L’oportunitat de l’independentisme fort: Pedro Sánchez, a les mans de Puigdemont

  • Junts té ara la paella pel mànec, però haurà de demostrar la seua capacitat i la seua coherència, sense por de què puguen dir els altres, pensant en la independència i no en qui governa a Madrid

Vicent Partal
24.07.2023 - 00:10
Actualització: 24.07.2023 - 04:06
VilaWeb
Míriam Nogueras, ahir després de saber-se els resultats finals.

Als anys setanta Joseph Samuel Nye va popularitzar la diferenciació política entre soft i hard, entre fort i tou. Nye va suggerir que en alguns moments era més útil d’observar un comportament tou, exercir un poder tou, perquè això no aportava tanta tensió a les relacions i es podien aconseguir rèdits d’una manera més còmoda i relaxada. Nye mateix avisava, però, que quan el poder tou fracassava l’única eixida possible era el poder fort.

ERC ha provat aquests darrers anys d’usar la força de l’independentisme mitjançant el poder tou, i el resultat ha estat un fracàs inapel·lable. Els ciutadans catalans van donar al partit d’Oriol Junqueras quinze diputats primer i tretze després, perquè intentassen aquell projecte que ells prometien que es podia acomplir, de la taula de negociació i els acords amb el PSOE. El resultat ha estat un enorme retrocés, impossible d’amagar malgrat l’obsessió d’aquest partit pel control mediàtic i la fabricació de relats. I ho han pagat car. Més de 400.000 electors els han retirat la confiança, i dels tretze escons que tenien n’han perduts sis. I, cosa que és pitjor per a ells: la configuració del nou parlament els torna completament insignificants a Madrid.

Amb els resultats a la mà, els escons d’ERC ja no tenen gens de valor al congrés espanyol, amb vista a una possible investidura. Perquè el vot decisiu passa a ser el de Junts. Ara la suma de PSOE, Sumar, ERC, EH-Bildu, PNB –que ja veuríem si voldrien afegir-s’hi– i BNG dóna un resultat de 172 escons, 4 menys que la majoria absoluta. I Junts té 7 escons. I el PSOE no pot anar a cercar enlloc més els que necessita. Si Pedro Sánchez vol ser president, doncs, té una sola via: entendre’s amb el president Puigdemont. I ERC no té cap carta negociadora a les mans, per una raó ben elemental: amb els seus vots, Sánchez no fa prou.

El paper recau ara, però, en les mans de Junts. La caiguda electoral de Junts no es pot comparar amb la d’Esquerra; en aquest cas, només han perdut un escó en relació amb els que tenien, però, alerta, que han deixat enrere 140.000 vots. I si bé és evident que vénen d’un cicle positiu de rectificacions, que comença amb la seua eixida del govern de Pere Aragonès, que passa, com recordava ahir Míriam Nogueras, per una victòria a l’Ajuntament de Barcelona que els és robada per un pacte entre el PSC i el PP i que desemboca en aquest resultat d’ahir, ara els arriba el moment de la veritat. I és el més difícil de tots, el més exigent.

Nogueras va dir ahir que Junts no faria president Pedro Sánchez “en canvi de res”. És un bon començament, però hauran d’aguantar les pressions que li cauran a sobre a partir d’ara mateix. Sabent, a més, que ningú no entendria que Junts acabàs votant en favor de la investidura de Sánchez presentant com a raó algun peix esquifit dins el cove. De manera que o hi ha alguna cosa monumental, un canvi real i tangible respecte d’allò que s’ha viscut aquests darrers quatre anys, o Junts haurà d’aguantar la posició dient que no a Sánchez i que no a Feijoo, sense tenir por de la repercussió d’aquesta duresa en les eleccions que haurem de fer, si ells mantenen la posició, per Nadal.

La situació ha canviat, doncs, i l’independentisme fort ara té la paella pel mànec. Però és ara que ha de demostrar que no és igual que Esquerra. Amb un afegit que fóra bo no perdre de vista. En aquestes eleccions, també, l’abstenció independentista ha estat molt alta i significativa. I aquests vots són forts, no tous. Segurament els més forts de tots. Vots que no en tenen prou amb allò que els partits els ofereixen, i que abstenint-se demostren que estan disposats a aguantar totes les pressions per a dur endavant la independència de Catalunya.

Arraconat el poder tou d’Esquerra, ara que arriba l’hora de l’independentisme fort, Junts, la CUP –que ha perdut els dos escons malgrat fer una campanya decent– i els abstencionistes haurien de trobar la manera d’entendre’s per avançar en la via de la confrontació amb Espanya i per deixar enrere d’aquesta manera, tan de pressa com siga possible, aquests quatre anys de renúncies i fracassos. És una oportunitat, és una gran oportunitat, però caldrà concretar-la.

 

PS1. Tots els resultats d’aquestes eleccions, municipi a municipi dels Països Catalans, els trobaran ací.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Oriol Catafal
Oriol Catafal
24.07.2023  ·  00:32

I ERC no podria canviar a l’estratègia dura? I, el PP i el PSOE no es podrien posar d’acord un cop més? Espero que els polítics independentistes hi puguin fer alguna cosa positiva després de tant de temps, però la veritable força, l’estratègia dura, la tenim al carrer, a fora de la política professional. Per això no m’ha agradat que Carles Puigdemont hagi menyspreat els abstencionistes. De tota manera, confio en la seva estratègia de no donar cap suport a Espanya a canvi de res.

Teresa Grau
Teresa Grau
24.07.2023  ·  00:35

Sempre tan encertat.
Podeu revisar el paràgraf 5: nombreu a Pedro Aragonès i pel context, us referiu a Pedro Sánchez?

Xavier Inglada
Xavier Inglada
24.07.2023  ·  00:36

Error: Míriam Nogueras va dir ahir que Junts no faria president Pedro Aragonés

Marcel Estadella
Marcel Estadella
24.07.2023  ·  00:39

Míriam Nogueras va dir ahir que Junts no faria president Pedro Aragonés “en canvi de res”.

Potser cal rectificar l’errada del cognom…..o potser no…….

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
24.07.2023  ·  00:57

Que JUNTS aguanti la pressió i no investeixi ningú que a les properes eleccions aconseguirà tot el vot fort.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
24.07.2023  ·  01:03

ERC només ha perdut 6 diputats. I això diu molt de la ceguesa del votant d’ERC.
A part d’això, crec que Pedro Sánchez no vol governar i que, després d’escenificar que no vol acceptar el xantatge de Junts, tornarà a convocar eleccions. O s’abstindrà per un govern de minoria del PP.
I, a més, dirà que es veu obligat a fer-ho per la intransigència de Junts
Junts, malauradament, no pintarà res.

Victòria Peris
Victòria Peris
24.07.2023  ·  01:14

Voleu dir q Sànchez no farà algun arreglo amb el PP abans q parlar amb Junts??

Joan Font
Joan Font
24.07.2023  ·  01:18

Junqueres i tota la direcció d’ERC ¿ encara no han dimitit?
Per altre banda, per mi, el millor seria que acabes governant el PP, seria la manera que els partits autonomistes es convertissin al independentisme i anessin junts i ben units contra la Ñ.

Ricardo Carrasco
Ricardo Carrasco
24.07.2023  ·  01:22

Esmentar a “Pedro Aragonés” ha estat un ‘lapsus linguae’ del tot precís, cert i deliciós.

No s’amoini pas Sr. Partal, que ja ho deia prou be.

Xavier Gràcia
Xavier Gràcia
24.07.2023  ·  01:33

Hola tots, em vaig subscriure a Vilaweb fa uns mesos perquè “la premsa lliure la paguen els lectors”, i per agrair al Partal els seus enraonats editorials. Tanmateix no m’han agradat la seva defensa de l’abstenció en diversos moments. Com a opció individual em sembla respectable, com a arma política la trobo inútil. Els resultats d’aquestes eleccions són propis de l’època autonomista, quan el PSOE treia vint o més escons a Catalunya. A mi personalment em resulta desagradable. Com coi ens acosta a la sobirania, això? L’única esperança és que per la carambola aritmètica Junts aconsegueixi alguna cosa substancial. És difícil; els desitjo encert.

Xavier Massot
Xavier Massot
24.07.2023  ·  01:35

L’opció és clara, com a mínim indult exprés per Puigdemont abans de qualsevol votació, fins i tot per la costitució de la mesa del Congrés, sense perdre de vista una llei d’amnistia i cessió de les competències per fer un referèndum. Si no hi ha això bloqueig, repetir eleccions i contemplar l’enfonsament dERC, augment del vot a Junts i recuperació de vots de l’abstenció.

Federació de Comitès Poble Català Albert
Federació de Comitès Poble Català Albert
24.07.2023  ·  02:09

També podríem dir que cada un dels 6 partits que necessita Pedro Sanchez per a ser investit té la clau. Perquè si un d’ells rebutja votar la investidura, Sanchez no seria investit i el PP governaria amb VOX.
Junts té la clau si és segur que els altres 5 partits necessaris investiran a Sanchez.
En aquest sentit, Junts tindria la clau i la paella pel mànec encara més grosses (amb la responsabilitat que això implicaria) si ERC declarés que no votarà la investidura de Sanchez si Junts no la vota abans.
Albert Bertrana i Bernaus

Roser Bravo
Roser Bravo
24.07.2023  ·  02:33

Si JUNTS torna a fer bé els seus deures i demostra, amb fets, tota la seva capacitat per a reconduir la situació bloquejada de la Independència de Catalunya, tornarà a ser el proper Govern de la nostra Generalitat… Per aconseguir-ho, cal no escoltar ni un sol cant de sirena!!!!

Miquel M.Matas
Miquel M.Matas
24.07.2023  ·  02:35

DEMANAR-LI A UN POBLE L’ IMPOSSIBLE EL POT DESTRUÏR I MÉS ENCARA SI LI DONEU LA CULPA DEL SEU FRACÀS.

Jaume Bonet
Jaume Bonet
24.07.2023  ·  03:42

Potser hi haurà pacye PSOE+PP (“in extremis”),
en el qual en P.Sanchez, dirà que ha intentat un pacte de progrés, però que davant les exigències antiespanyoles de Junts, ha preferit facilitar un govern en minoria del PP.

Josep Usó
Josep Usó
24.07.2023  ·  04:39

El PSOE no acceptarà els vots de junts. Abans repetir eleccions O deixar governar. a l’extrema dreta.
A banda, l’oportunitat és molt bona i només es tracta de resistir. La pressió vindrà, sobretot, dels qui volen seguir cobrant a canvi de res, que en són molts i massa. Aquesta és la meua opinió. En qualsevol cas, hi ha poder fort’i partit. Les properes setmanes, Sánchez no riurà molt.

Joan Ubach
Joan Ubach
24.07.2023  ·  06:09

Encara no ho hem vist tot, veurem que imposa Europa als dos partits majoritaris. Que vol i que no vol Europa és el que compondrà el resultat final.

Salvador Molins
Salvador Molins
24.07.2023  ·  06:48

Els abstencionistes, i sobretot Lleials al Primer d’Octubre i a la DUI, ens hem de disposar a tirar endavant la Llista Cívica Unitària.

Avui, 24 de Juny de 2023, comença la nostra campanya vital, hem de néixer i fer-nos territori. El MxI obert, disposat, compromès, en continu estat d’alerta i disposició. Si som, siguem lliures i independents.

Bonaventura Casanova
Bonaventura Casanova
24.07.2023  ·  07:12

Ara es el moment, que deia l’eslògan del PP. Bloqueig institucional, repetició d’eleccions, i llista única plebiscitària a Madrid.

Albert Miret
Albert Miret
24.07.2023  ·  07:30

Vist el d’arrumbament en dues fases de l’ER, crec que seria un bon final la dimissió immediata de tota la plana major i el retorn de l’ERC raptada a la situació d’abans de la gran traïció. Si no tenen la mínima valentia de plegar, es poden trobar en el fet que els càstig dels seus votants no s’hagi acabat aquí, i el final s’acabi amb la desaparició del partit de la graella dels partits catalans. Per això, com a antic votant d’ERC que vaig deixar-ho de ser com tanta gent quan vau vendre Catalunya a l’enemic, demano per favor que us retireu de la política i retorneu a ERC un partit digne com ho havia estat.

Jordi Sanahuja
Jordi Sanahuja
24.07.2023  ·  07:40

La millor notícia és que ERC no decideix i per tant no podrà seguir fent-nos mal mitjançant la mà executora del PSOE. Ara bé, de la mateixa manera que C’s s’ha extingit després d’haver completat la feina (un mal irreparable a la llengua i a convivència a Catalunya), ERC es torna irrellevant després de frustrar totes las magnífiques oportunitats que teníem el 2017 i d’haver-nos deixat sense poder de resistència. Radera aquests dos partits només queda terra erma.
Un altre bona noticia és que JxC té poder per decidir. Fins ara se li demanava que exercis un poder que no tenia i se la castigat per això. Ara el té i el podrem jutjar amb equanimitat, no com abans.
La pitjor noticia és que ERC té encara centenars de milers de votants. Votar ERC després del que ha fet en els darrers anys al “Congreso” espanyol, és un indicatiu que el independentisme s’ha debilitat molt. Ara mateix aquest vots son del espanyolisme, tal qual els dels Comuns, i serà difícil recuperar-los ja que les seva fidelitat és pel partit, no per Catalunya, i la cúpula del partit amb aquests resultants encara se sent forta. Així, Junqueras seguirà amb la seva croada contra Puigdemont i JxC, al mateix temps que defensarà Espanya. El resultat és que avui el independentisme és més dèbil que mai i quan es facin eleccions a Catalunya ja no hi haurà cap resultat que ens pugui afavorir. El 52% que tenim ara ja sabem que no és real i per tant res podem fer ni ara ni en un futur proper. Ni ERC canviarà la direcció ni aquests quasi 500.000 vots deixaran de tenir-los. No hi sé veure solució.

Andratx Bellmunt
Andratx Bellmunt
24.07.2023  ·  07:50

Una possibilitat que no he vist comentada enlloc és que el PNB voti a favor de la investidura de Feijóo (amb els vots de PP, Vox, PNB, UPN i CC arribarien a la majoria necessària). Ho veieu possible, on és un tret al peu en favor de Bildu de cara a les eleccions basques de l’any que ve?

Josep Fernández
Josep Fernández
24.07.2023  ·  07:52

Jo crec que la realitat no és tant complicada, el PSOE no concedirà res tangible a Junts, un Sanchez molt pressionat pels seus barons cedirà una abstenció en segona votació perque governi la llista més votada el PP, sobre tot son espanyols, ja s’ha demostrat amb la decisió pressa per poder governar a Barcelona.
Serà un simple intercanvi de cromos, per a tu BCN, per a mi (PP) Espanya.

Jordi Parera
Jordi Parera
24.07.2023  ·  07:56

Els vots ara si valen?, mira que hi ha hagut campanya perque la gent no votes, Bou,Barnils,Partal ,Costa… tots a fer campanya per a no votar tot esperant un hipotetic futur millor. Doncs si ara a viam si junts compleix, si demana referendum no li donaran pero almenys si mante el bloqueig o noves eleccions o gran coalicio de pp i psoe.

Carme Perello
Carme Perello
24.07.2023  ·  07:57

ERC por retctificar, perquè mai han tingu una estratègia, per tant:
No hi ha progrma, no hi han proposte, no hi ha rectificació.
Ells no s’han mantingut fidels al poble, i més aquests 4 anys, que tenien la paella pel mànec a Madrid.
Ells s’han mantingut fidels a ells mateixos, ells i la seva identitat personal.
Però no podem perdre l’esperança i l’oportunitat, de donar la mà, no perquè confiem cegament, sinó perquè els necessitem i sobretot , per la base d’ERC…que molts estan decepcionats, però per EGO, es mantenen al costat del partit.

Victor Serra
Victor Serra
24.07.2023  ·  07:58

La derrota, autoinflingida de l’independentisme és incontestable. Repasseu els resultats poble per poble , circunscripció per circunscripció i fan pena de veure. Sí, Junts és imprescindible per Pedro Sánchez per formar govern, després d’haver tret uns resultats molt dolents. Creure que l’Estat espanyol cedirà ara quan no va cedir quan l’independentisme era majoritari, és viure fora de la realitat. Els catalans no sabem fer política adulta . Només cal veure els abstencionistes ara exigint als partits que no han votat que facin coses impossibles a la pràctica. No els heu donar la força mínima per fer-ho i hara voleu que presentin una batalla que no poden guanyar ? La pallisa que ens han clavat el PSC i Sumar a Catalunya és claríssima i tindrà conseqüències. No hem guanyat ni a Girona.
I el més greu de tot, els independentistes seguirem amb la nostra lluita cainita entre nosaltres. Això sí que no hi ha ningú disposat a canviar-ho. O sigui, que el pitjor encara no ens ha passat.

Edgar D'Andrea
Edgar D'Andrea
24.07.2023  ·  08:00

ERC, que ha perdut 400.000 votants, segurament ha estat el generador d’abstencionisme més gran a Catalunya… i ben merescut que el té… ja em costa creure que tinguin tants vots amb Rufián i Junqueras al capdavant. Junts que a les passades eleccions havia participat amb PDcat i obtingut 8 diputats (cadascú tenia 4 diputats?) ara en va aconseguir 7 però ja lliurats definitivament d’aquell contrapès unionista que és el PDcat. Evidentment, el vot útil per a Catalunya va ser el vot de Junts. Una pena que l’actitud abstencionista hagi fet que la CUP quedés fora. És evident que cap dels tres partits han fet bé la seva feina aquests anys… però ERC no és que no ha fet bé la seva feina: ERC ens ha traït i en diverses ocasions.

Bernat Bosch
Bernat Bosch
24.07.2023  ·  08:07

Molt encertada la interpretació de l’abstenció independentista. Ha sigut una abstenció valenta, intel·ligent i de votants que tenen les coses molt més clares dels que molts volen i diuen.

Pauli Morer
Pauli Morer
24.07.2023  ·  08:15

Com a discurs teòric queda molt be, i es molt reconfortant, això de Sanchez en mans de Puigdemont, però vista la correlació fe forces, la real, es al revés, primer, en Sanchez no oferirà res a JxC, els farà xantatge per què el deixin governar a canvi de res, segon, si oferís alguna cosa no ho compliria, com sempre. L’independentisme ha perdut 700.000, cap a l’abstenció, el PSOE i Sumar, i 9 diputats, i faci el que faci ho te molt malament per redreçar la situació, envescat entre el negrinisme del PSOE i el franquisme del PP.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
24.07.2023  ·  08:16

No us feu il·lusions, abans donarà la presidència al PPSOE.

Daniel Gambús
Daniel Gambús
24.07.2023  ·  08:16

Davant la previsible repetició de les eleccions, seria interessant un retrobament amb ERC (p.e.
referendum d’autodeterminació vinculant o, directament, reconeixament del resultat del 1 d’octubre com a condició per a investidura), la qual cosa podria movilitzar bona part del independentisme que s’ha abstingut. Ara, tot és possible, fins i tot que PP i PSOE també fessin un pacte en segona volta d’eleccions.

Joan Aguilà
Joan Aguilà
24.07.2023  ·  08:29

S’anchez no voldrà pactar res amb Puigdemont, perquè sap que pagaria un preu massa gran en el futur i seria la seva mort política. Sap que la probabilitat de fracàs en unes negociacions amb Junts és alta i que això li costaria perdre clarament en una eventual repetició de les eleccions.

pep gaya
pep gaya
24.07.2023  ·  08:36

Ha arribat l’hora de la política. O la fem nostrada o ens la faran a la españolada, mai millor aplicat el barbarisme carpetovetònic. Espabil que fa baixada.

Carlos Guimarães
Carlos Guimarães
24.07.2023  ·  08:43

Jo veig una Grosse Koalitzie imposada per Brussel·les, que duri almenys la presència rotativa de la UE…

Anna Maria Jofresa
Anna Maria Jofresa
24.07.2023  ·  08:46

I si aquets 700.000 vots, blanc o negres o nuls o amb l’entrada del cine els tingués Junts, no tindriem “una” mica més de pes????
Jo pregunto….. eh??? i m’agradaria poder entendre el vostre reonament, amb aquesta falera vostre, de tirar els vots a la papelera, que seria la manera de demostrar la seva vàlua.
Es que jo jugo a ser independents, vosaltres no sé a que jugueu.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
24.07.2023  ·  08:47

A ERC no hi ha plana major ni menor, tot es el REY JUNQUERAS, que ha destruit la democràcia dins ERC, i ha destruit il.lusió per la independència com bon españolista psoe.lerrouxista. Illa i junqueras son exactament el mateix, zipi y zape per españa una

Eduard Baró
Eduard Baró
24.07.2023  ·  08:55

Si Puigdemont permet la investidura de Sánchez, no li quedarà cap credibilitat. Si és que n’hi queda.

Joan Cuscó
Joan Cuscó
24.07.2023  ·  08:56

El vot útil independentista ha estat votar Junts i l’Abstenció.

Pep Agulló
Pep Agulló
24.07.2023  ·  09:01

(En clau de país) I ARA QUE EN FAREM DE L’ABSTENCIÓ?

Em semblen unes conclusions encertades. Ara, queda la valoració de l’abstencionisme, aquest núvol difós que no saps quants són, però que s’han vist els seus efectes, com passa amb la matèria fosca de l’univers…

Em refereixo a l’abstenció com a tàctica d’exigir o autoexigir-se una nova direcció del moviment per sobre dels partits en la lluita cap a la independència. Perquè, aquest acte, que diu Vicent del vot més dur de tots, tot just comença el seu recorregut.

En primer lloc, m’agradaria llegir-ne conclusions de quin benefici ha significat per l’independentisme, més enllà de l’obvietat de ser-ne un càstig pels tres parits, d’un més que dels altres. Tampoc sé quina lectura internacional se’n traurà de tot plegat…

El següent pas d’aquest “vot dur” seria desenvolupar, una política rupturista: de l’abstenció del vot, a una llista cívica per les següents; un revifar del moviment al carrer; o què? Pregunto…

Tindria sentit aquesta deriva si l’abstenció hagués estat tan massiva que no tinguéssim cap dubte que l’independentisme hauria triat en massa un bypass a tots tres partits, però no ha estat pas així, Junts no ha perdut tant per treure’n aquestes conclusions, i ara té a clau de la governabilitat dels governs espanyols…

Llegir el que podrà passar les setmanes vinents no és tan fàcil…

Víctor Torguet
Víctor Torguet
24.07.2023  ·  09:11

Vegem què fa Junts…
El que està clar és que avui l’opció majoritària del votant indepe deu ser la suma de l’abstenció i del vot a partit fake-indepe a contracor i amb pinça al nas.

Donem una oportunitat a Junts, però estiguem molt preparats per tenir a punt una Llista Cívica o similar per les properes eleccions de la Generalitat (que, en un país democràtic, no haurien de trigar gaire).
Ahir, una Llista Cívica o similar amb un missatge i pla d’acció per finalitzar el camí interromput de l’1-O i la llibertat per fer-ho, hauria estat guanyadora clara.

Encara dubteu? Si Junts no fa el paper promès (i n’hi ha moltes de possibilitats que això passi), hem d’anar de cap a una regeneració del Procés i amb opció electoral associada (Llista Cívica o similar).

Sense Independència no tenim futur…

xavier solaní
xavier solaní
24.07.2023  ·  09:17

L’abstencionisme no havia de servir per res en números, però al final també. Els que heu votat juntscuperc, si avui no comencen a preparar-se per deixar pas a la llista unitària, el vostre vot serà inútil. Junts no té res a negociar. Vox, si cal, s’absté, demostrant que allà pel colonialisme van units. Aquí??

Salvador Aregall
Salvador Aregall
24.07.2023  ·  09:21

Si Junts són honestos i es mantenen ferms en no fer president a Sánchez si no hi ha amnistia i un referèndum acordat d’autodeterminació, Sánchez només tindrà dues sortides, o bé deixa governar el PP en solitari -sense Vox- o convoca noves eleccions. Ara és el moment que Junts O, diguem-ne Puigdemont, tenen la possibilitat de demostrar que representen a tots aquells que vam caminar pel país, que vam cremar Urquinaona, que vam bloquejar la Jonquera, que vam omplir Perpinyà i Brussel.les. Si hi ha noves eleccions l’independentisme tindrà l’oportunitat d’or de reagrupar-se i presentar una única candidatura amb l’entusiasme de tots aquells que ahir no varen anar a votar i que desitgen que passi exactament això. ERC ha entès bé la lliçó?

Josep Soler
Josep Soler
24.07.2023  ·  09:22

Destacar avui el nou l’encert de la editorial del Vicent Partal, com normalment fa en les seves habituals observances de la nostra realitat política.
També, que no tots som innocents davant d’aquesta insistència d’igualar responsabilitats entre els que han tingut el poder per aprofundir en l’independentisme (ERC) i els que han estat pràcticament foragitats per tal de poder-hi intervenir (JUNTS i en part la CUP).
Tampoc VilaWep a jugat del tot net al introduint gent com ara l’Ot Bou (que en tot cas es podria justificar per allò de mantenir una certa equidistància entre les parts) autor aquest d’uns articles d’una faisó tant clarament “anticonvergent-Juntaire” (la nomenclatura no es meva) que ha anat enamorant en cada article.
Cert que al final l’abstencionisme fomentat per aquestes signants, no ha estat precisament bo per l’independentisme , però en els fons i tal com s’han repartit les culpes, al final aquí l’únic que pinta alguna cosa es el President Puigdemont i pel qual -almenys en el meu cas- es molt de celebrar.
Ara farà falta pregar perquè es condueixin a bon destí i que es faci tot mitjanament be.
Almenys això es el que jo penso fer, a partir d’ara.

Carles Ortiz
Carles Ortiz
24.07.2023  ·  09:31

ERC ha aconseguit el seu objectiu, AMPLIA LA BASE,…. LA BASE DELS ABSTENCIONISTES. JA,JA,JA.

Sílvia Fortuny
Sílvia Fortuny
24.07.2023  ·  09:35

Totalment d’acord amb l’editorial, però ara s’exigeix a Junts allò que no se li va exigir ER durant dos anys.

Joan Andreu Juan
Joan Andreu Juan
24.07.2023  ·  09:36

Per a mi una gran decepció seria que Junts lliuràs els seus vots a Sánchez a canvi de la batlia de Barcelona. Esper que no vagin per aquí els tirs.

Carles Serra
Carles Serra
24.07.2023  ·  09:36

Gràcies apreciat Vicent per la gran tasca per informar sobre aquestes eleccions nyordes franquistes; per la resta a seguir esperant; està clar lo que farà això nyordo d’ER, ja veus Vicent, segons aquest Rufián han obtingut un resultats històrics; mare meva, seguir amb el cinisme i la mentida, apart de la traïció en el País.
No creus Vicent que el fet de l’ajuntament de Barcelona per fer alcalde un Iceta, Marlaska com aquest Collboni amb els vots del PP, ja ens marca el camí que serà aquesta nova legislatura espaÑola?

Monserrate Planas
Monserrate Planas
24.07.2023  ·  09:39

Ras i curt PSOE no ofereix res de res a junts, s’absté dona govern a PP

Pere Ribalta
Pere Ribalta
24.07.2023  ·  09:41

Anem de cara a noves eleccions. El fracás d’ERC es veia a venir. Amb tanta ampliació de cúpula,pseudo-independentista, la base no ha aguantat.

David Badia
David Badia
24.07.2023  ·  09:44

Tenim el que ens mereixem ( PSOE hagi guanyat a Catalunya), aixo si contents i cofois amb l’abstenció i haver votat nul o en blanc

Francesc Gilaberte
Francesc Gilaberte
24.07.2023  ·  09:51

Aviam, Sr. Partal, repassem les sumes i restes! Junts NO ha perdut un escó:
Junts 4+3=7
petdecat 4-4=0

Jaume Vall
Jaume Vall
24.07.2023  ·  09:55

Res, quatre cosetes.

1. Llei amnistia
2. Seleccions catalanes
3. Català oficial a la UE
4. 1% reducció dèficit fiscal cadascun dels quatre anys. (De 8% inaguantable a 4% tolerable)

Previsible NO de Sánchez, i ens tornem a comptar per Nadal.

Tomas Pérez
Tomas Pérez
24.07.2023  ·  10:07

“No diguis blat que no sigui al sac i ben lligat” Comparteixo opinió d’en Pep Agulló i donc per bona l’opinió del director. Però tot està per fer i tot és possible, que deia el Mestre Martí i Pol. Veurem a partir d’ara coses inversemblants, caldrà resistència i força mental, l’embat que ens vindrà sobre serà dur. Ñ atacara amb tot, cal ser intel·ligents i primer veure-les venir, després respondre sense pressa. Preparar-se per l’embat i respondre amb intel·ligència. Ells han perdut el control i mentres es refàn Clara Ponsetí ha tornat amb dos coll… Bon cop de falç, Defensors de la terra!

Constantí Montsó
Constantí Montsó
24.07.2023  ·  10:26

Certament Junts haurà d’aguantar la pressió. Hi ha molt “peix al cove” encara a Junts (i a la societat catalana). I ER ho sap i no vol reconèixer la seva estratègia fallida. El PSOE tampoc voldrà cedir per evitar que se’l mengi la dreta. Si Junts aguanta anirem a repetició d’eleccions i PSOE i ER se’ls voldran menjar acusant-los de “demanar l’impossible”.

Sergi Moreno
Sergi Moreno
24.07.2023  ·  10:32

Totalment d’acord:
“Que JUNTS aguanti la pressió i no investeixi ningú que a les properes eleccions aconseguirà tot el vot fort”

Carles Matute
Carles Matute
24.07.2023  ·  10:38

Hi ha una frase, atribuïda a Josep Pla, que diu que el més semblant a un espanyol de dretes és un espanyol d’esquerres.
Si us plau, no vengueu la pell de l’ós abans de caçar-lo. Perquè ara tothom s’omple la boca amb “el poder de Junts” i, tots plegats, ens podem quedar amb un pam de nas amb les més que possibles conxorxes entre el PSOE i el PP. El preu que es demana, a criteri dels espanyols, és tant elevat que ni els uns ni els altres el volen (ni el poden) assumir, amb la qual cosa Junts es podria arribar a convertir amb l’enemic (comú) a batre. Tots sabem fins on son capaços d’arribar els espanyols quan es senten contra les cordes.

Daniel Bautista
Daniel Bautista
24.07.2023  ·  10:39

Primera condició per COMENÇAR a negociar: que el govern d’Espanya demani ipso facto públicament al Parlament Europeu la inclusió del Català com ha llengua oficial europea. És una cosa que poden fer JA, de un dia per l’altre, i després ja no es podràn fer enrere per prendre el pèl com fan habitualment. I aixó, només per COMENÇAR a negociar… com a mostra d’interés.

Toni Estruch
Toni Estruch
24.07.2023  ·  10:42

Fa estona que tombe per VilaWeb i encara no m’ha dit ningú quants escons han aconseguit el PP i Vox…

Felip Ojeda
Felip Ojeda
24.07.2023  ·  10:55

Independentisme fort? els que van suspendre la declaració d’independència als segons de proclamar-la?, els que es van anar a veure un partit de futbol en lloc de restar a Palau fent lleis catalanes i ordenant la presa del poder al mossos d’esquadra?…aquest son els forts?

Berta Carulla
Berta Carulla
24.07.2023  ·  11:10

Quina birrieta. Castiguem Junts, peró ara sí…els volem exigir.

Us imagineu tot el vot concentrat en aquest partit? Seria un GOI de manual com algú altre ha dit a l’article del professor Resina. I tindria opcions tant de bloqueig com de blocar, condicionar confrontar o aconseguir.

Jo amb ER no voldria cap unitat, han demostrat quina mena de gentussa són (la cúpula, vull dir; els votants només deuen ser part de la famiglia).

Si us penseu que els españols comptaran amb Junts per alguna cosa és que heu de créixer molt encara, per dir-ho suaument.
Amb ER hi compten de facto, són seus, no pas nostres. ER ja no són nostres, obriu els ulls.

Perdoneu per no haver dit res de nou.

L’única cosa que podem fer per sortir del parany és anar a buscar la confrontació, gran i petita, tota, la que sigui. Que és el que fa anys va dir-nos el president Puigdemont, ell sí que no ha canviat de discurs. En la confrontació españa es debilita perquè es mostra s’excedeix i perd suports, i l’independentisme en guanyem.

Mònica Vidal
Mònica Vidal
24.07.2023  ·  11:15

És una pena, Vicent, que en aquest blocatge a Madrid no hi pogueu afegir els 7 vots de ER. Doncs, ens podem imaginar la força que tindria Catalunya amb 14 escons díscols? Costa poc somniar.

La desaparició dels escons de la Cup personalment em sembla altament preocupant donat el perfil de votant que sól aplegar: joves, d’esquerra, ‘antisistema’, especialment per les dues primeres coses. El jovent que no s’ha manifetat molt em temo que no ho ha fet per ‘castigar’,´o perquè no ‘creguin’ en la política, sinó perquè imbuits en un còmode ‘anar fent’, en tenen prou amb ‘omplir la panxa’ -i alguna coseta més- com diu Brecht a'”òpera de tres rals”.

Als abstencionistes el recomano la lectura de l’article de Joan Ramon Resina, tot i que ha rebut per totes bandes. Suscric, emperò, cada una de les seves reflexions.

XAVIER DE
XAVIER DE
24.07.2023  ·  11:16

Bon article Vicent, però crec que ja hem vist en multitut d’ ocasions que no hi ha negociació possible, només hem de revisar el darrer episodi amb la taula de diàleg.
La negociació s’ ha de fer en vistes a altres objectius com per exemple que l’ altre part es desacrediti políticament d’ una manera fefaent i irreversible, o aconseguir coses ‘menors’ com el català a la escola. En tots els cassos els electors es sentiran defraudats, i tenint clar que el que s’ aconsegueixi en la negociació es pot revertir en qualsevol moment.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
24.07.2023  ·  11:22

Quan la gent vota tot són problemes pels que volen tranquilitat i “statu quo” que tapin l’autoritarisme sempre latent i a l’aguait. Bé, la patacada de ERC es veia a venir pesi a tot i la pujada de JxC també, ja que de fet ha guanyat 3 escons, 4+3=7. I la patacada del PDeCat també estava cantada: de 4 a zero.

Ara el gran repte és per Pedro Sánchez i el PSOE. O fa la gran coalició amb el PP i es reparteixen ministeris, o fa un tomb radical i entén que tal com va ara España no té futur perqué no és una nació i per tant no és un estat estable, ni ho ha sigut mai. Si ho entén haurà de combatre decididament el post-franquisme regnant, i treballar per democratitzar España a fons, que ja va siguent hora; i tot l’estat, no només el gobierno. És feina de titans! Si fa la gran coalició neixeran immediatament rivalitats i competència entre els cogovernants i l’estabilitat serà escassa i de curta durada. I si ho entén veurà que España només té futur si Catalunya i Euskadi són independents de fet, encara que col·laborin en algun grau acordat.

Altre repte és per a ERC: què faran? assumiran el fracàs de una estratègia que ve d’abans de l’ 1-O, rectificaran i renovaran a fons el partit? En això sóc pessimista, ho confesso.

I un tercer repte és evidentment per a JxC. “Ara és l’hora segadors, ara és l’hora d’estar alerta, per quan vingui un altre juny, esmoleu ben bé les eines!”. Ens decebran o no? No ho tindran fàcil: les amenaces i pressions seran de tota mena , externes i potser també internes. Veurem…

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
24.07.2023  ·  11:43

Doncs bé, ja comencem malament.

Fins ahir, Míriam Nogueras deia que aniria a Madrid per a bloquejar. La paraula màgica era “bloquejar”, i els votants puristes de JxC ja es veien armats d’una cuirassa enfrontant-se contra els lleons de la Carrera de San Jerónimo. Avui, la mateixa Míriam Nogueras diu: “No farem president Pedro Sánchez a canvi de res”.

Sí, sí, entenc que els votants puristes de JxC no vegen cap contradicció. Jo SÍ.

Jo crec (no afirme) que qui ha guanyat les eleccions és Pedro Sánchez i els barons del PSOE perquè només ells tenen un marge de maniobra. Com s’ho faran, no ho sé, però n’estic segur que ho faran. Per al PSOE afavorir un govern en minoria del PP, també significa guanyar, guanya el PPSOE i guanya l’apparàtxik del PSOE. A en Sánchez ja li trobaran un lloc de treball (Secretari de l’OTAN?). Si Pedro Sánchez convoqués noves eleccions, és molt probable que les guanyés. En qualsevol cas sempre guanyaran.

Carles Puigdemont només té el poder de l’aritmètica i la política no es fa amb aritmètiques, es fa per interessos. Carles Puigdemont tindria poder si s’enfrontés de veritat. Però això no ho farà, la Sra. Nogueras ja ens ha dit avui que en la vida tot té un preu, només cal buscar-lo.

Per finalitzar. Els partits autoanomenats independentistes han perdut 687.752 votants independentistes en comparació amb els resultats del 10N-2019. Ahir van votar a aquests partits 945.311 votants. Les xifres són reveladores, no?

Seria intel·ligent, políticament parlant, en fer una anàlisi pública. Creieu que els nostrats partits ho faran?

Rafael Benavent
Rafael Benavent
24.07.2023  ·  11:43

Traduïts a “calderilla”, la del dia a dia a ca nostra, per a què aprofiten els suposats partits independentistes si es miren com enemics ans que renunciar, pel bé comú, a la seua suposada, fictícia, pròpia, irrellevant cota de poder, en favor d’un substancial projecte comú, acordat? Quin despropòsit! No és eixe el camí. Espanya s’en riu de nosaltres.

Carme Tulleuda
Carme Tulleuda
24.07.2023  ·  12:09

Quin és el preu que pot pagar Sánchez?
Vull dir un preu alt i seriós. D’aquells preus que et fan d’escurar la guardiola per què el producte que has de comprar t’interessa molt.
Però has de pagar amb els teus diners, eh!! No pots comptar amb els demés.
Que pot donar en Sánchez que no depengui dels diputats del Congrés. O sigui els vots dels representants de l’Espanya sencera?
Que li diran els jutges aplicadors de l’estat de dret hispànic?
L’amnistia i el referèndum d’autodeterminació és un preu que està al seu abast, pagar?

Aleix Gaus
Aleix Gaus
24.07.2023  ·  12:13

Ara és el moment de veure la valentia de juntsi és fidel o no al seu programa. La emoció tot just és el seu inici, També podria passar que Sanchez facilites el camí al pp però a canvi de altres condicions

Gerber van
Gerber van
24.07.2023  ·  12:36

Oh ironia! Just quan Pedro Sánchez ha anat a tot arreu, nacional i internacionalment, proclamant que el problema català s’ha solucionat, aquest conflicte polític s’ha convertit en el seu problema número u. I perquè Espanya presideix la UE en aquest moment és nota encara més.

M’agradaria saber quina influència encara té el govern espanyol com a presidència de la UE ara està en funcions. El conflicte català suposarà un problema per a la UE? Sincerament ho espero!

L’únic que pot negociar JxCat són les actius i els passius amb Espanya, inclòs el dèficit fiscal acumulat que devia ascendir a uns 400.000 milions d’euros des dels anys noranta. Per l’amor de Déu, que no tornin a parlar sobre un referèndum acordat!

Francesc Casajuana
Francesc Casajuana
24.07.2023  ·  13:14

Bon anàlisi però cal tenir en conte dos riscs potencials, un pacte PP-PSOE (poc probable però tampoc impossible) i que el PNB doni suport al PP (a priori poc probable però no del tot).

Ricard Collado
Ricard Collado
24.07.2023  ·  13:43

Fa tres hores els mossos han tornat a detenir a Clara Ponsatí, cap partit “independentista” ha badat boca. Som on erem

Daniel Mir
Daniel Mir
24.07.2023  ·  13:50

… i les crispetes?

Joan Torres
Joan Torres
24.07.2023  ·  14:51

Faré un pronòstic del que pot passar, el Psoe no cedirà res a Junts, i s’abstindrà perquè el PP governi, i podria succeir que Esquerra Republicana comenci a culpar Junts que hi hagi un govern del PP i de VOX. Tot això en cas que Junts no compleixi la seva promesa electoral de bloquejar-ho tot

Antoni Sans
Antoni Sans
24.07.2023  ·  15:40

Escriu Rosa:
Molt d’acord amb Berta Carulla. Primer criticar-los, abstenir-se de votar i ara exigir-los que facin el que ells diuen.
Per cert, què heu començat a muntar la “panacea” de la llista cívica, ja?. Dons afanyeu-vos que al desembre tornarà a haver eleccions.
Junts no farà president Sánchez perquè no es pot confiar en cap promesa d’aquest mentider. La única cosa que podria reclamar que faci el govern en funcions del PSOE es signar un decret d’amnistia per TOTS els més de 4000 repressaliats i això els espanyols no ho faran.
Per tant noves eleccions i si les coses es repeteixen PP i PSOE ja arribaran a una entesa.
Espero que JxC aguantarà la posició, per molt que se li tiri tothom al damunt. Inclosos aquest que es diuen independentistes però que juguen en favor dels espanyols. I de les clavegueres de l’estat, que ja han reiniciat la creuada contra Puigdemont, Borràs i veurem si aviat no ho fan contra Miriam Nogueras.
ER irrellevant. Tant de bo els seus votants tinguin una mica més d’autoestima i se n’adoni.

Jaume Palau
Jaume Palau
24.07.2023  ·  16:27

Ningú en parla, però els resultats d’ahir, si bé estan en la línia que molts desitjàvem, no ho estan del tot. Ningú compta amb el PNB que també pot tenir la clau, amb CC i UPN. En conjunt els 7 escons que li falten a PP i Vox. El preu a pagar-els-hi sempre serà inferior al que te que exigir Junts, encara que de moment renunciï a l’autodeterminació, però no pot renunciar a l’amnistia general, i al pacte fiscal o concert, entre altres. No em fio del PNB, que es capaç de tapar-se el nas per aconseguir les competències que, acordades o no, encara reclamen.

Anna Riera
Anna Riera
24.07.2023  ·  16:38

Thotom parla de Junts i dels 7 escons. Trist , molt trist veure com hi ha altres 18 escons ERC, BILDU i PNB que semblen restar agenollats davant de l’amo , de malnom “colon hispà” . Es limitaran a acceptar quatre collarets i dues botelles de whisky per seguir vivint a la “Reserva” ? O es posaràn dempeus i s’afeixiran a la revolta dels juntaires?

Josep Gualló
Josep Gualló
24.07.2023  ·  17:11

RAS I CURT.

És necessari però poc probable que tothom a Catalunya sapiga que esquerra repúblicana ha deixat de ser un partit per esdevenir una secta dominada per un il·luminat que com la gran majoria de il·luminats han perdut l’enteniment.

Uns es creuen que son Deu Nostre Senyor. Molts altres que han rebut la gràcia divina i tenen el mandat d’algún deu per ensenyar la seva doctrina i obligar que tota la gent que ha caigut ales seves urpes la compleixi.

El problema és molt greu perque tots els seus seguidors han perdut la capacitat de raonar per ells mateixos i segueixen a ulls clucs el que els mana el seu mestre.

Tots tenim a la memoria cassos de suicidi colectiu i molts més disberats i desgracies que s’han produit per tot el mon i que han portat a la mort als deixebles d’un gurú.

Oriol Junqueras és un gurú que no ha cercat deixebles persona a persona si no que ha aprofitat la organització d’un partit polític per seduir-los a tots junts: afiliats, seguidors o simpatitzants.

El problema és molt greu perquè desaticular una secta és molt però molt dificil, ja que el gurú de torn sempre es val de idees pseudo religioses que ja estan molt arrelades als seus deixebles.

Jaume Riu
Jaume Riu
24.07.2023  ·  17:31

SÍ QUE HI HA UN CONFLICTE POLÍTIC
En aquest moment, l’endemà mateix de les eleccions convocades amb urgència per resoldre la legislatura difícil de Pedro Sánchez que, a sobre, coincideix amb el torn de la presidència a la UE, resulta que el més important no és la formació de govern, perquè ja vam veure el 2016 que el PSOE de Pedro Sánchez no va voler governar amb els vots dels partits independentistes -que aleshores li posaven fàcil-, i van convocar noves eleccions que van donar la presidència al PP de Mariano Rajoy.
Amb aquestes solucions tan carpetovetòniques, Espanya sempre guanya.
Però com dèiem, ara la preocupació més important que tenen no és que governi un del PSOE o un del PP, sinó que els diputats de Junts són decisius i no ho poden amagar.
Resulta que amb aquest detall, amb la solució que triïn, sigui la que sigui, si Junts es manté fort, es demostra al món que, com diu Gerber von en un comentari anterior, entre Espanya i Catalunya hi ha confrontació i, indiscutiblement, sí que hi ha un conflicte polític.

Ricard Portabella
Ricard Portabella
24.07.2023  ·  18:13

Dius que no està clar que el PNB vulgui afegir-s’hi. Doncs compte, que si no s’hi afegeix els vots de Junts no valen per a res.

Francesc Dalmau
Francesc Dalmau
24.07.2023  ·  18:14

No si, encara haurem de donar les gràcies als abstencionistes “forts”. Ni forts, ni tous. Els abstencionistes no han fet res més que castigar a ERC, sense contribuir a res de res. I els independentistes tous, que no han votat partits independentistes perqué han tingut molta por a la dreta i extrema dreta espanyolista, han errat i no ha servit de res. Tornemi amb els abstencionistes de marres! Ni se’ls espera ni serveixen per a res. Esperem que ara es deixin de fer quimèriques especulacions filosòfiques per a joves estudiants de periodisme o de ciències polítiques. Els experiments amb gaseosa. Cal mullar-se i si cal, entomar els errors com a propis, com fem els adults. I si no es vol votar al que acostumen a votar, es canvia de partit dintre dels independentistes i llestos. Molt de respecte, pero cap reconeixement als abstencionistes,…..ni les gràcies.

Jesús Albiol
Jesús Albiol
24.07.2023  ·  19:03

Amnistia i acceptació de la resolució del TJUE per començar. Amb això tal vegada es podria investir i posar en solfa al PSOE en el bloc del 155.
Acceptació de negociació amb el CdR i els partits independentistes assumint que hi ha un conflicte polític a resoldre NOMÉS per vies polítiques.
A partir d’aquí es pot anar veient … i en cas de retrocés o paràlisi, deixar-los de donar cap suport tot l’independentisme i veuríem què fan el PSOE-Sumar davant el PP-Vox. Els dividiríem a ells.

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
24.07.2023  ·  19:11

El resultat ha estat una gran carambola.

La meitat de la carambola ha estat deguda als espanyols. La meitat son “rojos” i l’altre meitat son “nacionales”. Això posa als catalans en posició de fer quelcom tot i ser minoria.

L’atre meitat ha estat mèrit a parts iguals dels que han votat Junts i dels que no han votat ERC. Si ERC haguès tret els mateixos resultats que a l’anterior legislatura ara Sánchez ja tornaria a ser presidente a canvi de res per seguir destruint Catalunya. Si Junts haguès caigut tant com ERC. Ara o bé Sánchez o bé Feijo ja seria president per a seguir destruint Catalunya.

Ara veurem si Junts fa servir adequadament els vots que ha tingut.

Junts no hauria de tenir cap por de repetir eleccions. Els espanyols sempre estaran empatats si els catalans votem masivament un partit català en comptes de votar partits espanyols o abstenir-nos. I si Junts fa el que ha de fer pot tenir per segur que la immensa majoria dels abstencionistes la propera vegada els votaran a ells.

Si Junts juga bé les cartes la única alternativa que li quedarà a Espanya per seguir atacant Catalunya serà un govern PPSOE destapant la farsa de la “transición” i demostrant que el “movimiento nacional” segueix sent el partit únic que governa la Espanya neofranquista.

Pau Ras
Pau Ras
24.07.2023  ·  19:22

Em temo que hi haurà acord PP PSOE per governar en minoria sense dependre dels catalans…
Els espanyols quan cal si es posen D acord, com van fer a l ajuntament de Barcelona

Josep m Uribe-echevarria
Josep m Uribe-echevarria
24.07.2023  ·  19:31

Un prec als antiabstencionistes: voleu deixar de tocar els pebrots als que no pensen com vosaltres?.Gracies !!.

Ferran Moreno
Ferran Moreno
24.07.2023  ·  19:34

Per a mi, més important que els diputats perduts o aconseguits per JUNTS o per ERC -total, son eleccions espanyoles- és el clic que han fet molts votants dels 3 partits processistes prenent la decisió d’abstenir-se.

És remarcable que, per 2a vegada en poc temps, aquests votants, entre ells un servidor, s’alliberin de la seva dependència emocional vers el partit que fins ara tenia el seu vot captiu i optin per ser part activa trencant el cercle viciós. És a dir, com que has tingut temps i prou ocasions per fer el que havies de fer i havies promès i no ho fas, et deixo de votar.

Tenint sempre present que es tracta d’eleccions espanyoles i que més o menys tothom té coll avall que allà no aconseguirem mai res, com es demostrarà en les “negociacions”, això no li treu mèrit a la campanya per l’abstenció que ha estat un èxit rotund.

Tots tres han baixat merescudament en nombre de vots, però ERC, el pitjor de tots, ha rebut una patacada monumental.

Farien bé aquests partits de fer autocrítica i ser conscients que cal plorar menys i oferir alguna cosa tangible a partir d’ara. Quan la gent s’adona del poder que té, i en té infinitament més que els partits, pot aconseguir qualsevol fita que es proposi, ensorrar qualsevol mur, físic o mental i passar per damunt dels partits si cal.

Pèrdua de vot independentista per respecte a les Generals de 2019: 706.000 vots.

ERC perd 416.000 vots
JUNTS perd 141.000 vots
CUP perd 149.000 vots

Començament del final del Processisme?
Com sempre, ho diran els votants.

Pilar Bota
Pilar Bota
24.07.2023  ·  20:56

Pedro Sánchez no pot negociar ni l’admisticia ni autodeterminació de Catalunya, no oblidem el Senat,majoria absoluta de la dreta

PEPE PEDREGAL
PEPE PEDREGAL
24.07.2023  ·  22:26

JUNTS fins ara ha estat coherent, esperem que ho segueixi sent, la seva gestió en aquest sentit ha de ser en clau independentista i enfrontament radical democràtic amb l’Estat, no oblidem que l’Estat espanyol està en guerra amb Catalunya. “er” molt aviat serà un partit residual, esperem que JUNTS segueixi a la seva línia independentista i no es deixi influenciar per alguns dels seus militants “importants”.

Pere Planella
Pere Planella
24.07.2023  ·  23:01

No siguem babaus no us càpiga cap docte que ja es posaran d’acord PP-PSOE ja sabem de sobres que tota la política que es fa a Madrid i a la Zarzuela quant els hi convé i per orde de la superiorat tots es posen d’acord, penseu que Madrid el seus modus vivendi son els seus privilegis a costa de les perifèries.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any