La tertúlia proscrita

La llengua a l’escola tornarà a centrar el ple del Parlament de les Illes

  • L'abstenció del PP a aquesta iniciativa de l'extrema dreta va derivar en el blocatge del pressupost

VilaWeb
Europa Press / Redacció
23.10.2023 - 02:00
Actualització: 23.10.2023 - 23:22

La llengua a l’escola tornarà a ser el centre del debat del ple d’avui al Parlament de les Illes. La setmana passada es va escenificar el trencament entre PP i Vox, primer amb l’abstenció del PP a la iniciativa de Vox en aquesta qüestió, i després amb la negativa de Vox en la votació sobre el sostre de despesa. Aquest vot negatiu va blocar la tramitació del pressupost, que continua pendent d’una negociació que desemboqui en el suport d’algun grup a una nova proposta.

“Com pensa establir la seva conselleria un calendari sobre la lliure elecció de la llengua segons l’acord subscrit amb Vox?”, preguntarà la diputada de Vox Manuela Cañadas al conseller d’Educació i Universitats, Antoni Vera, del PP.

La presidenta del govern, Marga Prohens, també haurà de manifestar-s’hi arran d’una altra pregunta parlamentària, formulada per la portaveu de la ultradreta, Idoia Ribas.

Prohens va rebaixar ahir el to afirmant que qualsevol canvi en el sistema educatiu s’havia de fer de manera “progressiva i acordada”. A més, va destacar que cal respectar i complir l’estatut d’autonomia.

Vox tiba la corda amb el seu soci de govern

Ribas va acusar també ahir el conseller d’Educació i Universitats, Antoni Vera, d’originar dubtes sobre la lliure elecció de llengua i va demanar al PP una línia d’actuació clara sobre quan s’aplicarà aquesta mesura i com. “Espero que el PP no jugui amb aquesta qüestió perquè hem de clarificar què passarà als centres escolars per explicar-ho als ciutadans”, digué en declaracions a IB3 Ràdio.

A més, Ribas va insistir que la lliure elecció de llengua és un dels punts fonamentals de l’acord de govern amb el PP i que l’estabilitat de l’executiu autonòmic depèn de la seva aprovació. També va recordar al PP que no governen amb majoria absoluta i que necessiten els vuit diputats de Vox per a tot allò que vulguin impulsar durant la legislatura. De fet, per a aprovar el sostre de despesa Vox exigeix de desblocar l’establiment de terminis de l’aplicació de la lliure elecció de la llengua a l’escola.

El secretari general de Vox, Ignacio Garriga, va assegurar que no hi ha cap crisi de la seva formació amb el PP a les Illes. “L’única crisi que hi ha a les Illes la pateixen l’esquerra i el separatisme”, va dir.

El PSIB ofereix l’abstenció en el sostre de despesa en canvi de revocar la penalització del català a l’escola

El portaveu parlamentari del PSIB, Iago Negueruela, va oferir ahir al Partit Popular l’abstenció dels socialistes per a aprovar el sostre de despesa, en canvi de no tornar a presentar esmenes al projecte no de llei (PNL) de Vox sobre la lliure elecció de llengua i mantenir el seu vot en contra.

Per als socialistes, aquestes esmenes impliquen trencar la pau social a les escoles. “La principal herència que ha rebut el govern de Prohens, a més de la bona situació econòmica, és la pau social que tenen les nostres illes, i com a partit majoritari i de govern, i davant la falta de sentit comú del PP amb Vox, oferim la nostra abstenció amb aquestes condicions, perquè el PP s’allunyi de la crispació a les escoles i de la ruptura de la pau social”, va explicar Negueruela.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any