Els socis de l’ANC van decidir dissabte qui serien els setanta-set membres de la direcció que menarien l’entitat durant els dos anys vinents. Serà probablement el bienni més decisiu del procés cap a la independència. Demà, a Ripoll, aquestes setanta-set persones votaran els càrrecs principals de l’entitat. Hi ha en joc la presidència, la vice-presidència, la secretaria i la tresoreria. De moment, no és pas clar qui optarà a la presidència. Liz Castro, la candidata més votada dissabte, ha temptejat aquests dies el suport que pot tenir entre la direcció. És el segon any consecutiu que queda primera a les votacions, davant de Jordi Sànchez. I es pren aquest resultat ‘amb molta responsabilitat’.

‘Aquests dies he parlat amb molta gent. He rebut molts missatges de suport. Però encara vaig madurant la decisió’, diu Castro a VilaWeb. La traductora i editora sap que la votació serà complicada. Perquè les majories no són gens clares. Castro proposa que d’ara endavant l’ANC no sigui tan presidencialista i ‘que tingui més portaveus i més visibilitat de la gent del secretariat’. Considera que hi ha gent molt bona que cal que tingui un paper durant aquests anys vinents. I explica que el seu compromís serà de ‘generar dinàmiques de comunicació més bones entre el secretariat nacional i les assemblees territorials’. Interpreta que aquest va ser un dels mandats més clars de l’assemblea de Manresa.

Sobre la pugna que hi ha hagut en la campanya electoral, Castro recorda que ella no ha parlat mai contra la presidència de Jordi Sànchez. ‘No he posat mai en dubte públicament la seva tasca’, afegeix. Demana que l’ANC abandoni les polèmiques i les disputes i es disposi a treballar amb constància i fermesa per eixamplar la base sobiranista i per vigilar que partits i institucions compleixin els compromisos contrets el 27-S.

Per una altra banda, l’actual president, Jordi Sànchez, ja va dir que si Castro es presentava per a ser presidenta, ell no li disputaria la plaça. Tampoc no tancava la porta de presentar-se si Castro no ho feia o si no rebia el suport necessari de dos terços dels membres de la direcció. Amb el recompte definitiu, la distància de vots entre ells dos es va reduir a tan sols trenta vots. Si ningú no rep el suport dels dos terços del secretariat (52 membres de 77), el reglament no preveu què s’ha de fer. D’entrada, tots els membres consultats per VilaWeb opten per continuar reunits fins que no hi hagi una elecció. Amb tot, no es descarta que calgui convocar una altra reunió la setmana que ve.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb