Malestar a Presidència per la posició de CDC de Tortosa sobre el monument franquista

  • Analitzem l'impacte i la polèmica de la consulta de dissabte dins de Convergència

VilaWeb
Pere Cardús
01.06.2016 - 02:00
Actualització: 01.06.2016 - 12:23

La consulta sobre el monument franquista a Tortosa i la posició del batlle de la ciutat, Ferran Bel, han suscitat un fort malestar en alguns sectors de Convergència. D’entrada, la defensa de mantenir el monument –opció guanyadora a la consulta de dissabte– no ha agradat gens a la presidència de la Generalitat, que considera que s’ha comès un error, segons que ha pogut saber VilaWeb. Bel serà el candidat de CDC per la circumscripció de Tarragona a les eleccions del 26 de juny i, en plena renovació del projecte convergent, algunes veus de la direcció del partit es demanen quin impacte pot tenir la posició del batlle tortosí en el resultat electoral.

Què han dit els dirigents del partit
D’entrada, els dirigents convergents que s’hi van pronunciar van defensar la consulta convocada pel govern municipal format per CDC i ERC. Ni Artur Mas ni Francesc Homs no van defensar la posició del batlle a favor de mantenir el monument i reinterpretar-lo. En canvi, el president Carles Puigdemont s’ha mantingut al marge del debat públic sobre aquesta qüestió, per bé que ha expressat el seu parer en les reunions del partit. Mas va elogiar Bel per haver estat el primer a proposar una consulta: ‘Durant dècades i fins ara ningú no havia fet res. D’una vegada per totes es posen les eines perquè la gent decideixi.’ En una entrevista al Canal Terres de l’Ebre a final d’abril, Mas va dir que ell personalment votaria a favor de retirar el monument, com es pot veure en aquest vídeo:

Per una altra banda, Homs va dir: ‘Els qui no som de Tortosa hauríem de tenir-hi una mirada de molt respecte.’ I va afegir: ‘Les dues opcions exigeixen inequívocament de resituar el monument en termes d’interpretació i de política de memòria democràtica.’ I es demanava: ‘Com deu ser aquesta qüestió de Tortosa que, el 2007, el govern tripartit va declarar el monument Bé Cultural d’Interès Local? PSC, ERC i ICV van decidir-ho per acord de govern.’

L’executiva del partit i la sobirania del territori
Quan hom els ha demanat una posició sobre les opcions de la consulta, els dirigents de CDC han dit que la decisió corresponia a la secció de Tortosa i al batlle. L’absència d’una presa de posició pròpia de la direcció nacional sobre què calia fer-ne, del monument, també ha inquietat alguns membres del partit. En contraposició, posen l’exemple de l’actuació d’ERC en l’afer. La direcció nacional republicana va deixar clar que es desmarcava de la decisió de la secció local. Joan Tardà va dir: ‘Seria impensable que a Alemanya es fes una consulta sobre un monument que enaltís el nazisme.’ Tardà va reconèixer públicament les diferències entre l’executiva nacional i la secció local en aquest afer. I va subratllar que la sobirania de prendre decisions a Tortosa la tenia la direcció del partit a Tortosa i no la seu del carrer de Calàbria de Barcelona.

La pugna electoral a les Terres de l’Ebre i comarques de Tarragona
Ferran Bel ja va ser el candidat de CDC el 20-D i va aconseguir l’únic escó de la candidatura a la circumscripció de Tarragona per al congrés espanyol. CDC confia en Bel perquè és un dels batlles que ha consolidat la seva posició de govern en un període electoralment complicat per al partit. El batlle tortosí té la missió de retenir ara aquest escó aconseguit fa cinc mesos. La pressió en aquestes eleccions a les comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre arriba per l’auge de Ciutadans, que el 20-D va empatar pràcticament amb Democràcia i Llibertat.

DiL va aconseguir el 15,31% dels vots i Ciutadans, 14,23%. Cal recordar que CiU havia obtingut el 30,53% dels vots i, per tant, va perdre la meitat del suport electoral. Hom considera que CDC ha perdut força electoral en favor d’ERC i de Ciutadans. Una part dels votants més sobiranistes han optat pel vot republicà, mentre que els votants més conservadors i refractaris al procés d’independència han anat a parar a Ciutadans. Vist des d’aquesta  perspectiva, la posició de Ferran Bel en relació amb el monument franquista podria ser un gest per a recuperar una part del vot que ha fugit cap a Ciutadans o per a no perdre’n més. De fet, el partit que ha fet frontera electoral amb el PP –i ara també amb Ciutadans– a les Terres de l’Ebre ha estat Convergència.

Territori independentista
Amb tot, la imatge projectada pels tortosins no es pot interpretar amb un esquema simple. Si bé aquest dissabte va guanyar l’opció de mantenir i reinterpretar el monument franquista, a les eleccions al parlament del 27-S Junts pel Sí va arrasar a Tortosa, amb el 49% dels vots. A més, calia sumar-hi el 8,84% de la CUP, que situava l’independentisme molt per damunt del 50% i superant també el resultat global de Catalunya.

A més, l’Ajuntament de Tortosa, sota el mandat de Bel, el 2012, va declarar el municipi territori català lliure. Així mateix, el ple municipal va aprovar l’adhesió de Tortosa a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i Ferran Bel n’ocupa una de les vice-presidències. És per tot això que un sector important de CDC no comprèn la posició del partit i el batlle a Tortosa i expressa ara el malestar després de la polèmica viscuda.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any