La llengua també es pot fomentar a través de la gastronomia. És per això que la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura presenta la campanya d’animació lectora ‘Llegir en valencià, la nostra cuina‘ a la Sala Rex Natura d’Alzira. Una iniciativa que l’entitat cultural posa en marxa des de fa tretze anys i que compta amb el suport de més de cinquanta institucions, dels ajuntaments de Dénia, la Pobla Llarga, Benicarló, Alcoi, l’Alcúdia, Vinaròs, Elx i Sueca, i del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Chufa de València.

La campanya té l’objectiu de fomentar la lectura i promocionar el català a través d’històries on els productes gastronòmics del País Valencià són els protagonistes. En la col·lecció d’onze llibres, que es podran aconseguir cada dissabte i diumenge amb el diari Levante-EMV i divendres i dissabte amb Información per només 1 euro, hi ha sucoses històries elaborades a partir de la xufa, la mel, la taronja, la carxofa, l’ametla, el caqui, l’oli d’oliva, la pansa, el llagostí, el dàtil i l’arròs.

El primer llibre de la campanya, Micalet el Pallús, relata la història d’una família que ha treballat la terra de l’horta d’Alboraia generació rere generació i n’han tret la xufa per a fer orxata. És signat per l’escriptor Vicent Sanhermelando i es repartirà gratuïtament el diumenge. També es podran guanyar diversos premis responent correctament a les preguntes proposades sobre els llibres de la campanya, com ara vals de Consum per un valor de 100 euros.

Aquesta campanya té el suport explícit d’entitats públiques i privades com són Consum, Fundació Bancaixa, Caixa Popular, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Escola Valenciana, el Consell Valencià de Cultura, la Universitat d’Alacant, la Generalitat Valenciana, Diputació de València, i també de partits polítics, organitzacions econòmiques, sindicals i professionals i diversos col·lectius cívics de diferent caire.

Enguany participen en la campanya els escriptors Vicent Sanhermelando, Mercè Climent, Vicent Pascual, Aina Garcia Carbó, Francesc Gisbert, Miquel Puig, Anna Moner, Elvira Cambrils, Ivan Carbonell Iglesias, Gràcia Jiménez i Salvador Vendrell. Les il·lustracions de les cobertes estan signades per Tres Voltes Rebel, Raquel Carrero, Eli Martínez Rufat, Gloria Celma, Albert Martí, Jesús Huguet, Javier Lacasta, Narajalidad, Aram Delhom, Paula Martínez Rufat i Francesc Santana.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]