC) i Jon Iñarritu (EH Bildu), respectivament. Tots dos han defensat que les morts es van produir en territori espanyol i no marroquí, cosa que Marlaska ha negat. Dantas, que duia una samarreta amb el missatge “Massacre a Melilla”, ha retret que la policia marroquina actués il·legalment a Espanya. També ha dit que la majoria de migrants, que procedien de països com Txad i Sudan, van quedar atrapades com a rates, mentre desenes de persones van ser assassinades. Per la seva part, Iñarritu ha qualificat els fets de terribles i ha plantejat un seguit de preguntes pel ministre espanyol sobre quin va ser el paper dels gendarmes marroquins, quin material antidisturbis es va utilitzar, per què no es fan públiques les imatges o quantes persones van ser retornades en calent. Davant les crítiques, Marlaska ha reiterat les seves condolences a les víctimes, però ha remarcat que “la solidaritat mai no pot traduir-se a tolerar agressions violentes”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any