[MAPES] Els resultats de la consulta per la llengua, municipi a municipi

  • El català s'ha imposat en la gran majoria de localitats (343); el castellà, en 116; i en una, hi ha hagut un empat

VilaWeb
Mapa de preferència de català i castellà amb la frontera lingüística entre les dues llengües
07.03.2025 - 18:51
Actualització: 08.03.2025 - 21:47

El català ha estat l’opció més votada entre les famílies en la consulta sobre la llengua base a les escoles, amb un 50,53% dels vots, poc més d’un punt percentual més que no pas el castellà. Tot i semblar un resultat ajustat, s’observa una diferència important a escala geogràfica. De fet, el català s’imposa en 343 localitats, mentre que el castellà és més votat en 116, i a Bicorb (Canal de Navarrès) hi ha un empat, amb sis vots per a cada opció.

Així, sobre el mapa es pot comprovar clarament com el català és la llengua majoritària, amb un suport molt alt, en gairebé tota la zona catalanoparlant, tot i tenir un suport més baix a València ciutat, al sud del País Valencià i en les zones castellanoparlants, sobretot les que van ser incorporades del Regne de Castella, com són la ciutat de Villena i la comarca de la Plana d’Utiel.

No obstant això, en les comarques repoblades històricament per aragoneses, tot i ser castellanoparlants, l’opció del català té una presència alta, ha estat la més votada als Serrans (51%) i ha tingut suport molt important al Racó d’Ademús (36%), a l’Alt Millars (35%) i a la Foia de Bunyol (33%).

Heus ací el mapa interactiu del percentatge de català per municipis:

L'altra cara de la moneda és el mapa del percentatge de castellà, on es pot veure que aquesta opció arriba gairebé a la unanimitat en bona part del Baix Segura, la Plana d'Utiel i la Vall de Cofrents. Per altra banda, tret de grans ciutats i àrees metropolitanes, la tria del castellà és testimonial en la resta del país. Heus ací el mapa interactiu del percentatge de castellà per municipis:

De fet, tal com es pot comprovar si es traça la divisió entre comarques castellanoparlants i catalanoparlants, hi ha una clara polarització de municipis, amb un suport majoritari del castellà en les primeres, i del català en les segones. Sobre això, trobem que, potser amb certa sorpresa, el català sobrepassa aquesta línia en bona part del territori:

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor