El Museu Europeu d’Art Modern (MEAM) de Barcelona exposa, a partir d’aquesta setmana i fins al juny, la mostra ‘Al taller de Josep Clarà. Guixos d’un escultor irrepetible’, amb la col·laboració del Museu de la Garrotxa d’Olot. L’olotí Josep Clarà (1878-1958) fou un dels artistes catalans més destacats i amb més projecció internacional de la primera meitat del segle XX.

L’exposició, comissariada per Cristina Rodríguez Samaniego i Irene Gras Valero, conté més de vuitanta peces que inclouen dibuixos, fotografies i maquetes de guix.

Entre els guixos, s’hi destaquen els de les escultures originals més emblemàtiques, com ara ‘La deessa i Joventut’, que és a la plaça de Catalunya de Barcelona; ‘Maternitat’, que és a la plaça de Clarà d’Olot; ‘Monument al treball’, a la plaça del Doctor Robert de Sabadell; i ‘Retrat femení’, que encara conserva les marques que hi va fer l’escultor per transferir-la al marbre. Es tracta de la feina de Clarà més autèntica i primigènia, a partir de la qual va esculpir les obres en materials definitius.

La mostra presenta dos vessants que s’interrelacionen; d’una banda, explica la trajectòria de Josep Clarà i en destaca les obres més importants i, d’una altra, n’explora el treball al taller, els processos creatius i les tècniques emprades.

L’objectiu de l’exposició és acostar els visitants a l’obra d’aquest escultor, que havia quedat en un segon pla artístic arran del tancament del Museu Clarà de Barcelona. Després d’aquesta estada al MEAM, les peces seran traslladades al Museu de la Garrotxa d’Olot, on es podran visitar durant tot el 2017.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb