Una gran manifestació a Perpinyà exigeix a Aliot que permeti l’obertura d’un col·legi-liceu en català

  • La Bressola tenia signada la compra del monestir de Santa Clara per a fer-hi el nou centre, però a última hora l'ajuntament ho ha impedit

VilaWeb
Redacció
23.10.2021 - 11:39
Actualització: 23.10.2021 - 13:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una manifestació al centre de Perpinyà exigeix a l’ajuntament que canviï de parer i que permeti a la Bressola d’obrir el primer col·legi-liceu amb un sistema immersiu en català. La Bressola tenia signada la compra del monestir de Santa Clara, al barri del Vernet de Perpinyà, per a fer-hi el col·legi-liceu, però en l’últim moment i sense haver avisat a la Bressola, l’ajuntament governat per l’extrema dreta del partit Rassemblement National va fer valer el dret de preempció, que és el dret de tanteig quan s’obre un període per a l’adquisició d’un edifici amb valor patrimonial i històric, per a comprar-lo ells. Aquest moviment d’última hora ha deixat la Bressola sense marge, i per això s’han manifestat de la plaça de Catalunya al Castellet per exigir a l’ajuntament una rectificació. Segons l’associació, s’han manifestat més de dues mil cinc-centes persones.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Al final de la manifestació, el president de la Bressola i de la xarxa d’escoles immersives Eskolim, Joan-Sebastià Haydn, ha agraït el suport de tothom qui ha participat en la manifestació: “És en els moments difícils que es pot retrobar els amics i la família i fer pinya.” Haydn ha dit que no poden fer un combat amb l’ajuntament, ja que hi treballen conjuntament, malgrat que no sempre estigui d’acord, però ha recordat que els dirigents municipals van tenir molt de temps d’avisar de l’interès pel monestir de Santa Clara. “Si haguessin avisat que tenien un projecte pel convent, la Bressola hauria anat a buscar un altre lloc. No tenim temps per perdre ni anar al combat. Som en l’urgència absoluta.”

Ha fet una crida a les administracions públiques perquè ajudin la Bressola a trobar una solució pel curs vinent: “Necessitem acollir la mainada de cinquè i sisè des de la reentrada de 2022 i no tenim més espais.” Haydn ha acabat el discurs amb el crit “avui i demà, l’escola en català”.

Abans de la marxa, Eva Bertrana, directora de la Bressola, ha explicat abans de la manifestació que l’objectiu és poder tenir un diàleg amb el batlle, Louis Aliot. “Mostrar la força que representa la Bressola era indispensable. Ens agradaria que el municipi de Perpinyà tingui l’orgull d’acollir un col·legi i un liceu en català, com tenen a Baiona de tenir un liceu en basc i a Montpeller i Tolosa en occità, i a Kemper en bretó”, ha dit. Bertrana ha dit que no tenen cap alternativa per als infants que haurien de fer la secundària al nou col·legi-liceu: “Estem en una situació d’absoluta emergència, però ens reconforta que han sortit solucions de sota les pedres. Alguna solució trobarem per a aquesta mainada, que ara cursen la secundària en una escola de primària com a solució provisional.”

Haydn ha explicat com van comunicar des del començament a l’ajuntament la intenció de comprar el monestir de Santa Clara per a fer-hi el nou col·legi-liceu, però que no ha estat fins a l’últim moment que l’ajuntament ha exercit el dret de preempció. “No en sabem el motiu, no en tenim cap resposta”, denuncia. Per una altra banda, diu que confia que els recursos judicials presentats prosperin i els permetin de comprar l’edifici.

Seria el primer liceu en català

La Bressola reivindica la urgència de poder obrir el nou centre educatiu, que seria el segon col·legi i el primer liceu, per a poder oferir una educació en català d’ençà de maternal fins a les portes de la universitat, una possibilitat fins ara inèdita a Catalunya Nord. Amb aquesta intenció, van cercar un espai adequat per a crear el nou centre i van considerar que el monestir de Santa Clara era el més adequat perquè tenia la complicitat de la comunitat de religioses de Santa Clara, propietàries del lloc, i era al barri del Vernet, en què la Bressola ja està implantada.

Quan ja s’havien decidit pel monestir, van avisar l’Ajuntament de Perpinyà de la voluntat de comprar l’edifici i a l’abril els van dir que tenien via lliure. També es van reunir amb la vice-presidenta de la regió d’Occitània, amb la presidenta i el vice-president del Departament dels Pirineus Orientals i amb la vice-presidenta encarregada de les qüestions educatives, i també els van donar suport, segons que diuen. Sabent que l’ajuntament no tenia interès de comprar l’edifici i havent aconseguit l’acompanyament de la Regió, el Departament i també de la Generalitat de Catalunya, el 6 d’agost van signar el compromís de compra.

Després d’això, a punt d’esgotar els dos mesos de termini perquè l’ajuntament fes valer el dret de preempció o no, finalment el govern local ha dit que vol comprar el monestir al mateix preu i amb les mateixes condicions, com a projecte de preservació del patrimoni. La Bressola denuncia que no ha rebut cap explicació del canvi de parer i demanen saber si tenen cap projecte real i quin és.

Han fet circular un manifest en què demanen per què s’atura un projecte de servei públic com un centre d’ensenyament en català: “És absolutament incomprensible. Quin problema hi ha amb la Bressola? Quin problema hi ha amb l’ensenyament en català?” Reivindiquen que l’ensenyament immersiu en català mereix un centre d’educació secundària i demanen el suport de tothom per a fer-ho possible. “No hi ha cap situació que faci més mal al cor que la de no poder respondre a la demanda d’una família que vol escolaritzar el seu nin o la seva nina en català”, diuen.

Per aquest motiu, exigeixen a l’ajuntament la retirada de la preempció del monestir de Santa Clara i demanen a les institucions i les administracions territorials accions concretes per a ajudar-los i defensar el català. “Ens comprometem a sortir al carrer les vegades que calgui per defensar la llengua i l’ensenyament en i del català”, diuen. El manifest –que podeu signar ací– ja ha rebut el suport de més de sis mil persones.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes