L’Smithsonian Center for Folklife and Cultural Heritage acull aquesta setmana una reunió d’experts del programa de recerca interdisciplinari ‘Conservar les llengües minoritzades d’Europa’, organitzat per la institució nord-americana. En la reunió hi col·labora el Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) de la Universitat de Barcelona. Dijous i divendres, els participants es podran conèixer i harmonitzar les metodologies per informar sobre la complexitat de les relacions que entrellacen diversos factors socials amb les tries lingüístiques individuals en la revitalització de llengües.

Hi participaran Michael Mason, director de l’Smithsonian Center for Folklife and Cultural Heritage; Leopold Robert, sots-director; Mary Linn, directora del programa; i els sis equips d’investigadors de diverses parts d’Europa que han obtingut els ajuts del projecte. S’han concedit a investigadors que treballen en les comunitats irlandesa, gallega, occitana, greko, soràbia i frisona.

A partir del treball de recerca de l’Smithsonian Center i dels precedents de la reunió d’experts que es va fer a la UB el 2016, el novembre passat van oferir-se ajuts a equips formats per investigadors acadèmics i comunitaris que col·laboressin en la revitalització de llengües a Europa. Durant els divuit mesos vinents, proporcionaran estudis de cas sobre el procés de revitalització en les comunitats respectives. El principal interès d’aquests estudis de cas són les motivacions de les respostes als factors socials, culturals, polítics i econòmics.

Durant els cinc anys de durada del projecte, l’Smithsonian Center for Folklife and Cultural Heritage col·laborarà amb diversos organismes internacionals i amb els sis equips de recerca. Aquesta organització promou la comprensió i la sostenibilitat de l’herència cultural i la diversitat en comunitats dels Estats Units i de tot el món. Anualment, produeix materials de recerca i educatius i promou una política de patrimoni cultural en benefici de comunitats d’arreu del món.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb