Clam contra la bombolla del lloguer a Barcelona, Palma i València

  • A València s'ha fet una ruta explicativa denunciant el PEC al barri del Cabanyal

VilaWeb
Redacció
06.04.2019 - 19:20
Actualització: 06.04.2019 - 19:46

Milers de persones s’han manifestat pel centre de Barcelona per a reclamar que es ‘punxi la bombolla del lloguer‘ d’habitatge. Els manifestants volen que es limiti el preu màxim del lloguer, que es reguli la fiscalitat dels grans propietaris i que es limiti l’especulació immobiliària. A més, demanen a les administracions que facin més habitatge públic i s’apliqui plenament la llei 24/2015 d’emergència habitacional. També hi ha hagut pancartes contra els apartaments turístics, els fons voltor i els bancs.

Les entitats asseguren que els ‘especuladors escanyen apujant els preus’, provocant cada cop més problemes per arribar a finals de mes. Diuen que els sous no pugen tant i que és un drama social davant la mirada dels governs i els poders públics, que no hi fan res. ‘L’habitatge no és una mercaderia, és un dret amb el qual no s’hauria de poder especular’, afegeixen.

‘Mentre el govern espanyol va regalar a la banca més de 60.000 milions d’euros de la nostra butxaca, aquests no han fet altra cosa que fer fora de casa seva a persones sense donar cap alternativa habitacional‘, critiquen. De fet, asseguren que els propietaris d’habitatges de lloguer gaudeixen de mesures d’elusió fiscal a mida des de fa dècades, mentre els llogaters suporten pressió fiscal fins més del 30%. Segons les entitats, els desnonaments tornen a ser en els pitjors nivells de la crisi, als quals s’hi sumen totes les famílies que han de deixar el seu barri o poble per les pujades ‘impossibles d’assumir’ del lloguer.

Per tot això, proposen substituir la LAU per una llei que legisli els lloguers socials al mercat lliure amb avantatges fiscals controlats per l’estat espanyol i les ciutats, que haurien de gaudir de més autonomia municipal. De fet, consideren que el nou decret del govern espanyol és ‘insuficient’ i reclamen adequar els lloguers a la renda familiar disponible, que els contractes no puguin acabar-se de forma injustificada i unilateralment, que es renovin automàticament excepte si l’amo demostra que necessita l’habitatge per a ús personal o familiar, que els contractes siguin gestionats per les oficines municipals d’habitatge, que s’eliminin les deduccions fiscals als grans propietaris, que es limitin els pisos turístics, que augmenti la construcció d’habitatge social i que es converteixin en públics els pisos dels bancs i els fons voltor, i gravar els habitatges buits i la venda especulativa.

També reclamen que es faci una aplicació integral de la llei 24/2015. ‘Hem arribat a un punt asfixiant de la bombolla del lloguer i volem punxar-la, per totes bandes i des de tots els fronts’, conclouen.

La manifestació ha anat des dels Jardinets de Gràcia a la plaça de Catalunya, passant per la Diagonal, el carrer Pau Claris i la Gran Via. La manifestació ha estat convocada per entitats veïnals de l’Eixample i el Sindicat de Llogaters, entre altres, amb el suport d’una setantena d’entitats com la FAVB, els sindicats CGT, IAC, Intersindical-CSC i CCOO, els ‘comuns’, la CUP, diversos ateneus populars, entitats veïnals, feministes i anticapitalistes, l’SEPC, sindicats de barri i d’habitatge, la PAH, la Xarxa per la sobirania Energètica, FridaysforFuture Barcelona, o Ecologistes en Acció, entre més.

A Palma, la manifestació ha començat una hora més tard, a les 19, sortint de la plaça d’Espanya. Els organitzadors també han denunciat els preus dels lloguers, especialment en determinades zones cèntriques. ‘Uns preus a vegades multiplicats de la mà d’especuladors que actuen amb la impunitat d’unes institucions que o bé obvien aquest drama social o actuen amb tebiesa davant la vulneració del que hauria de ser un dret i no una mercaderia’, diuen. La marxa ha acabat davant la seu del PSIB-PSOE a Palma. Vegeu-ne ací un recull de la manifestació a Palma contra els preus abusius del lloguer:

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

A València, l’Espai Cabanyal de veïns i veïnes del barri del Cabanyal han organitzat avui matí una ruta per a explicar què significa el Pla Especial del Cabanyal i per a denunciar que els ‘especuladors junt al govern local estan seguint el camí de l’etapa anterior’. ‘Especulació, turistificació, gentrificació: negoci amb el més bàsic, els nostres barris’, han denunciat durant el recorregut.

A banda de la manifestació de Barcelona, Palma i la ruta explicativa de València se n’han fet manifestacions en una quarantena de ciutats europees com Madrid, Amsterdam, Brussel·les, Lisboa, Londres, París o Viena, entre més.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any