Ignacio Garriga a la seu electoral de Vox el 28 d'abril proppassat.

L’Associació Catalana de Víctimes d’Organitzacions Terroristes (ACVOT) ha suscitat indignació per haver convidat Vox a l’acte d’homenatge a les víctimes de l’atemptat d’ETA a Hipercor fa trenta-dos anys. Segons que ha dit a VilaWeb el president de l’entitat, José Vargas, el diputat al congrés espanyol Ignacio Garriga ha confirmat l’assistència en representació de Vox, però preveuen que també hi participaran més militants del partit. En un manifest, desenes de víctimes critiquen la participació ‘d’un partit amb actituds xenòfobes i repressores cap a la diferència i la diversitat, amb reiterades declaracions que tendeixen al totalitarisme i en contra de les minories, que dificulta la convivència i el respecte a la nostra societat’.

Aquestes víctimes refusen que qualsevol partit polític, i en especial Vox, es mostri al costat de les associacions representant al conjunt de víctimes perquè els seus representants puguin ‘esgarrapar quatre vots mentre apel·len al dolor de les víctimes’. Diuen: ‘Som moltes les víctimes que ens oposem a aquest fet i ens adherim a aquest escrit, exigint al president de l’ACVOT que desvinculi l’associació de qualsevol partit polític, sigui quin en sigui l’ideari. És ofensiu i discriminatori que una associació d’aquesta mena s’acosti a qualsevol posició política o partidista, en lloc de dedicar-se únicament i exclusivament a l’atenció de les víctimes, als seus problemes i necessitats, objectiu per al qual fou creada.’

Al text, demanen que el president de l’ACVOT posi fi als ‘acostaments partidistes’ i a la ‘manipulació de les víctimes’. Vargas va formar part de la llista del PP a l’Ajuntament de Barcelona, i li demanen que o bé posi fi a la seva participació en el PP o que dimiteixi el càrrec com a president de l’associació. També exigeixen que trenqui el vincle ‘de manera immediata’ amb Vox.

En declaracions a VilaWeb, Vargas diu que hi han convidat tots els partits del parlament i del congrés espanyol i que no veu cap inconvenient en la participació de Vox. Sí que critica un piulet del partit ultra amb un cartell de l’acte on han posat el logotip de Vox al costat de l’ACVOT. ‘Que hagin publicitat l’acte no em sembla malament. ERC i la CUP no ho han fet, prefereixen les fotografies amb Otegi. Però demanaré explicacions perquè fan servir el nostre logotip sense permís’, diu Vargas.

A més de Vox, també hi han confirmat la participació polítics com Joan Garcia (Ciutadans), David Pérez (PSC), Albert Batlle (Units per Avançar) i Josep Bou (PP).

L’acte es farà davant del monument per les víctimes del terrorisme a l’avinguda de Rio de Janeiro de Barcelona, amb les intervencions de Vargas; del secretari general d’Interior, Brauli Duart; i de la directora general de Suport a Víctimes del Terrorisme del govern espanyol, Sonia Ramos. Després es farà una ofrena floral i una missa a la parròquia de Crist Rei.

Llegiu ací el manifest i els signants:

«Manifest en relació amb la participació de Vox a l’acte d’homenatge de les víctimes de l’atemptat d’Hipercor del 19 de juny.

El dia 19 de juny, com cada any, l’ACVOT homenatjarà merescudament les víctimes del brutal atemptat d’Hipercor a Barcelona de fa 32 anys.

Com a persones que hem patit el terrorisme de manera directa o a les nostres famílies, sense pretendre representar les víctimes, que són persones diverses i plurals en les seves idees i opcions polítiques, condemnen tota mena de terrorisme, sigui quina en sigui la ideologia o finalitats en què busca justificació, que pretén destruir qui no comparteix les seves idees i sembrar la por indiscriminadament entre la població per convertir-la en una massa aterrida i sotmesa.

Davant del terrorisme tan sols podem respondre democràcia, llibertat, convivència, obertura i respecte a les diferències. Pensem que, lluny de ser un problema, les diferències ens enriqueixen, sempre que es respecti la igualtat i la llibertat de decisió de les persones.

Per aquest motiu considerem inacceptable que s’utilitzi el dolor de les víctimes amb finalitats polítiques i partidistes, com tantes vegades s’ha fet en aquest país, per part de partits polítics que aprofiten aquests actes i manipulen l’opinió pública –mitjançant les associacions de víctimes o comptant amb el seu beneplàcit.

Algunes de les víctimes hem expressat el nostre rebuig en reiterades ocasions davant d’aquest fet, però avui la nostra indignació pren una major magnitud quan el partit que s’adhereix a l’homenatge el pròxim dia 19 de juny, com a organitzador conjunt és el partit d’ultradreta Vox. Un partit amb actituds xenòfobes i repressores cap a la diferència i la diversitat, amb reiterades declaracions que tendeixen al totalitarisme i en contra de les minories, que dificulta la convivència i el respecte a la nostra societat. Un partit que es posiciona en contra de qualsevol procés de conciliació i reparació de la memòria històrica, oblidant que les víctimes de qualsevol atemptat també formen part d’aquesta memòria.

Però no. Nosaltres, les víctimes, no tenim partit. En la nostra condició de persones tenim tot el dret a militar o simpatitzar amb qualsevol ideologia.

És per això que trobem inadmissible que una associació com l’ACVOT permeti que qualsevol partit polític, i en especial Vox, es postuli al seu costat representant el conjunt de víctimes perquè els seus representants puguin esgarrapar quatre vots mentre apel·len al dolor de les víctimes.

Som moltes les víctimes que ens oposem a aquest fet i ens adherim a aquest escrit, exigint al president de l’ACVOT que desvinculi l’associació de qualssevol partits polítics, sigui quin em sigui l’ideari. És ofensiu i discriminatori que una associació d’aquesta mena s’acosti a qualsevol posició política o partidista, en lloc de dedicar-se únicament i exclusivament a l’atenció de les víctimes, als seus problemes i necessitats, objectiu pel qual fou creada.

Esperem que el Sr. Vargas, president d’ACVOT, es faci ressò d’aquesta exigència i posi fi als acostaments partidistes i a la manipulació de les víctimes. Començant per ell mateix, deixant de formar part de les llistes del Partit Popular, o dimitint del seu càrrec com a president de l’ACVOT, marcant distàncies entre les seves opcions polítiques i el seu càrrec com a representant de les víctimes. Exigim també que es trenqui el vincle de forma immediata amb el partit Vox en relació amb l’acte d’homenatge a les víctimes d’Hipercor del 19 de juny i demanem responsabilitat, respecte i atenció per totes les persones que han estat víctimes de la violència terrorista.»

El text té el suport de Jordi Valls, Xavier Valls, Silvia Vidal, Amparo Pinazo, Jordi Morales, Francesc Manzanares, Núria Manzanares, Enrique Vicente, Marta Cabré, Marc Cabré, Rosa Maria Cabré, Guillermina Cabré, Ricard Labad, Marga Labad, Robert Manrique, Joel Manrique, Nacor Manrique, Miriam Manrique, Ricard Paradell, Elena Navarro, Rafael Güell, Milagros Rodríguez, Jèssica López, José Francisco Domínguez, Carmen Armero, Gabriel Gassol, Eliana Anguera, Rosa Lluch, Rosa Lores, Esteve Massó, Francisco Javier Ramón, Carme Rua, Yolanda Ortiz, Susana López, Angel de Marcos, Ana Cortés, Edita Cedeño i Pablo Sebastián Abecasis.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.