Els bielorussos exiliats a Catalunya convoquen una manifestació per la repressió de Lukaixenko contra els candidats opositors

  • La comunitat bielorussa denuncia l'autoritarisme de Lukaixenko i exigeix l'alliberament dels candidats opositors i unes eleccions lliures i democràtiques

VilaWeb
Redacció
25.06.2020 - 01:50

La comunitat bielorussa exiliada a Catalunya ha convocat una manifestació avui a les 18.00 al consolat de Bielorússia a Barcelona –rambla de Catalunya, 124– per a protestar contra la repressió del dictador del país, Aleksandr Lukaixenko, contra els dirigents de l’oposició i la societat civil. El 9 d’agost són previstes eleccions presidencials, però aquestes últimes setmanes la policia ha detingut dos dels principals candidats que podrien desbancar Lukaixenko: Siarhei Tsikhanouski i Víctar Babarika.

Els exiliats denuncien que han estat arrestats sota acusacions falses amb l’únic objectiu d’apartar-los de les eleccions. En un comunicat, expliquen que hi ha hagut ‘detencions en massa de centenars de ciutadans que havien sortit als carrers de les ciutats bielorusses per protestar contra les detencions’, i critiquen la repressió policíaca contra les mobilitzacions pacífiques.

Exigeixen a les autoritats bielorusses que aturin la repressió contra els candidats a la presidència i demanen unes eleccions democràtiques i lliures, reformes democràtiques i l’alliberament dels detinguts. ‘Aquests vint-i-sis anys del seu regnat [de Lukaixenko] han estat marcats per l’eliminació completa dels mecanismes democràtics, la destrucció del sistema de separació de poders i els atacs constants als drets i les llibertats dels ciutadans’, diuen. Expliquen que Bielorússia s’ha convertit en un estat policíac i repressiu i que no hi ha hagut unes eleccions lliures des del 1994.

Llegiu el comunicat complet:

«Nosaltres, els bielorussos que residim a Catalunya, volem cridar l’atenció a la situació que s’ha desenvolupat a la nostra terra natal.

Les eleccions presidencials haurien de tenir lloc a Bielorússia el 9 d’agost, i actualment hi ha una campanya de recollida de signatures per a registrar els candidats a la presidència.

Aquestes dues darreres setmanes, les autoritats del país han arrestat dos candidats a la presidència que guanyen popularitat ràpidament: Siarhei Tsikhanouski i Víctar Babarika. Se’ls presenta acusacions absolutament falses, l’únic objectiu de les quals és eliminar els opositors polítics del president Aleksandr Lukaixenko.

També hi ha hagut detencions massives de centenars de ciutadans que havien sortit als carrers de les ciutats bielorusses per protestar contra les detencions de candidats a la presidència.

La policia va fer una dispersió brutal de les persones que protestaven pacíficament, moltes de les quals van ser detingudes amb violència i condemnades a la presó per motius falsificats.

Volem cridar l’atenció de la comunitat internacional sobre què passa a Bielorússia avui dia i condemnar l’acció de les autoritats bielorusses i, personalment, del president Aleksandr Lukaixenko.

Exigim a les autoritats bielorusses que aturin les repressions contra els candidats a la presidència, els seus partidaris i els ciutadans del país que demanen de celebrar eleccions democràtiques i lliures.

Volem manifestar desconfiança envers les autoritats bielorusses i, particularment, envers Aleksandr Lukaixenko, que ha estat al poder durant vint-i-sis anys.

Aquests vint-i-sis anys del seu regnat han estat marcats per l’eliminació completa dels mecanismes democràtics, la destrucció del sistema de separació de poders i els atacs constants als drets i les llibertats dels ciutadans.

Durant els vint-i-sis anys de la presidència de Lukaixenko, no hi ha hagut ni unes eleccions veritablement lliures i democràtiques, i el país s’ha convertit en un estat policial, que intimida constantment, exerceix la repressió i elimina periòdicament la dissidència.

Exigim l’alliberament de tots els bielorussos detinguts per la seva activitat política, la celebració d’eleccions lliures i la realització de les reformes democràtiques que tornaran a posar Bielorússia a la llista de les democràcies europees.»

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any