11.03.2025 - 21:13
|
Actualització: 11.03.2025 - 21:30
El primer ministre portuguès, Luís Montenegro, no ha superat avui la qüestió de confiança que havia plantejat al parlament arran de les sospites d’un conflicte d’interessos per uns negocis familiars. Això obliga Portugal a convocar les quartes eleccions en cinc anys i mig.
Montenegro només ha obtingut el suport dels diputats del seu partit, el Partit Social Demòcrata (PSD), del CDS i dels liberals, mentre que el Partit Socialista (PS), l’extrema dreta de Chega, el Bloco de Esquerda, el Partit Comunista (PCP), Livre i els animalistes del PAN han votat en contra. Tot i que la majoria de l’oposició, especialment el PS, ja havia avançat que no donaria suport a la qüestió de confiança, Montenegro ha demanat als diputats que votessin per la “estabilitat” i ha proposat de suspendre temporalment el debat per donar més explicacions.
“Estic disposat a aprofundir en les meves respostes. Per això he llançat el desafiament de suspendre aquest debat”, ha dit Montenegro, que en les darreres setmanes havia superat sense problemes dues mocions de censura impulsades per l’extrema dreta i el Partit Comunista. Montenegro ha insistit que “no ha comès cap crim” i ha dit que estava disposat a donar “explicacions addicionals” al parlament, incloent-hi en una comissió d’investigació. “Qui no deu res, no tem res, i jo tinc la consciència tranquil·la”, ha afirmat.
Durant el debat, ha defensat la decisió de sotmetre’s a una qüestió de confiança perquè considera que era l’única manera d’evitar una “degradació política i institucional indigna”. Segons ell, la qüestió de confiança respon a una necessitat de “veritat, transparència, lleialtat i de garantir el bon funcionament de les institucions”.
Aquesta crisi política es va desencadenar el febrer passat, quan els mitjans de comunicació van revelar les activitats de Spinumviva, una empresa fundada per Montenegro quan estava fora de la política i que ara gestionen la seva dona i els seus fills. La companyia hauria rebut pagaments d’empreses amb les quals Montenegro havia tingut vincles professionals, com ara Solverde.
Últim intent de consens
El debat ha girat, paradoxalment, al voltant de la petició del PS perquè Montenegro retirés la qüestió de confiança i se sotmetés a la comissió d’investigació que el parlament pretenia impulsar. Però el govern ha insistit que la seva actuació s’ha de sotmetre al control de l’assemblea i ha demanat als socialistes, almenys, que s’abstinguessin. “Estic disponible per consensuar amb el PS”, ha insistit Montenegro, que fins i tot s’ha mostrat disposat a retirar la qüestió de confiança si els socialistes li indicaven “quina informació volien”. Però el cap del PS, Pedro Nuno Santos, ha respost que els aclariments s’havien de fer en públic i ha refusat la proposta d’una reunió a porta tancada.
En un últim intent per salvar la qüestió de confiança, el govern ha proposat una comissió d’investigació de quinze dies, però el PS l’ha rebutjada perquè considera que no permet un “escrutini seriós”. “El termini més adequat és el que proposa el PS, que són noranta dies. L’investigat no pot definir els termes de la investigació”, ha dit la portaveu parlamentària socialista, Alexandra Leitão.
Montenegro és el segon primer ministre que no supera una qüestió de confiança d’ençà que es va restablir la democràcia amb la constitució de 1976. Ha caigut després de menys d’un any al capdavant del govern. D’ençà del 2019, Portugal no ha completat cap legislatura. Ara, els portuguesos hauran de tornar a les urnes, probablement al maig. Montenegro, que va guanyar les eleccions derivades de la crisi política que va provocar la dimissió d’António Costa, ja ha anunciat que es tornarà a presentar.