Marc Marsal: ‘Els afeccionats han de saber que portar l’estelada és legal’

  • Malgrat el requeriment enviat a les institucions, Drets tem que alguns agents actuïn per la via del fet

VilaWeb
Roger Graells Font
26.05.2017 - 22:00
Actualització: 27.05.2017 - 12:23

Marc Marsal és un dels advocats de l’associació Drets. L’entitat va enviar dijous un requeriment al Ministeri de l’Interior espanyol, a la delegació del govern espanyol a Madrid i a la Federació Espanyola de Futbol per a advertir-los que una hipotètica retirada d’estelades a la final de la Copa avui a Madrid podria ser constitutiu d’un delicte contra la llibertat d’expressió.

El missatge de Marsal als afeccionats del Barça és clar: portar l’estelada és legal. No obstant això, hi ha el risc que els agents de la policia espanyola actuïn pel seu compte i requisin banderes. En aquest cas, Marsal recomana que demanin l’acta de la policia per a fer la denúncia posteriorment.

—Heu advertit les institucions espanyoles que requisar estelades és il·legal.
—En aquest moment, ja no poden dir que no ho saben o que en tenen cap dubte. Hi una interlocutòria de l’any passat, que va ser una mesura cautelar però que és ferma, que diu que s’havia de permetre l’entrada d’estelades a la final de la Copa. Per tant, saben perfectament que és legal i que no promou ni fomenta la violència tal com ells, esbiaixadament, pretenen fer creure. I compte, perquè tenen responsabilitats i, si adopten decisions sabent que infringeixen la legalitat… Estarem alerta.

Pot passar que agents de la policia requisin estelades perquè no hi ha cap ordre que els ho prohibeixi?
—Efectivament, aquest és el risc. He vist alguna informació publicada que diu que el tema no es va tractar a la reunió de seguretat. El que fan ara és amagar el cap sota l’ala, amb covardia. No donen l’ordre de manera explícita i pretenen amagar-se perquè no ho puguem recórrer. Promouen la via del fet i, en els controls de seguretat, si algun policia té un excés de zel patriòtic, potser requisa estelades. Precisament, el nostre requeriment d’ahir a la Federació Espanyola de Futbol demana que es doni l’ordre als cossos de seguretat de l’estat espanyol i a la seguretat privada de l’estadi que no es requisin estelades. No els deixarem passar ni la via de fet. És una victòria i els afeccionats han de saber que portar l’estelada és legal i que no s’ha ordenat de retirar-les.

—I si hi ha agents que actuen per la via del fet?
—És una via de fet absolutament il·legal. El meu consell com a advocat és que demanin l’acta de la policia i ens la portin. Aleshores, ja actuarem.

—Darrerament, hi ha hagut més episodis de retirada d’estelades. A la final de la Copa de rugbi van retirar-ne i van multar dos afeccionats de la Santboiana. I fa uns dies, al camp del Llevant, en el partit contra el Girona, també van requisar banderes.
—Avui no hauria de passar. Estan advertits. És il·legal i pot arribar a constituir un delicte penal contra els drets fonamentals.

—Us heu trobat algun cas greu?
—Ara treballem en un cas força flagrant. Però no en podem dir res, encara.

—Habitualment, rebeu denúncies per la retirada d’estelades?
—No és habitual. Drets decideix quins casos porta i quins no. No podem abastar-ho tot. La feina dels advocats de Drets és absolutament voluntària i sempre incidim en els casos més greus i que tenen més possibilitats d’èxit. Fem una anàlisi cas per cas.

—Com preveieu d’estar alerta, avui?
—Tenim un grup d’afeccionats, a qui ja hem advertit, que seran a l’estadi. I també rebem denúncies per les xarxes socials.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any