L’equip directiu de l’Escola Superior d’Art Dramàtic de l’Institut del Teatre accepta d’anar a eleccions per fer un “gest de reparació cap a l’alumnat”

  • Aquest matí ha dimitit la directora general del centre, Magda Puyo, qui ha reconegut que no havia trobat "les eines eficaces per a deslliurar l’institut de comportaments abusius i autoritaris"

VilaWeb
Redacció
26.02.2021 - 09:39
Actualització: 26.02.2021 - 16:17

L’equip directiu de l’Escola Superior d’Art Dramàtic de l’Institut del Teatre ha anunciat que renunciava a la pròrroga del mandat. D’aquesta manera, comença immediatament un nou procés d’eleccions a la direcció. En un comunicat, asseguren que prenen la decisió després de la dimissió de la directora general de l’institut, Magda Puyo, arran de les denúncies d’assetjament i abús de poder de professors fetes per desenes d’alumnes. “Ens sentim totalment identificats amb el seu projecte, un projecte en què continuem creient, però que, malauradament, s’ha vist interromput. Ho trobem trist i injust i, per coherència i responsabilitat, renunciem a la pròrroga”, especifiquen en el text. Demanen que la decisió s’interpreti com un “gest de reparació cap a l’alumnat”, especialment cap a les víctimes.

Puyo ha anunciat la dimissió aquest matí mateix en un comunicat en què reconeix “no haver sabut trobar, tot i haver-ho intentat, les eines eficaces per a deslliurar l’institut de comportaments abusius i autoritaris”. “Condemno amb tota contundència aquests comportaments, em solidaritzo amb les víctimes i demano disculpes a tots aquells alumnes que s’hagin sentit oblidats per nosaltres”, diu. L’Institut del Teatre ja havia decidit d’apartar temporalment el director teatral Joan Ollé com a professor, perquè era el docent encara en actiu més assenyalat. Amb tot, alumnes i ex-alumnes de l’institut havien exigit la dimissió de la direcció, encapçalada per Magda Puyo.

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, ha acceptat la dimissió de Puyo i, en un comunicat, ha reafirmat la seva voluntat d’aclarir els fets i depurar les responsabilitats que calgui, mostrant “el màxim suport i la màxima solidaritat amb l’alumnat que hagi estat víctima”. A més, la Diputació es presentarà com a acusació particular si s’obre la via judicial, una vegada la comissió constituïda per investigar el cas confirmi la veracitat de les denúncies. Així mateix, la Diputació demana als òrgans de direcció de l’Institut del Teatre que “reforcin tots els mecanismes necessaris perquè fets com aquest no es tornin a repetir mai més”.

El diari Ara va treure a la llum el testimoni d’una vintena d’alumnes que apuntaven que aquests darrers trenta anys hi havia hagut una sèrie de professors amb aquestes conductes, entre els quals també hi ha Jorge Vera i Berty Tovías, que ja no són docents del centre.

Segons el diari, els professors “han abusat del seu poder davant dels estudiants amb comentaris humiliants i de caràcter sexual, fins i tot assetjant-los i en algun cas abusant-ne sexualment amb tocaments”. Les víctimes també parlen de “maltractament psicològic reiterat i estructural” i d’una situació sense fets aïllats que afectaria una dotzena de professors però, sobretot Joan Ollé.

Investigació del Síndic de Greuges

Ahir, el Síndic de Greuges va anunciar que havia obert una investigació arran de les denúncies d’assetjament i abús de poder. El defensor ha obert una actuació d’ofici i ha demanat informació a les diverses administracions implicades, és a dir, a la Diputació de Barcelona, com a administració titular del centre, i al Consorci d’Educació de Barcelona.

En concret, vol conèixer quines mesures de prevenció i detecció de l’abús sexual té implementades l’Institut del Teatre; si té un protocol per a la prevenció, detecció i reparació d’aquestes situacions; els mecanismes de participació i escolta de l’alumnat existents, i quina és la supervisió que duu a terme la Diputació.

Quant a les denúncies, el Síndic també vol saber si s’han rebut denúncies formals, i si s’han dut a terme actuacions per donar-hi resposta i el seu resultat. Així mateix, vol conèixer les actuacions de comprovació que ha dut a terme la Inspecció educativa arran de les informacions aparegudes recentment, el resultat de les investigacions i les mesures que es prevegin adoptar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any