Ciutadans i PSC han paralitzat temporalment la tramitació de la declaració d’inici del procés independentista que ahir van pactar Junts pel Sí i la CUP. Els dos grups han presentat per separat dues peticions a la mesa perquè els serveis jurídics del parlament emetin un informe per saber si el contingut del document és legal. D’aquesta manera, la intenció dels dos partits independentistes de tramitar d’urgència la declaració per aprovar-la abans del dia nou queda frenada.

El PP esgota els límits

Per la seva banda el PP també ha elaborat una jugada burocràtica per ajornar la proposta. Els populars, de forma intencionada, no s’han constituït encara com a grup parlamentari, ja que tenen temps fins al dia 5. Així, com que el partit encara no té diputat portaveu, la Junta de Portaveus, que és la que regula l’ordre del dia, no podria reunir-se fins després que el PP es constitueixi com a grup. Això dificultaria que el ple pugui fer-se la setmana vinent tal com volien Junts pel Sí i la CUP.

El president del grup, Xavier García Albiol, ha explicat en conferència de premsa que esgotaran el plaç per constituir-se com a grup per tal de poder signar una petició comuna amb Ciutadans i PSC. Segons que ha explicat, tots tres partits es van reunir ahir però no van arribar a un consens per firmar un mateix text perquè els socialistes es van voler desmarcar. Albiol ha demanat a Pedro Sánchez que cridi a l’ordre el PSC i que col·laborin amb els altres partits ‘constitucionalistes’.

Des de Junts pel Sí ja s’ha respòs a les peticions presentades i a la jugada legal que ha posat en marxa el PP. Jordi Turull, president del grup parlamentari, ha dit que res pot canviar: ‘No s’atura res. Són tràmits i tempos previsibles i calculats’, ha dit.

Catalunya Sí que es Pot ha presentat al registre una proposta de resolució pròpia per exigir un pla d’emergència social i un referèndum, tal com ahir ja va anunciar. Lluís Rabell, president del grup parlamentari, descarta fer una desconnexió amb l’estat espanyol però remarca que no estan en el grup del no. ‘Nosaltres proposem una via per sortir del conflicte’, ha dit.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb