vaga 8 de març

El consell de ministres espanyol ha aprovat el projecte de llei popularment anomenada del “només sí és sí”. Ara l’enviarà al congrés espanyol perquè en comenci la tramitació. El text elimina la distinció entre abús i agressió sexual i té una nova definició de consentiment sexual que estableix que “tan sols s’entendrà que hi ha consentiment quan s’hagi manifestat lliurement mitjançant actes que, en atenció a les circumstàncies del cas, expressin de forma clara la voluntat de la persona“. El text anterior anava una mica més enllà i definia que no s’hauria de considerar consentiment si la víctima “no ha manifestat lliurement per actes exteriors, concloents i inequívocs conforme a les circumstàncies concurrents, la seva voluntat expressa de participar en l’acte”.

La ministra d’Igualtat espanyola, Irene Montero, ha destacat en un vídeo que amb la llei nova “tota relació sexual sense consentiment és una agressió”. L’argument del ministeri és que la fórmula per definir el consentiment va en línia amb la del Conveni d’Estambul en el seu article 36.2 i és un model que ja s’ha adoptat a altres països, com Suècia o el Regne Unit. Montero, en tot cas, ha recordat la lluita del moviment feminista per arribar fins aquí. La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha assegurat que la norma “ens fa millors com a societat” i situa l’estat espanyol a “l’avantguarda de la protecció de les dones”.

La llei també introdueix canvis en el codi penal espanyol amb un sistema de penes progressiu i proporcional a la gravetat amb un catàleg d’agreujants específics, com el fet que sigui una agressió grupal, l’ús d’armes o l’existència de violència o dany greu. El text tipifica també com a delicte lleu l’assetjament sexual al carrer així com violències sexuals en l’àmbit digital, com l’extorsió o la pornografia no consentida. A més, inclou un apartat per combatre el proxenetisme i es castiga els propietaris de locals on s’exerceix la prostitució.

Recorregut amb crítiques

El text inicial aprovat fa més d’un any va ser objecte de crítiques i tensions en el si de l’executiu de coalició. El ple del Consell General del Poder Judicial va qüestionar els eixos centrals de la llei en un informe preceptiu que deia que la definició de consentiment podia comportar una inversió de la càrrega de la prova i que no aconseguiria evitar la victimització secundària. També refusava l’absorció del delicte d’abusos en el d’agressió, perquè creia que pot tenir un efecte de desprotecció de la víctima. La creació de la norma també ha generat tensions entre el Ministeri d’Igualtat i el de Justícia, així com amb la vice-presidenta primera, Carmen Calvo. Els altres grups parlamentaris podran imposar-hi ara modificacions.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.