El dirigent del PP, Pablo Casado, ha designat Cayetana Álvarez de Toledo com a cap de llista per Barcelona a les eleccions espanyoles del 28-A i ha deixat de banda, per exemple, l’ex-ministra del govern espanyol Dolors Montserrat.

En l’acte de presentació oficial amb la resta de candidats de la formació, Álvarez va arribar a afirmar que el procés era un projecte d’estrangeria i va confirmar el seu menyspreu per la llengua dient que el fet de no parlar català dóna ‘més sentit’ a la seva candidatura. És clar que la número u del PP per Barcelona al congrés espanyol fa un ús partidista de la llengua i aquesta elecció ha aixecat malestar dins el PP català. Alguns dels membres fins i tot s’han mostrat contraris públicament als postulats d’Álvarez Toledo envers el català, com ara l’eurodiputat Santi Fisas, que ha fet servir Twitter per a dir-li que aquest no és un bon camí, amb la qual cosa ha palesat la crisi interna que ha suscitat aquesta designació.

Ex-diputada del PP al congrés espanyol, Cayetana Álvarez de Toledo és directora de l’àrea internacional de la fundació FAES i portaveu del moviment ‘Libres e Iguales’. Llicenciada i doctora en història en la Universitat d’Oxford, també va ser diputada al congrés entre el 2008 i el 2015. Admiradora d’Aznar, va ser una de les persones més crítiques dins el partit envers Mariano Rajoy. La seva designació per part de Casado respon a la lluita entre els partits de la dreta i l’extrema dreta espanyola per a fer forat entre el seu electorat, amb un discurs cada vegada més radical i bel·ligerant. El tripartit de la dreta i l’extrema dreta pot pactar després de les eleccions, però abans PPVox i Ciutadans es disputen un grapat de vots. L’anticatalanisme és un dels arguments que utilitzen per convèncer els votants i Cayetana Álvarez encaixa a Pablo Casado en aquest perfil.

Lluny de deixar passar la polèmica, Cayetana Álvarez ha contestat al seu company Santi Fisas a Twitter i li ha demanat que rectifiqués.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb