Localitzat un llop al Paratge Natural de l’Albera

  • Els Agents Rurals investigaran ara si la presència d’aquest animal a l'àrea és ocasional o bé si l’animal hi està més assentat

VilaWeb
ACN
10.10.2022 - 18:22
Actualització: 10.10.2022 - 18:26

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha confirmat la presència d’un llop al Paratge Natural de l’Albera (Alt Empordà), després que el dimecres 21 de setembre un treballador hi trobés una cabra morta amb signes d’haver estat depredada.

Una vegada es descobrí la carcassa, s’informà de la troballa al cos d’Agents Rurals, que va activar el protocol de comprovació de danys a la ramaderia causats per fauna salvatge. La direcció del paratge i els efectius del cos mediambiental van decidir aleshores d’instal·lar un parany fotogràfic a l’àrea per poder captar imatges de la fauna d’aquell sector.

L’endemà, durant la inspecció de danys es va revisar la càmera i se’n constatà la presència. L’administració ja ha dut a terme una primera visita a l’explotació, i també s’ha cedit material ramader per protegir els animals –ovelles i cabres– que dormen a l’exterior.

A partir d’ara s’iniciarà un seguiment específic a l’àrea, coordinat pels Agents Rurals, que se centrarà en el seguiment fotogràfic i la identificació de possibles mostres biològiques que en permetin l’anàlisi genètica i, consegüentment, la identificació. L’objectiu és confirmar si la presència d’aquest llop a l’àrea és ocasional o bé si l’animal hi està més assentat i, en cas que sigui així, definir amb l’exactitud més gran possible l’àrea geogràfica que ocupa.

A Catalunya no hi ha una població establerta de llops, tot i que hi ha presència d’individus aïllats provinents de la dispersió natural dels exemplars presents a l’estat francès, tots ells d’origen italoalpí. Actualment, a Catalunya hi ha quatre exemplars diferents identificats genèticament, tots ells mascles. De moment no s’ha detectat cap femella i, per tant, no hi ha cap evidència de reproducció.

Per la zona geogràfica on s’ha detectat, és possible que es tracti d’un individu nou. Caldrà confirmar aquesta hipòtesi i, en cas que la seva presència al sector continuï, identificar-lo de forma individual.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor