Featured Video Play Icon

Associacions, entitats i sindicats representants de tots els sectors de la societat catalana han convocat per avui, a les 12 del migdia, una manifestació contra les suspencions del Tribunal Constitucional espanyol (TC). La convocatòria compta amb una unitat excepcional. Hi participaran ERC, CDC, PSC, ICV i la CUP. Un fet poc habitual. La manifestació començarà a la plaça d’Urquinaona i s’acabarà al pla de Palau.

Un crit de reacció
El gruix de la societat representada serà molt ampli i gairebé no té precedents en mobilitzacions ciutadanes. Salvant les distàncies, podria ser comparada amb la manifestació unitària en defensa de l’estatut del 2010. Aquell dia es van unir forces ben diferents darrere una pancarta que reclamava un objectiu comú.

La marxa  vol ser un crit de reacció contra les suspensions del TC, especialment les que atempten contra els drets de les persones, com ara les lleis d’emergència residencial i energètica i la llei d’igualtat. Però hi ha més raons que motiven la manifestació –les podeu veure totes ací–, com ara el buidatge de competències del parlament, els recursos d’inconstitucionalitat del govern del PP i la retirada de la LOMCE.

Reivindicacions amb el suport de la societat civil
‘Tenim reivindicacions per a tots els gustos. Com que les reclamacions són prou àmplies, a la manifestació hi cap tothom i cadascú posarà èmfasi en la seva’, diu Jordi Giró, president de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (Confavc), promotora de l’acte conjuntament amb l’ANC, Òmnium, CCOO, UGT i més entitats.

Giró afegeix que el pinyol de la protesta és el TC i els atacs que han rebut les lleis aprovades pel parlament. En aquesta línia, Jordi Sánchez, president de l’ANC, vol aprofitar l’acte per fer pedagogia i que la gent entengui que quan es parla de construir una república es volen evitar situacions com aquestes. ‘Com solem dir, a la república catalana aquestes lleis suspeses pel TC existirien i, per tant, aquests drets serien, si més no, formalment protegits’, explica Sánchez.

Jordi Cuixart, d’Òmnium Cultural, també destaca el lligam entre el procés d’independència i les lluites en defensa dels drets dels ciutadans: ‘No parlem tan sols del procés d’emancipació nacional que viu Catalunya, sinó de retallades dels drets socials. La cohesió social i la justícia social són dos referents clau en el procés d’emancipació i hem de tenir clar que quan el TC suspèn totes aquestes lleis atempta contra el procés i les persones.’

Les entitats promotores han resumit l’essència de la mobilització en aquest lema: ‘Els drets no se suspenen: treball digne, drets socials, democràcia real.’ La pancarta, que encapçalarà la manifestació, la portaran els principals càrrecs de les entitats promotores. Els partits seran relegats a una segona fila, on hi haurà també la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, que ahir va confirmar l’assistència.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.