Madrid és la qüestió

  • El repartiment dels fons regionalitzables demostra una vegada més que el problema d'Espanya és Madrid

VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Estimada Maria: no puc estar més d’acord amb el teu article d’aquesta setmana. Efectivament, les dades de l’informe del Ministeri d’Hisenda espanyol sobre la distribució territorial de la inversió del sector públic del 2021 no deixen cap espai al dubte. En el nostre cas, ací, als Països Catalans, les xifres fan mal de veritat. A Catalunya només s’ha executat un 35% de la quantitat pressupostada i al País Valencià el 42% –les Illes n’ixen més ben parades, però perquè hi ha molt poca inversió. I alhora a Madrid s’ha executat el 184%. En dades per habitant, el govern espanyol ha invertit 93 euros per cap al País Valencià i 96 a Catalunya; a Madrid, en canvi –per despesa regionalitzable–, hi ha invertit 309 euros per cap. I dic per despesa regionalitzable perquè Madrid, a més, s’enduu la majoria de la no regionalitzable.

L’escàndol és permanent, mane qui mane. I ve de segles, perquè el problema és precisament Madrid. Espanya un dia va decidir de tenir la capital en un lloc on no hi havia res ni cap mitjà de transport. Observeu, Maria i Martxelo, un mapa d’Europa: no hi ha pràcticament cap altra capital, important, que no siga vora la mar o vora un riu important.

La capital lògica d’Espanya hauria estat Sevilla. O Toledo. O Lisboa. Fins i tot Barcelona. Però el caprici dels Àustries va crear un monstre que en el curs dels segles només pot sobreviure a còpia de menjar-se tot allò que té al voltant. I aquesta tendència ha crescut de manera molt alarmant els darrers anys.

Pasqual Maragall ens va avisar en un article extraordinari (“Madrid se va”) que va publicar el febrer del 2001. El president advertia que no es podia continuar per aquest camí de fagocitació de l’estat per Madrid. I aquell article va esperonar el transvasament posterior de bona part de la base històrica del PSC a l’independentisme. Perquè, efectivament, Maria, els governs espanyols sostrauen capital de tot l’espai peninsular tan sols per fer possible que aquest monstre artificial que és Madrid, i les seues elits, puguen viure com reis.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes