L’oposició demana que es rectifiqui la decisió de tramitar de manera urgent la reforma del TC

  • Els grups argumenten que el president del congrés espanyol ha de sotmetre l'acord a la mesa

VilaWeb
ACN
02.09.2015 - 14:03
Actualització: 02.09.2015 - 16:35

La majoria dels grups de l’oposició del congrés espanyol han signat un escrit promogut pel grup socialista que demanava al president Jesús Posada que corregís la decisió de tramitar per la via d’urgència la reforma de la Llei orgànica del TC que impulsava el PP, que permetria de suspendre els càrrecs polítics que no complissin les sentències. La petició —que ha obtingut el suport de formacions tan allunyades entre si com ara CDC i UPyD— reclama que l’escrit sigui qualificat per la mesa —en què el PP també té majoria absoluta— que no es reuneix fins la setmana que ve.

Les formacions de l’oposició han articulat la resposta perquè el president del congrés espanyol va fer ús de les seves atribucions i va determinar que la iniciativa era ‘urgent’, fet que permetia que s’aprovés al cap de tres setmanes i que obtingués el vist-i-plau de la cambra baixa —amb la majoria absoluta del PP— el 29 de setembre, dos dies després del 27-S. La tramitació per la via d’urgència i com a proposició de llei permet que la reforma no hagi de superar òrgans consultius com el Consell d’Estat.

El text, que porta la signatura del grup socialista, CDC, UDC, Esquerra Plural, PNB, UPyD, CC, Compromís i més formacions com ara Coalición Canaria, declara que el president del congrés no té facultats per a determinar que és urgent la proposició de Llei sense sotmetre-la al criteri de la mesa de la cambra i assegura que no es pot considerar preferent respecte de la resta d’iniciatives presentades per més grups i que encara no han estat qualificades.

A més, argumenten que fins ara el president només havia determinat que una iniciativa era ‘urgent’ quan existia unanimitat de la mesa de la comissió corresponent, fet que no es dóna ara.

Per tot plegat argumenten que la determinació del president del congrés ‘ha excedit’ el seu àmbit d’atribucions i incompleix el reglament del congrés, i és una discriminació positiva respecte d’una iniciativa presentada pel grup que dóna suport al govern espanyol ‘en detriment de les presentades per uns altres grups’, fet que ‘significa una actuació inacceptable per falta d’imparcialitat en l’exercici de les funcions de la presidència’.

En definitiva, el text reclama a Posada que ‘reconsideri l’acord’ i ‘ordeni que no es dugui a terme’ la publicació de la determinació d’urgència fins que no ho faci la mesa del Congrés dels Diputats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any