Manuel Delgado: ‘El monitoratge de la infància va posar fi a les fogueres de Sant Joan’

VilaWeb
Redacció
09.06.2016 - 10:46
Actualització: 10.11.2016 - 10:49

L’any 1970 es van encendre 822 fogueres de Sant Joan a Barcelona, una xifra que va anar decreixent amb el pas dels anys fins a arribar a 14 l’any 2001. Què va passar perquè els focs entressin en decadència? L’antropòleg Manuel Delgado ho té molt clar: els nens, que eren els encarregats de fer-les, es van trobar apartats del carrer perquè va deixar de veure’s com un espai de socialització i va passar a ser una font de perills. L’antropòleg ha dirigit un estudi que explica aquest fenomen i que forma part del llibre ‘La Nit de Sant Joan a Barcelona’, una anàlisi de la història d’aquesta festa a la ciutat des de tots els vessants possibles: la historiografia, l’antropologia, el folklore…

De vegades ens pensem que les fogueres de Sant Joan van entrar en decadència per l’asfaltatge dels carrers, l’augment del trànsit, la urbanització… Però el treball de camp que heu fet amb la universitat per al llibre ‘La Nit de Sant Joan a Barcelona’ ho desmenteix.

Hi ha diversos factors que van intervenir en la decadència i la pràctica extinció de les fogueres populars de Sant Joan. Per exemple, l’èmfasi a aplicar les prohibicions perquè s’ha de mantenir una imatge de Barcelona que sembli una revista i també fenòmens com ara l’augment del trànsit. Però, més enllà dels cotxes o les prohibicions –que ja feia segles que hi era–, el factor clau perquè les fogueres entressin en decadència va ser que simplement van deixar de fer-se: ningú no les va muntar.

Seguir llegint

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any