Una infecció rara i mortal és a l’alça al Japó. Què és la STSS?

  • S'han registrat un total de 1.019 casos durant els sis primers mesos del 2024, cosa que ja supera la xifra total registrada l'any passat al país

VilaWeb
Una imatge acolorida digitalment mostra estreptococs del grup A (GAS) sobre la superfície d'un glòbul blanc (fotografia: CDC)
The Washington Post
19.06.2024 - 21:40

The Washington Post · Niha Masih i Frances Vinall

La xifra rècord de casos de la síndrome de xoc tòxic estreptocòccic (STSS, per les sigles en anglès) al Japó enguany ha posat els focus mediàtics sobre aquesta infecció bacteriana rara i potencialment mortal. En total, s’han registrat 1.019 casos de STSS durant els sis primers mesos del 2024, cosa que ja supera la xifra total registrada l’any passat al Japó.

L’Institut Nacional de Malalties Infeccioses del Japó va advertir al març d’un augment dels casos, després d’haver-se registrat 77 morts per aquesta malaltia. En aquell moment, la majoria dels casos s’havien detectat en pacients més grans de 50 anys.

Què és la síndrome de xoc tòxic estreptocòccic o STSS?

La síndrome de xoc tòxic estreptocòccic és una malaltia greu que s’esdevé quan el bacteri estreptococ del grup A es propaga per la sang i els teixits del cos.

L’estreptococ del grup A (també anomenat GAS) és un bacteri comú que es troba a la gola i a la pell. La gran majoria de les infeccions per GAS causen malalties lleus i comunes, com ara la faringitis estreptocòccica. Les malalties potencialment mortals, com ara la STSS, poden aparèixer quan els bacteris penetren en zones on normalment no es troben, com ara la sang o els músculs.

Per norma general, el GAS sol causar mal de coll i infeccions cutànies. Ho explica Céline Gounder, redactora cap de salut pública de KFF Health News i especialista en malalties infeccioses i epidemiòloga de la New York University.

Les infeccions sanguínies, pulmonars i cutànies, afegeix, són menys freqüents. Les ferides o nafres obertes, la diabetis i el consum d’alcohol són factors que poden augmentar el risc de contreure la STSS, segons el Centre per al Control i Prevenció de Malalties nord-americà (CDC). Tres de cada deu pacients de STSS corren el risc de morir, segons que estima l’agència.

Entre els factors de risc s’inclouen haver estat sotmès fa poc a una intervenció quirúrgica o bé haver contret el virus de la varicel·la.

Segons Andrew Steer –director d’infeccions, immunitat i salut mundial de l’Institut de Recerca Infantil Murdoch de Melbourne (Austràlia)–, la STSS va “molt associada” a la fasciïtis necrosant, una forma del bacteri estreptococ del grup A amb què la malaltia pot conviure. La fasciïtis necrosant pot malmetre els músculs, la pell i els teixits subjacents.

Quins són els símptomes de la STSS?

Els símptomes de la STSS comencen amb febre, calfreds, dolors musculars, nàusees i vòmits, segons el CDC. Segons Steer, no sol haver-hi indicis previs a la infecció aguda. “Els pacients acostumen a trobar-se bé i emmalalteixen greument de seguida”, diu. I afegeix que una erupció cutània, semblant a la d’una cremada solar, també pot ser un dels primers indicis d’infecció.

Després de la infecció, la pressió arterial comença a descendir, seguida d’una fallada orgànica i una acceleració del ritme cardíac i respiratori. En cas de tenir aquests símptomes, els experts adverteixen que és vital acudir a un hospital com més aviat millor.

Steer afegeix que, encara que el mal de coll és el símptoma que se sol associar amb una infecció per estreptococ A, la STSS és una iteració diferent de la malaltia causada per la mateixa espècie bacteriana. “És, en essència, o una cosa o l’altra”, diu.

Com es tracta la STSS?

La STSS es tracta amb antibiòtics. Els pacients també solen necessitar líquids intravenosos, intervencions per a tractar la insuficiència orgànica i cirurgia per a extirpar el teixit infectat.

No hi ha cap vaccí per a les infeccions per estreptococs del grup A: Steer és un dels científics que hi treballen. Sobre això, els experts esperen que el vaccí estigui disponible en un termini de cinc anys a deu.

Quina és la causa del brot al Japó?

Les raons de l’augment de casos no són clares. La relaxació de les mesures contra el coronavirus podria ser un factor que hagi contribuït a l’augment de la xifra de pacients amb faringitis estreptocòccica, segons el Ministeri de Sanitat japonès, que diu que la tendència no es limita al Japó.

Steer assenyala que els casos del Japó han de considerar-se en el context d’un augment de les infeccions per estreptococs del grup A –de diversos tipus– a tot el món després de la pandèmia. Això podria deure’s al fet que, mentre es van aplicar mesures per a protegir-se contra la covid-19 durant els moments àlgids de la pandèmia, la gent va perdre la immunitat contra altres malalties.

Segons que assenyala en un comunicat el ministeri, és segur viatjar al país. I recomana de seguir les normes d’higiene i netejar les ferides per prevenir les infeccions.

Ens hauríem de preocupar?

La STSS és una malaltia poc freqüent, i fa temps que és present a tot el món. “Hem tingut la síndrome de xoc tòxic estreptocòccic i una infecció invasiva per estreptococ als EUA durant dècades i dècades, fins i tot durant segles”, diu Steer.

I afegeix: “La STSS continua essent una infecció poc comuna, però la comunitat científica i els metges han de ser conscients de l’augment del nombre de casos.” Per això, aconsella de romandre atents a possibles símptomes.

Julia Mio Inuma ha contribuït a aquest article.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor